• Latest News

    Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

    Διακομματικό "ναι" στη σύμβαση για την αποκρατικοποίηση των ιπποδρομιών

    Με ευρύτατη συναίνεση πέντε κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ) και κατεπείγουσες διαδικασίες κύρωσε η Βουλή τη σύμβαση για τη παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ και την έναρξη εκκαθάρισης του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ)

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, υπογράμμσιε ότι η ανάδοχος εταιρεία έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να μισθώσει τον ιππόδρομο και τις λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ στον Μαρκόπουλο καθώς και μέρος του κινητού εξοπλισμού της εταιρείας έναντι συνολικού ετήσιου μισθώματος, περίπου, 2,5 εκ. ευρώ.
    «Ο ιδιώτης με την τεχνογνωσία που διαθέτει θα δώσει νέα πνοή στη δραστηριότητα και θα συμβάλει στην ανάπτυξή της» ανέφερε και υπογράμμισε την πρόβλεψη της σύμβασης παραχώρησης για τη διεξαγωγή ενός ελάχιστου αριθμού ιπποδρομιών. «Παράλληλα με την εκμίσθωση του ιπποδρόμου θα συντηρηθεί η αξία ενός ιδιαίτερα σημαντικού ακινήτου που είχε κατασκευαστεί στο πλαίσιο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινότητα η οποία να εξακολουθήσει να αποτελεί τον πόλο έλξης των ιπποδρομιών σε εθνικό επίπεδο» συμπλήρωσε. «Εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας, ενώ η μελλοντική ανάπτυξη της δραστηριότητας από τον παραχωρησιούχο με την αύξηση του αριθμού των δρομώνων ίππων (ιπποδρομιακών αλόγων) και ακολούθως των διεξαγόμενων ιπποδρομιών θα οδηγήσει σε ανάπτυξη επιμέρους δραστηριοτήτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το άθλημα» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι με ρύθμιση άλλου νόμου ο κύριος όγκος του προσωπικού που απασχολείτο μέχρι σήμερα στον ΟΔΙΕ θα απασχοληθεί σε άλλους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού. «Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι όποιες κοινωνικές επιπτώσεις από την εκκαθάριση του ΟΔΙΕ και θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού» σημείωσε.
    Ο κ. Αλεξιάδης απάντησε, όμως, και στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την απόφασή της να κυρώσει με νόμο τη σύμβαση την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ. Χαρακτήρισε, «κοινή πρακτική» την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης με νόμο και ανέφερε ενδεικτικά πολυάριθμες συμβάσεις κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, τη σύμβαση ανάπτυξης αεροδρομίου, τη σύμβαση ΟΛΠ-COSCO, καθώς και τη σύμβαση για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων που παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες, όπως, είπε με τη συζητηθείσα σύμβαση. «Η ανάγκη της κύρωσης με νόμο έγκειται στο ότι οι συμβάσεις αυτές είναι μεικτού χαρακτήρα, καθώς ρυθμίζονται και θέματα δημοσίου δικαίου που μόνο με νόμο ή με ειδική νομοθετική εξουσιοδότηση θα μπορούσαν να ρυθμιστούν. Εξάλλου η λύση της υπογραφής της σύμβασης από το δημόσιο με ειδική νομοθετική εξουσιοδότηση δεν θα έδινε το ίδιο επίπεδο ασφάλειας δικαίου, με αποτέλεσμα ενδεχομένως οι υποψήφιοι επενδυτές να μην κάνουν προσφορά ή να προσφέρουν χαμηλότερο τίμημα» εξήγησε.
    Από την πλευρά της ΝΔ ο βουλευτής Γιάννης Βρούτσης εξήγησε τους λόγους της υπερψήφισης της σύμβασης από το κόμμα του. «Εμείς ηθικά, πολιτικά, ιδεολογικά βλέπουμε ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι υπέρ της δημιουργίας πλούτου στην κοινωνία, βοηθάνε την εξέλιξη και την άνοδο της οικονομίας και είναι κάτι στο οποίο πιστεύουμε και για το οποίο παλεύουμε» σημείωσε.

    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Διακομματικό "ναι" στη σύμβαση για την αποκρατικοποίηση των ιπποδρομιών Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top