• Latest News

    Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

    Η ατζέντα της επίσκεψης Ολάντ και οι προσδοκίες της κυβέρνησης

    Πώς διαμορφώνεται η ατζέντα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς

    Ανακοινώθηκε η ατζέντα της επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα. Οι επικείμενες συζητήσεις σχετίζονται άμεσα με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς.
    Η αναβάθμιση αυτή, που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας Ελληνογαλλικής διακήρυξης, από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται πως το κείμενο της διακήρυξης είναι υπό διαμόρφωση.
    Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

    -Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
    -Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
    -Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
    -Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.
    Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
    "Τη σπουδαιότητα της επίσκεψης" του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Ελλάδα τονίζει με ανακοίνωσή του το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
    Στην ανακοίνωση μάλιστα εκφράζεται η προσδοκία για "ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των γαλλικών επιχειρήσεων και δημιουργία νέων επενδύσεων και συνεργασιών με την Ελλάδα".
    "Σ’αυτή τη κρίσιμη περίοδο της ελληνικής οικονομίας, είναι σημαντικό να επισημανθούν οι άρρηκτες επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών" σημειώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Επιμελητήριο. Αναφέροντας επίσης ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η παρουσία "120 γαλλικών εταιρειών στην Ελλάδα σε τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι κατασκευές, η διανομή, τα φαρμακευτικά προϊόντα κ.α., καθώς και των υπολοίπων 350 μελών του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου που συνεργάζονται άμεσα ή έμμεσα με τη Γαλλία".
    Εκφράζεται ακόμη η προσδοκία για την "ανανέωση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας".
    Το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο τέλος υπενθυμίζει ότι "μέσα από την εμπειρία 130 ετών θα βρίσκεται στο πλευρό των γαλλικών εταιρειών σε όλη την επιχειρηματική τους πορεία στην Ελλάδα".
    Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το εξής:

    Πέμπτη
    16.50: Άφιξη του Φρανσουά Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
    Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Υποδοχή από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο
    17:45 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
    Θα ακολουθήσει ημίωρη συνάντηση των δυο Προέδρων στο Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, και στη συνέχεια τελετή παρασημοφόρησης του Γάλλου Προέδρου Ολάντ από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
    20.00: Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
    Παρασκευή
    8.30: Άφιξη του Φρανσουά Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλία, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες.
    9.45: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και κοινή συνέντευξη Τύπου.
    12.00: Άφιξη στη Βουλή, όπου ο Φρανσουά Ολάντ θα απευθύνει ομιλία.
    Θα ακολουθήσουν:
    Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του Φρανσουά Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας.
    Εκδήλωση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του Γάλλου προέδρου Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα.
    16:00: Άφιξη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών "Κοραλλία".
    19.00: Αναχώρηση της γαλλικής αντιπροσωπείας από το Ελευθέριος Βενιζέλος για το Παρίσι.

    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η ατζέντα της επίσκεψης Ολάντ και οι προσδοκίες της κυβέρνησης Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top