• Latest News

    Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

    ΕΛΛΑΣ, ΓΑΛΛΙΑ ..ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ!

    ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ "ΟΛΑΝΤΡΕΟΥ"

    "ΑΠΟΒΑΣΗ" 70 ΓΑΛΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

    Ατμόσφαιρα πληθωρικών προσδοκιών καλλιεργεί η κυβέρνηση ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα. Αιώνες μοιάζουν νάχουν περάσει από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλούσε σκωπτικά «Ολαντρέου» τον Γάλλο ηγέτη, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στην ιδεολογική τρομοκρατία εναντίον της ελληνικής Αριστεράς- ποιος δεν θυμάται την ανεκδιήγητη τηλεοπτική συνέντευξή του στο MEGA, παραμονές εκλογών του 2012;

    Αυτή τη φορά, ο Ολάντ προβάλλει ως προστάτης και πολιτικός κηδεμόνας του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, εκθειάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως παράδειγμα προς μίμηση για «το θάρρος και τη διαύγειά του», αρετές που του επέτρεψαν να κάνει την πιο εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» των τελευταίων δεκαετιών. Αλλά ο Ολάντ τη δουλειά του κάνει. Το ερώτημα είναι από που αντλεί το «θάρρος» ο Αλέξης Τσίπρας να εμφανίζει τον Ολάντ ως μέγα σύμμαχο της Ελλάδας, όταν η μόνη «βοήθεια» του Γάλλου προέδρου- όπως και του αμερικανικού παράγοντα- ήταν να διευκολύνει την συνομολόγηση του ολέθριου, τρίτου Μνημονίου.

    Τα περί μεγάλων γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα δεν είναι παρά ευφημισμός της συμμετοχής των μονοπωλιακών ομίλων της Γαλλίας στο μεγάλο πλιάτσικο που εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη με την προγραμματισμένη εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Ο Ολάντ έρχεται στην Αθήνα ως «πλασιέ» των 70 μεγαλοεπιχειρηματιών που «αποβιβάζονται» μαζί του, διεκδικώντας «φιλέτα» από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων μπιρ- παρά. Όπως διέρρευσε στα ρεπορτάζ του γαλλικού και του ελληνικού Τύπου, η σχετική προεργασία έγινε σε συναντήσεις αντιπροσωπειών του ελληνικού ΣΕΒ και της μεγαλύτερης εργοδοτικής ομοσπονδίας MEDEF. Μεταξύ άλλων, οι Γάλλοι φέρονται να εποφθαλμιούν την ΤΡΕΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που θα τους εξευμενίσει κάπως για τα «διαφυγόντα κέρδη» τους από την παράδοση όλων των περιφερειακών αεροδρομίων στους Γερμανούς. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ένας από τους τομείς της γαλλικής «τεχνικής βοήθειας» που μας υπόσχεται ο Ολάντ είναι η «αξιοποίηση (διάβαζε εκποίηση) της δημόσιας περιουσίας».

    Όσο για την υποτιθέμενη «βοήθεια» του Ολάντ αναφορικά με το χρέος, θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται παρά για «παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του». Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Ντάισελμπλουμ και τους άλλους υφιστάμενους του Σόιμπλε, ο Γάλλος πρόεδρος περιορίστηκε να δηλώσει, την παραμονή της επίσκεψής του, ότι «θα αρχίσει η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους» μόνον εφόσον ολοκληρωθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων του Μνημονίου, η αξιολόγηση της τρόικα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όσο για το είδος της «αναδιάρθρωσης», έχει ήδη καταστεί σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία, έστω μερική διαγραφή χρέους, παρά μόνο επιμήκυνση και ρύθμιση επιτοκίων. Με άλλα λόγια, ό,τι είχαν υποσχεθεί και στον Α. Σαμαρά το 2012, μέτρα που μόνο στόχο έχουν να διευκολύνουν όχι τους Έλληνες, αλλά την αποπληρωμή των δανειστών.

    Στο πολιτικό επίπεδο, ο όψιμος εναγκαλισμός του Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι δύσκολο να αποκωδικοποιηθεί. Ήδη, το βράδυ των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος ηγέτης έσπευσε, με δηλώσεις του από το Μαρόκο, να χαιρετίσει τη νίκη του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα τον αποκλεισμό της Λαϊκής Ενότητας από τη Βουλή ως «μάθημα» προς φρονηματισμό των ρευμάτων της γαλλικής Αριστεράς που στέκονται κριτικά έναντι του ευρώ, αλλά και της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών που αμφισβητούν τη νεοφιλελεύθερη Ορθοδοξία. Θλίψη…

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΕΡΤΖΟΣ
    Iskra

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΕΛΛΑΣ, ΓΑΛΛΙΑ ..ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ! Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top