• Latest News

    Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

    Με διαδικασίες εξπρές ο κοινοβουλευτικός «Γολγοθάς» για την κυβέρνηση

    Σήμερα, στις δέκα το πρωί έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Μορφωτικών υποθέσεων ενώ αύριο Σάββατο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για μια συνεδρίαση από τις δέκα το πρωί εως τις οκτώ το βράδυ

    Επταήμερο κοινοβουλευτικού αγώνα ταχύτητας ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση που επιθυμεί να ψηφίσει τα κρίσιμα νομοσχέδια με το νέο πακέτο προαπαιτούμενων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να πλησιάσει την εκταμίευση της δόσης 2 δισ. ευρώ και την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.



    Το πακέτο με προαπαιτούμενες δράσεις στους τομείς ενέργειας, ασφαλιστικού, φορολογικού, παιδείας κ.α. που κατατέθηκε εχθές το απόγευμα στην Βουλή θα συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Σήμερα, στις δέκα το πρωί έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Μορφωτικών υποθέσεων ενώ αύριο Σάββατο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για μια συνεδρίαση από τις δέκα το πρωί εως τις οκτώ το βράδυ.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ακολουθήσει επείγουσα διαδικασία που σημαίνει ότι αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή, αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι επόμενες τρεις συνεδριάσεις για να μπει στην Ολομέλεια Τετάρτη ή Πέμπτη.

    Πάντως, από την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου εως και σήμερα, κυβέρνηση, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, δεν έχει εισάγει κανένα νομοσχέδιο με κανονική διαδικασία καθώς το σύνολο των προωθούμενων διατάξεων συζητούνται είτε με επείγουσα είτε με κατεπείγουσα διαδικασία.

    Επιπροσθέτως, ο «τόμος» με τα νέα προαπαιτούμενα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κακής νομοθέτησης: προχειρογραμμένο, άσχετες διατάξεις, πολύπλοκα άρθρα που παραπέμπουν σε παλαιότερους νόμους κ.ο.κ. Οι βουλευτές το πήραν στα χέρια τους περίπου στις 6:30 εχθές το απόγευμα, και εως τις 10 σήμερα το πρωί οφείλουν να έχουν μελετήσει τις 340 σελίδες, να έχουν ανατρέξει σε παλαιότερους νόμους για να διαπιστώσουν τι «ξεψηφίζουν» και τι τροποποιούν προκειμένου να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν.

    Ενδεικτικό επίσης της κακής νομοθετικής νοοτροπίας και της «φιλοσοφίας» που έχει η κυβέρνηση να «τσουβαλιάζονται» άρον – άρον διατάξεις για να δείξει στους Θεσμούς ότι εκπληρώνει τα προαπαιτούμενα είναι πως πολλές από τις προωθούμενες διατάξεις καταργούν ή διορθώνουν άρθρα του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που ψηφίστηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες. Στην πράξη, όχι μόνο δεν καταργούνται οι μνημονιακές διατάξεις, αλλά ενισχύεται το δαιδαλώδες μνημονιακό νομοθετικό πλέγμα.

    Συνταξιοδοτική πρέσα


    Επι της ουσίας των προωθούμενων άρθρων, το πακέτο που αφορά τις συντάξεις προβλέπει πως και οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν φύγει με αναστολή, δηλαδή είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης προκειμένου να γλιτώσουν από τα νέα μέτρα, αλλά όφειλαν να περιμένουν να πιάσουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν μπαίνουν στη μέγγενη του νέου τρόπου υπολογισμού συντάξεων.

    Αυτό γιατί, οι ρυθμίσεις επεκτείνουν την σχετική απόφαση (εγκύκλιος υπουργείου) για τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που θα λάβουν σύνταξη βάσει του νόμου 3865/2010 και στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι θα συνταξιοδοτηθούν βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού όχι μόνο όσοι έχουν προσληφθεί στο δημόσιο μέχρι και την 31/12/2012 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/2015 αλλά και όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2014 και έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1/9/2015 και μετά.

    Ο νέος τρόπος υπολογισμού προβλέπει:

    1) Αναλογική σύνταξη

    Η αναλογική σύνταξη αντιστοιχεί στο ποσό που αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από 1.1.2011 και εφεξής. (για τα έτη προ 1.1.2011 ισχύει το παλιό σύστημα).

    -Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η αναλογική σύνταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015.
    -Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.
    2) Βασική σύνταξη
    -Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η βασική σύνταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύν¬ταξης από 1.1.2015.
    -Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.
    3) Ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1.1.2011 και εφεξής
    Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δικαιούνται αναλογικού ποσού σύνταξης με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους.

    -Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η αναλογική σύνταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015.
    -Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.
    4) Ασφαλισμένοι πριν την 1.1.2011

    Οι εν λόγω ασφαλισμένοι εισπράττουν: (α) τμήμα σύνταξης για τα έτη προ 1.1.2011 βάσει του παλιού συστήματος και (β) τμήμα σύνταξης για τα έτη μετά την 1.1.2011 βάσει του καινούργιου συστήματος.

    -Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, ο ως άνω διττός υπολογισμός αφορούσε μόνον τους ασφαλισμένους των οποίων η συνταξιοδότηση άρχιζε από 1.1.2015.

    -Με το ν. 4337/2015 τροποποιείται η διάταξη και πλέον καλύπτει: όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 ή όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.

    Τι αλλάζει στις άτοκες δόσεις για χρέη στην εφορία

    Αλλάζει προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ. Ενώ δηλαδή πριν, για να είναι άτοκες οι δόσεις, ίσχυε περιουσιακό κριτήριο να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9, πλέον αυτό αλλάζει και με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε (άρθρο 51) η αξία των ακινήτων εξετάζεται όπως αυτή αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

    Συγκεκριμένα, η προηγούμενη ρύθμιση έλεγε πως όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ δικαιούνται άτοκες δόσεις, εφόσον η ακίνητη περιουσία τους -όπως προκύπτει από την δήλωση Ε9- δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ συνολικά, περιλαμβάνοντας έτσι και τα εκτός σχεδίου χωράφια. Αντιθέτως, με τη νέα διατύπωση, εξετάζεται αν ξεπερνά τις 150.000 «η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η οποία προκύπτει από την τελευταία δήλωση -πράξη προσδιορισμού του φόρου», όπου εκεί υπολογίζονται μόνον τα κτίσματα και τα εντός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα.
    Φορολογικές ρυθμίσεις για τα ενεργειακά

    Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά έχουμε οι ρυθμίσεις που έχουμε είναι:

    1. Αποσαφηνίζεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου DIESEL που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016. (παρ. 1, άρθρο 51)
    2. Βελτιώνεται η υφιστάμενη διάταξη που προβλέπει την διατήρηση του μηδενικού επιτοκίου για τους οικονομικά ασθενέστερους μικροοφειλέτες, εφόσον πληρούν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη θα καθορίζεται από την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ. (παρ. 4, άρθρο 51)

    3. Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. (παρ. 1, άρθρο 53)

    4. Αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. (παρ. 2, άρθρο 53)

    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Με διαδικασίες εξπρές ο κοινοβουλευτικός «Γολγοθάς» για την κυβέρνηση Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top