• Latest News

    Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

    ΛΑΕ: ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ Α΄ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

    "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ" ΓΙΑ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Η Αριστερά και αναφερόμαστε στην Αριστερά που επιδεικνύει συνέπεια και δεν είναι παντός καιρού, θέτει επί τάπητος και σωστά την ανάγκη διαγραφής του δημόσιου χρέους. Το πρόβλημα όμως του χρέους δεν βρίσκεται μόνο στο δημόσιο χρέος. Εξίσου εκρηκτικό και από πολλές απόψεις εκρηκτικότερο, είναι το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, πρώτα απ’ όλα του δυσβάστακτου χρέους των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Και αυτό το χρέος επί της ουσίας χρειάζεται μια βαθιά και τολμηρή διαγραφή. Χρειάζεται μια βαθιά διαγραφή των χρεών των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, τουλάχιστον όσων έχουν μικρομεσαία εισοδήματα, όπως χρειάζεται βαθιά διαγραφή των χρεών των υπερχεωμένων πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες χρειάζονται μια πολύ τολμηρή εκκαθάριση των ισολογισμών τους, μαζί με την εθνικοποίηση τους, που θα συμβάλλει και στην ανάκαμψη της οικονομίας και όχι ημίμετρα συνεχών ανακεφαλαιοποήσεων σκοπιμότητας, που τις βυθίζουν γρήγορα σε νέες «μαύρες τρύπες» και απαιτούν νέες, διαρκείς αδιέξοδες ανακεφαλαιοποιήσεις.

    Ένας συνεργάτης, μάλιστα, μου πρότεινε η ολοσχερής διαγραφή των χρεών για κάθε μικρομεσαία υπερχρεωμένη επιχείρηση να συνοδευθεί και με την υποχρέωση της τελευταίας να προσλάβει, τουλάχιστον, ένα επιπλέον εργαζόμενο. Το γεγονός αυτό θα εξασφάλιζε σίγουρα δεκάδες χιλιάδες άμεσες θέσεις εργασίας, πέραν της ώθησης που θα έδινε ο συνδυασμός αυτών των μέτρων στην οικονομία.

    Η βαθιά ως άνω διαγραφή χρεών είναι πλέον απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η βαθιά διαγραφή χρεών αυτού του προσανατολισμού δεν είναι, όμως, δυνατή στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος και ιδιαίτερα στο πλαίσιο των περιοριστικών νεοφιλελεύθερων και μονεταριστικών κανόνων που διέπουν το ευρωζωνικό, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, τραπεζικό σύστημα, στο οποίο υπάγονται οι ελληνικές «συστημικές τράπεζες».

    Γι’ αυτό η ριζοσπαστική αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών απαιτεί ταυτόχρονα την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και τη συγκρότηση εθνικού νομίσματος, το οποίο θα κάνει δυνατή την απαραίτητη, μετά τη διαγραφή χρεών, επαναθεμελιώση και ευρεία ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών για την υγιή επανεκκίνησή τους, μαζί με την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Γι’ αυτό το καυτό ζήτημα ασχολήθηκε επισταμένα της Τρίτη (3/11/15) η προσωρινή Γραμματεία της ΛΑ.Ε και κατέληξε σε πρώτες αξιόλογες αποφάσεις προσανατολισμού.

    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑ.Ε. ΓΙΑ ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

    Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

    Η Γραμματεία της ΛΑΕ στη σημερινή της συνεδρίαση, εξέτασε μεταξύ άλλων το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των «κόκκινων δανείων» και το άνοιγμα των πλειστηριασμών κατοικιών.

    Η Γραμματεία κατάληξε συνοπτικά στα εξής συμπεράσματα.

    1. Η κατεύθυνση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί νέο μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκάνδαλο υπέρ των τραπεζιτών. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την στήριξη της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωσης Κεντρώων», προβλέπεται να δοθούν από το δημόσιο γύρω στα 10 δις για τη «σωτηρία» των τραπεζών με ταυτόχρονη παράδοση του ελέγχου σε ιδιώτες, έλληνες και ξένους επενδυτές. Ταυτόχρονα το ΤΧΣ περνάει στον έλεγχο των «θεσμών» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ).

    2. Με την ουσιαστική παράδοση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον έλεγχο των δανειστών, ανοίγει ο δρόμος της δήμευσης των λαϊκών κατοικιών, υποθηκευμένων ακινήτων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καθώς και υποθηκευμένης αγροτικής γης.

    3. Η «Λαϊκή Ενότητα» τάσσεται κατά των επιλογών της κυβέρνησης. Είναι υπέρ της εθνικοποίησης-κοινωνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, της απαγόρευσης των πλειστηριασμών Α' κατοικίας, τη διαγραφή δανείων λαϊκών οικογενειών χαμηλού εισοδήματος, καθώς και εφαρμογής γενναίας «Σεισάχθειας» σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με όρους επανεκκίνησης της οικονομίας και προώθησης της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

    4. Η «Λαϊκή Ενότητα» στηρίζει τις κινηματικές δράσεις φορέων κατά των πλειστηριασμών Α' κατοικίας, καθώς και κάθε μορφής «αρπαγής» περιουσιών από ξένους και εγχώριους τοκογλύφων.

    ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    3/11/15
    ISKRA

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΛΑΕ: ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ Α΄ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top