• Latest News

    Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

    Ούτε με το νέο πακέτο προαπαιτουμένων «κλειδώνει» η δόση των 2 δισ. ευρω

    Με νέο τρόπο οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων - Τι θα ισχύει πλέον για τους μικροοφειλέτες των 100 δόσεων - Ακριβαίνει για ένα χρόνο το αγροτικό πετρελαίο

    Δύο βήματα μπρος και ένα πίσω κάνει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα στην διαπραγμάτευση. Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες βράδυ στη Βουλή και θα εισαχθεί για συζήτηση την Δευτέρα, κάλυψε «τρύπες» που έμεναν ανοικτές από τον Αύγουστο, αλλά δεν αποδείχθηκε αρκετό για να εγκρίνει το Euroworking Group την δόση των 2 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση άργησε μια μέρα (ακόμη) και ο επόμενος στόχος τώρα είναι η εκταμίευση να εγκριθεί στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου το αργότερο.

    Επί της ουσίας, λεφτά δεν θα έρθουν στη χώρα ούτε αυτήν, ούτε την επόμενη εβδομάδα. Η ανακεφαλαιοποίηση θα τρέξει θέλοντας και μη από αύριο, που θα ανακοινωθούν στα αποτελέσματα των ελέγχων στις τράπεζες.



    Οι διαφωνίες σε ΦΠΑ εκπαίδευσης, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και φαρμακεία παραμένουν, ενώ και ένα νέο μέτωπο πιθανώς να ανοίξει τώρα, μετά την διάταξη που μπήκε στο πολυνομοσχέδιο για εκχώρηση στους δήμους της περιοχής, της παράκτιας ζώνης 640 στρεμμάτων στην περιοχή Λιπάσματα της Δραπετσώνας –κίνηση για την οποία έχουν εκφράσει επιφυλάξεις οι εκπρόσωποι των θεσμών γιατί επηρεάζει τον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στο μεγάλο λιμάνι.

    Στις 146 σελίδες του το πολυνομοσχέδιο, καλύπτει σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα που ήταν έτοιμη να προσφέρει η κυβέρνηση και πλέον αναζητείται πολιτική συμφωνία για τα υπόλοιπα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα.

    Το πρώτο άρθρο πάντως του σχέδιο νόμου, έρχεται να αλλάξει για άλλη μια φορά τους τελευταίους ασφαλιστικούς νόμους και να αναδιατυπώσει διάταξη που ψηφίστηκε προ δεκαημέρου με τον νόμο 4337, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

    Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, όπως αναφέρει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, ορίζεται ότι ο νόμος 3865 που αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο δημόσιο τομέα (νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη για το δημόσιο) εφαρμόζεται και για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχώρησαν από την υπηρεσία από 1η Ιανουαρίου 2015 έως και 31 Αυγούστου 2015, όπως ίσχυε και πριν την ψήφιση του 4336/2015. Συνεπώς, ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη για το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης ισχύει για όλους όσους θεμελίωσαν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και για αυτούς που είχαν θεμελιώσει έως το τέλος του 2014 και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά.

    Διασώζονται έτσι μόνον όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα έως το 2014 και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2015, των οποίων η σύνταξη θα υπολογιστεί με το παλαιό τρόπο.

    Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο φέρνει διατάξεις που ορίζουν ότι:

    - αποσυνδέεται η αξία των εκτός σχεδίου εκτάσεων από το περιουσιακό κριτήριο των 150.000 ευρώ, πάνω από το οποίο οι μικροφειλέτες χάνουν το δικαίωμα άτοκων δόσεων (για χρέη έως 5.000 ευρώ στην εφορία).

    - η αύξηση του ειδικού φόρου στο DIESEL των αγροτών, από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016.

    - ολοκληρώνεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

    - αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

    - αλλάζουν οι διατάξεις για την ενεργειακή απόδοση και ορίζεται το καθεστώς των ενεργειακών επιθεωρητών

    - αυξάνεται από το 2016 η φορολογία για τη μπύρα που παράγουν μικρομεσαίες ζυθοποιίες.

    Αιτιολογική έκθεση

    Πίνακας τροποποιούμενων-καταργούμενων διατάξεων

    Σχέδιο νόμου

    Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

    Ειδική έκθεση

    Έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων

    Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης

    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ούτε με το νέο πακέτο προαπαιτουμένων «κλειδώνει» η δόση των 2 δισ. ευρω Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top