• Latest News

  Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

  Πρωτοφανής συμμετοχή”: Συσκέψεις στα χωριά, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια με τρακτέρ αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλήνια σύσκεψη – Καλούν σε κοινό αγώνα με εργάτες και άνεργους |

  Άμεσα κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο και πανελλαδικό συντονισμό το Δεκέμβρη αποφάσισαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε μια ιδιαίτερα μαζική πανελλήνια σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Οκτώβρη στη Λάρισα.

  Η πρωτοφανής συμμετοχή των αγροτών, καθώς εκπροσωπήθηκαν συνολικά 37 νομοί και 250 φορείς, όπως Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα αγροτών, αποδεικνύουν αφενός μεν την εκρηκτικότητα των προβλημάτων αφετέρου δε την αγωνιστική διάθεση για διεκδίκηση λύσεων.

  Aπό τα Χανιά συμμετείχαν οι: ...


  1.Τσουρουνάκης Σοφοκλής, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

  2.Σταυριανουδάκης Μανούσος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Χανίων.

  3.Πατεράκης Γιώργος, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ Νομού Χανίων

  Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα στα χωριά με περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα. Στη συνέχεια θα γίνει συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο των αγροτικών κινητοποιήσεων και στις αρχές του Δεκέμβρη θα συνεδριάσει και πάλι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων προκειμένου ο αγώνας να συντονιστεί και να κλιμακωθεί σε όλη τη χώρα επίπεδο.

  Με κάθε μορφή αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

  Συγκεκριμένα το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων αναφέρει:

  «Ξεκινώντας από αύριο κιόλας θα πραγματοποιούνται ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά, που θα καταλήγουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης ως το τέλος Νοέμβρη. Θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη αρχές Δεκέμβρη που θα καταλήξει στον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων στήνοντας μπλόκο στο Μνημόνιο, την ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα».

  Η απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αξιοποιήσουν κάθε μορφή αγώνα για να αντιπαλέψουν τη νέα λαίλαπα των μέτρων που τους απειλούν μέσα από το τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία θα μειώσει στο μισό τις αγροτικές επιδοτήσεις, τονίζοντας ότι:

  «Τα πρώτα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέτρα του 3ου μνημονίου, τώρα προετοιμάζονται ως νέοι εφαρμοστοί νόμοι. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά και άλλα μικρότερα κόμματα τσακώνονται μεταξύ τους γιατί δήθεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα για το λαό μέτρα εφαρμογής του αντιλαϊκού μνημονίου. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βγαίνουν ως διεκδικητές καλύτερων “αντισταθμιστικών”, “ισοδύναμων” ή “παράλληλων” μέτρων. Λένε ότι θα καταψηφίσουν τα κυβερνητικά μέτρα αν και ψήφισαν παρέα το 3ο μνημόνιο. Εδώ παίζεται η νέα φαρσοκωμωδία. Πάνε να μας ξεγελάσουν να μας βάλουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας ή με τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, θαρρείς και η αγροτική οικογένεια δεν έχει και τέτοια μέλη».

  Στο κάλεσμα τονίζεται επίσης πως:

  «Είναι αποφασισμένοι να περάσουν τη μνημονιακή καταιγίδα. Μαχητικά, οργανωμένα. Μην τους αφήσουμε ήσυχους. Να τους εμποδίσουμε. Απευθύνουμε πλατύ ενωτικό κάλεσμα . Να πάρουμε την υπόθεση της επιβίωσής μας στα δικά μας χέρια!

  Αυτός είναι ο δικός μας, ο λαϊκός μονόδρομος».

  Και απευθύνεται κάλεσμα για κοινό αγώνα:

  «Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είναι και αυτοί θύματα των μνημονίων και των ίδιων πολιτικών. Έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο.

  Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία, την αλληλεγγύη.

  Οργανωμένοι ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ, το ΔΝΤ, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και την εξουσία τους που μας εξοντώνουν, αντιστεκόμαστε στην εκμετάλλευση και την καταστροφή.

  Ανοίγουμε το δρόμο για να φύγουν από τη μέση, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες γης, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, βιομηχανίας, μεταφορών, εμπορίου, να γίνει η ιδιοκτησία τους ιδιοκτησία του λαού, να μπει στον ενιαίο σχεδιασμό αξιοποίησής της, για να ωφελείται η συνεταιρισμένη αγροτιά. Για να μην είναι ατομική έγνοια οι καταστροφές, η δουλειά στο χωράφι, στο μαντρί, η αγορά των εφοδίων κ.α.

  Έτσι θα γίνει αφέντης ο λαός του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα και το αίμα του».
  Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, τόνισε ότι «αυτή η άγρια επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – μεγάλου κεφαλαίου, στρέφεται εναντίον όλων μας (εργατών, αγροτών, ΕΒΕ, των γυναικών και των παιδιών μας). Δεν θα είναι πρόσκαιρη» και πως «τώρα πρέπει να συντονίσουμε καλύτερα τους αγώνες μας, να φτιάξουμε την συμμαχία εργατών – μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ για να νικήσουμε».

  Κάλεσε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στα συλλαλητήρια στις 21 και 22 Οκτώβρη και στην απεργία που προετοιμάζεται για τις 12 Νοέμβρη, λέγοντας «εκεί πρέπει να είμαστε μαζί, όπως και στους αγώνες που θα αποφασίσετε».

  Αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

  · Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  · Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
  · Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  · Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  · Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  · Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  · Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  · Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
  · Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  · Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  · Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
  · Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

  Συλλαλητήριο την Παρασκευή στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων

  Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων μετά και την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 22 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων

  Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

  Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ έχουν υπογράψει τη θανατική καταδίκη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, φέρνουν συνθήκες Μεσαίωνα στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

  Καμιά ανοχή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που περηφανεύεται ότι μας έχει στο τσεπάκι της επειδή ο λαός την ψήφισε στις πρόσφατες εκλογές, για να βρει “ισοδύναμα” στο “οδυνηρό” 3ο μνημόνιο, στην απάτη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ που δεν ψηφίζουν τα κυβερνητικά μέτρα επειδή δήθεν έχουν δικά τους, ενώ ψήφισαν το μνημόνιο που τα προαπαιτεί.

  Δεν έχουν ισοδύναμα και διορθωτικά μέτρα ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της ΚΑΠ. Είναι απάτη για να μας βάλουν να τσακωνόμαστε για ψίχουλα μεταξύ μας, με τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους που έχουμε και στις οικογένειές μας.

  Η ανάπτυξη της οικονομίας, της πρωτογενούς παραγωγής ως πυλώνα της, που επικαλούνται ώστε να γίνει η χώρα μας ανταγωνιστική στο πλαίσιο της ΕΕ της ΚΑΠ και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, σημαίνει οι πραγματικοί μας αντίπαλοι, μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, μεγαλέμποροι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές να αυγατίσουν τα κέρδη και τα πλούτη τους. Γι’ αυτό τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι κυβερνήσεις τους διατηρούν φορολογική ασυλία στα κέρδη τους και ταυτόχρονα τους μοιράζουν διαχρονικά παχυλές επιδοτήσεις.

  Να τους αφαιρέσουμε ΤΩΡΑ το δικαίωμα να επικαλούνται την ψήφο με την οργανωμένη αντίδρασή μας.

  Η επίθεση στη ζωή και στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων είναι ολομέτωπη με μέτρα-“φωτιά”, όπως:

  Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.

  Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

  Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

  Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.

  Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

  Όλοι εμείς οι αγρότες που “ματώνουμε” από την κυβερνητική πολιτική, την ΕΕ, την ΚΑΠ και όσους τη στηρίζουν, με στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και το δικό μας ξεκλήρισμα, χρειάζεται με την κοινή δράση και τη συμμαχία μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση και στην πορεία να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.

  Οι αγώνες για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι μονόδρομος για τη μικρομεσαία αγροτιά. Για να έχει αποτέλεσμα αυτός ο αγώνας, πρέπει να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους και συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, όλους όσοι πλήττονται από τα βάρβαρα μέτρα και πληρώνουν την κρίση για την οποία δεν ευθύνονται και δεν δημιούργησαν.

  ΠΗΓΗ: agonaskritis

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Πρωτοφανής συμμετοχή”: Συσκέψεις στα χωριά, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια με τρακτέρ αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλήνια σύσκεψη – Καλούν σε κοινό αγώνα με εργάτες και άνεργους | Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
  Scroll to Top