• Latest News

    Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

    Ψάχνοντας τη συσπείρωση. Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

    Με τα ψηφοδέλτια να κλείνουν σήμερα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και με έναν πονοκέφαλο λιγότερο πλέον στην Κουμουνδούρου, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να ασχοληθεί με το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που έχει εγκατασταθεί μόνιμα στις δημοσκοπήσεις που έρχονται αύριο στον κυριακάτικο τύπο.
    Το όνομα του μεγάλου προβλήματος ακούει στη λέξη συσπείρωση που δεν λέει να ξεκολλήσει από το 50 με 55%. Το πρόβλημα, μάλιστα, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν τα στελέχη του εκλογικού επιτελείου βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία να αυξάνει μέρα με την ημέρα την δική της συσπείρωση έχοντας φτάσει αισίως στα επίπεδα του 80%. Αυτό που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κουμουνδούρου είναι οι κοινωνικές ομάδες και οι γεωγραφικές περιοχές όπου οι δημοσκοπικές έρευνες μπορούν να εντοπίσουν την χαλαρότητας έως και απροθυμία των ψηφοφόρων που τον Ιανουάριο εμπιστεύθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα και σήμερα αισθάνονται από απογοητευμένοι έως και προδομένοι. Οι μέχρι σήμερα αναλύσεις των στοιχείων καταγράφουν τρεις μεγάλες πληγές στο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τρείς πληγές που λέγονται: Αγρότες, νεολαία, μικρομεσαίοι
    Πως να θερίσεις με τέτοια σπορά;
    Με αφετηρία την Λειβαδιά ο Αλέξης Τσίπρας ,όπως γράφαμε και χθες, ανέλαβε σε προσωπικό επίπεδο να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο τρομοκρατημένο από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και να λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά του στις απλόχερες υποσχέσεις της ΝΔ που βάζει το χέρι της στη φωτιά πως διαθέτει στο τσεπάκι της τα ισοδύναμα που θα απαλλάξουν τον αγροτικό κόσμο από μια επερχόμενη φοροκαταιγίδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε αλλά δεν τα κατάφερε στην Λειβαδιά. Παρότι το κόμμα του διαθέτει τα κατάλληλα επιχειρήματα ώστε να αντικρούσει, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου την επίθεση της ΝΔ στο αγροτικό, δεν κατάφερε χτες βράδυ να πείσει το ακροατήριό του, μιας και οι συνεργάτες του τον είχαν εφοδιάσει με ένα κείμενο ομιλίας που θαρρείς και απευθυνόταν σε ακροατήριο Βρυξελλών. Χωρίς απλά παραδείγματα μεταφρασμένα στα νούμερα της καθημερινότητας των αγροτών και δίχως εκλαικευμένες εξηγήσεις ήταν ελάχιστοι οι αγρότες που χθες βράδυ κατάφεραν να εντοπίσουν μέσα στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τι ακριβώς ήθελε να τους πει για το αφορολόγητο των επιδοτήσεων που τελικά κατάφερε να κερδίσει στο όνομά τους κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Όσοι γνωρίζοντες παρακολούθησαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Λειβαδιά, αναλιγίστηκαν χτες βράδυ το μεγάλο κενό που άφησε η παραίτηση του λογογράφου του προέδρου, Θανάση Κόλλια.
    Ψάχνοντας νεολαίους
    Και αν η πρώτη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες δεν είχε τα αποτελέσματα που στην Κουμουνδούρου επιθυμούσαν θα υπάρξουν ορισμένες ακόμη ευκαιρίες για την αναστροφή του κλίματος. Εκεί, όμως, που το κλίμα φαντάζει από δύσκολο έως αδύνατο να αντιστραφεί είναι ο χώρος της νεολαίας που κούνησε μαζικά μαντήλι στις συμβιβαστικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχουμε νέους ούτε για αφισοκόλληση» είναι το παράπονο που ακούγεται κάθε βράδυ στο οργανωτικό του ΣΥΡΙΖΑ που αναγκάζεται πλέον να προστρέχει στις υπηρεσίες ιδιωτικών συνεργείων. Τα αγόρια και τα κορίτσια του ΣΥΡΙΖΑ που μετανάστευσαν από το κόμμα δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση επιστροφής μιας και οι πληγές του διαζυγίου δεν είναι δυνατόν να επουλωθούν με ισοδύναμα και αντισταθμιστικά. Οι νεολαίοι, κουβαλώντας ένα αίσθημα προδοσίας των ριζοσπαστικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον κατά λίγα μόλις χρόνια νεότερό τους Αλέξη Τσίπρα θεωρούνται πια χαμένη υπόθεση με ελάχιστες ελπίδες επαναπατρισμού και συσπείρωσης.
    Τα ρέστα του με τους μικρομεσαίους
    Το γήπεδο στο οποίο εκτιμά η Κουμουνδούρου πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παίξει μεγάλη μπάλα και να ισοφαρίσει τα γκολ που έφαγε από τη νεολαία είναι η μεγάλη δεξαμενή των μικρομεσαίων. Εδώ είναι ο χώρος που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ένα τεράστιο οπλοστάσιο επιχειρημάτων χρησιμοποιώντας μάλιστα λέξεις κλειδιά που απευθύνονται στις ευαίσθητες χορδές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Σε μια χώρα που από τον περιπτερά της γειτονιάς ως τον μικροεργολάβο και από τον ιδιοκτήτη ενός ανεκμετάλλευτου κτήματος μέχρι τον άνεργο πτυχιούχο μπορεί ο καθένας να αναγνωρίσει τον εαυτό του ως μικρομεσαίο και είναι βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα να απλώσει μπροστά στο εκλογικό ακροατήριο τα δισεκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ συν του αναπτυξιακού προγράμματος Γιούνκερ και να πει την μαγική λέξη «διαπλοκή». Το είπε πριν λίγες ημέρες στην Κρήτη και τις επόμενες θα το πει ακόμη περισσότερες. «Τέρμα με το πάρτι των εργολάβων» είναι το σύνθημα που θα κυριαρχήσει στις επόμενες ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αν μη τι άλλο μπορεί ανενόχλητος να παίζει μόνος του στο συγκεκριμένο γήπεδο χωρίς να φοβάται τρικλοποδιές από δεξιά και αριστερά.

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ψάχνοντας τη συσπείρωση. Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top