• Latest News

    Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

    «Κούρεμα» και για τους senior ομολογιούχους

    Η πρόταση Ντάισελμπλουμ και ο μοχλός πίεσης προς τους senior ομολογιούχους να δεχθούν τις δημόσιες προσφορές ανταλλαγής που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν οι τράπεζες.

    Υποχρεωτική συμμετοχή στο bail-in και των senior bonds – των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης – με μετατροπή τους σε μετοχές των τραπεζών θα προβλέπει, σύμφωνα πληροφορίες, ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Η ιδέα είχε πέσει στο... τραπέζι ήδη από τον Αύγουστο, όταν ο Ντάισελμπλουμ διαχώρισε στη συνεδρίαση του Eurogroup τους senior ομολογιούχους από τους καταθέτες των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι μόνο οι καταθέτες θα προστατευθούν σε περίπτωση «διάσωσης» τραπεζών.

    Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης δεν κινδυνεύουν με bail in παρά μόνο στην περίπτωση που μια τράπεζα τεθεί σε εξυγίανση. Σε αυτή την περίπτωση κουρεύονται πριν τις ανασφάλιστες καταθέσεις καθώς η ΤτΕ άλλαξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τη σχετική ρύθμιση που προέβλεπε ίδιο καθεστώς αντιμετώπισης.

    Βάσει λοιπόν και της Οδηγίας BRRD, αν μία τράπεζα δεν μπορέσει να καλύψει από ιδιώτες το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, τότε πριν το κράτος «αναλάβει» την στήριξή τη, οι προνομιούχες μετοχές του νόμου Αλογοσκούφη, τα υβριδικά ομόλογα, τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και άλλοι τίτλοι αντίστοιχης διαβάθμισης θα μετατρέπονται σε κοινές μετοχές, και αν αυτό δεν οδηγήσει σε πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών, τότε θα υπάρξει υποχρεωτική μετατροπή και των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η χορήγηση κρατικής βοήθειας.

    Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τους senior ομολογιούχους να δεχθούν τις δημόσιες προσφορές ανταλλαγής που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν οι τράπεζες. Θυμίζουμε πως σχετική πρόταση έχουν υποβάλει στους ομολογιούχους τους η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank.

    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: «Κούρεμα» και για τους senior ομολογιούχους Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top