• Latest News

    Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

    ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    ΑΡΘΡΑ ΤΩΝ Σ. ΜΑΡΤΑΛΗ, Δ. ΜΠΕΛΑΝΤΗ ΚΑΙ Η. ΙΩΑΚΕΙΜΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
    Η εμπειρία από τους επτά μήνες της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, την κορύφωση του οικονομικού εκβιασμού των δανειστών, το δημοψήφισμα και την ταπεινωτική συνθηκολόγηση που ακολούθησε, έφεραν το ζήτημα της ρήξης με την ευρωζώνη και της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι εκλογές- εξπρές που προκήρυξε η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους δανειστές, περιόρισαν ασφυκτικά τα όρια για μια ουσιαστική συζήτηση, πέρα από τη δαιμονοποίηση και την εκστρατεία φόβου των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, το θέμα επιστρέφει αναπόδραστα στην ημερήσια διάταξη, λόγω των σκληρότατων μνημονιακών μέτρων που είναι υποχρεωμένη να λάβει η κυβέρνηση με ρυθμούς οπλοπολυβόλου και των διαγραφόμενων αδιέξοδων αυτής της πολιτικής. 
    Ο διάλογος για τους όρους, τις δυσκολίες και τη λογική της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα, όπως και για τη συνάρθρωσή της με μια συνολική στρατηγική κοινωνικής αλλαγή,ς είναι φυσικό να αφορά πρωτίστως τη Λαϊκή Ενότητα και τις άλλες δυνάμεις της αντιμνημονιακής, ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θεωρούν- από διάφορες σκοπιές- τη ρήξη με την ευρωζώνη ως αναγκαία (αν και όχι, βέβαια, ικανή) συνθήκη οικονομικής ανόρθωσης, δημοκρατικής ανάταξης και κοινωνικής απελευθέρωσης. Υπό το πρίσμα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο διάλογος που ξεκίνησε πρόσφατα, με σχετικό άρθρο του Σ. Μάρταλη, για να ακολουθήσει απάντηση του Δ. Μπελαντή και κριτική του Η. Ιωακείμογλου.
    Παραθέτουμε και τα τρία άρθρα, για την όσο δυνατόν σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών και επιφυλασσόμαστε για πρωτοβουλίες διεύρυνησης και συστηματοποίησης αυτής της τόσο αναγκαίας συζήτησης: 
    Άσπρος γάτος, μαύρος γάτος; - μια κριτική στις απόψεις του Κόκκινου Δικτύου :: Rproject

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top