• Latest News

    Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

    Η Ευρώπη βιάζεται και η Άγκυρα αρχίζει τα παζάρια για το προσφυγικό

    Μία μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα για να εξειδικεύσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, η Τουρκική πλευρά άρχισε ήδη τα... παζάρια, κάνοντας σαφές σε όλους τους τόνους πως δεν θα αρκεστεί με αυτά τα που δίνει η ΕΕ και ήδη ζητάει περισσότερα, σε όλα τα μέτωπα.

    Σε μία προσπάθεια να δείξουν πως διαπραγματεύονται από θέση ισχύος με τους Ευρωπαίους – δεδομένου ότι οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία απέχουν δύο μόλις εβδομάδες- τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Αχμέτ Νταβούτογλου φροντίζουν να δείξουν πως για να υπάρξει οριστική συμφωνία στο προσφυγικό θα υπάρξουν αρκετοί γύροι διαβουλεύσεων.

    Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η σημερινή τοποθέτηση του τούρκου πρωθυπουργού σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Κατ' αρχάς απέρριψε το πόσο ύψους 3 δισ ευρώ που φέρεται να δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνδρομή στην Άγκυρα για το προσφυγικό, ζητώντας μεγαλύτερους πόρους. Για την ακρίβεια, ο Νταβούτογλου ανέφερε πως το ύψος του ποσού θα πρέπει να αναθεωρείται κάθε χρόνο και τόνισε πως οι εν λόγω πόροι έχουν δοθεί ήδη στην Άγκυρα από το προενταξιακό Ταμείο της ΕΕ.

    Ακόμα και στα ζητήματα που εκτιμάται πως έχει βρεθεί κοινός τόπος, όπως αυτό της σταδιακής άρσης των περιορισμών για χορήγηση βίζας από την άνοιξη του 2016 σε Τούρκους πολίτες, δεν θεωρείται βέβαιο πως αυτά έχουν κλείσει.

    Σε αντάλλαγμα η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει πιο γρήγορα να δέχεται τους μετανάστες που απελαθεί από τις χώρες της ΕΕ, την περίφημη συμφωνία επανεισδοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τούρκος πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η Άγκυρα θα δώσει τη συγκατάθεσή της, μονάχα όταν κρίνει πως έχουν γίνει σοβαρά βήματα στο καθεστώς της βίζας.

    Διαφορά οπτικής εντοπίζεται επίσης και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Παρότι συμφωνήθηκε να ξεπαγώσουν οι σχετικές διαδικασίες, η Άνγκελα Μέρκελ χθες τόνισε πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να «ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα 23 και 24». Από την πλευρά του όμως ο Νταβούτογλου σήμερα ζήτησε να αρχίσει η συζήτηση για έξι συνολικά κεφάλαια που αφορούν ζητήματα ενέργειας, οικονομικής πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι να βρεθεί ο κοινός τόπος για μία μακρόπνοη συμφωνία έχουν να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Τα ανοιχτά θέματα που χωρίζουν ΕΕ και Άγκυρα είναι πολλά και μεγάλα, ενώ παραμένει προς το παρόν άγνωστο εάν η Τουρκία θα επιχειρήσει να ανακινήσει ζητήματα στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.

    Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας επανήλθε στο θέμα περί κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας για την αντιμετώπιση των διακινητών, λέγοντας πως πρέπει να μπει τάξη στο Αιγαίο.

    Υπενθυμίζεται το θέμα των κοινών περιπολιών έχει απορριφθεί από την ελληνική πλευρά κατηγορηματικά και κατ' επανάληψη.
    πηγή

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η Ευρώπη βιάζεται και η Άγκυρα αρχίζει τα παζάρια για το προσφυγικό Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top