• Latest News

    Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

    Εργαλείο κατεδάφισης το πόρισμα των «σοφών»

    Το πόρισμα της Επιτροπής των λεγόμενων «σοφών» για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα ακραίο αντικοινωνικό, κυριολεκτικά θατσερικό μανιφέστο εκθεμελίωσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, καταστροφής των συντάξεων και εξανδραποδισμού των συνταξιούχων.
    Η κυβέρνηση έχει επιφυλάξει για την Επιτροπή των λεγόμενων «σοφών» τον ρόλο του «λαγού» για την προωθούμενη από αυτήν και συμφωνημένη με την τρόικα στο 3ο Μνημόνιο, που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ποτάμι, κατεδάφιση των συντάξεων και συνολικά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
    Οι προτάσεις της επιτροπής «σοφών» θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για εργαζόμενους και συνταξιούχους:
    • Η σύνδεση των κατωτάτων συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, σε συνδυασμό με τις μειώσεις που θεσμοθετήθηκαν γι’ αυτές μετά τις εκλογές, θα τις μετατρέψει σε αόρατες.
    • Ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για ήδη συνταξιούχους και νέους συνταξιούχους να ισοπεδωθεί προς τα κάτω για όλους και να μειωθεί από 70% σε 55%, θα τις μετατρέψει σε απλά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε επαίτες.
    • Η ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια ή η πλήρης εξατομίκευσή τους με ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, οδηγεί στην εξαέρωση και ουσιαστικά στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.
    • Η προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές του ΙΚΑ οδηγεί στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ και σε μεγάλη αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.
    • Η δημιουργία ενός υπερ-Ταμείου για όλους, με συμπίεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω, θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό χάος, θα αυξήσει τον χρόνο αναμονής για τη χορήγηση των συντάξεων και κυρίως θα χειροτερεύσει δραματικά το επίπεδο των συντάξεων.
    Η πιο κοινωνικά ανάλγητη ανατροπή που προτείνουν αφορά το νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο, που προβλέπει τη θέσπιση ατομικών ασφαλιστικών μερίδων, δηλαδή «ατομικού κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο και η αντικατάσταση του συστήματος των «καθορισμένων παροχών» από το σύστημα «καθορισμένων εισφορών». Με αυτό το μοντέλο καταργούν πλήρως τον αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο μεταξύ των γενεών χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και τον μετατρέπουν σε ατομικό–κεφαλαιοποιητικό, επιβάλλοντας έναν ακραίο κοινωνικό δαρβινισμό.
    Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δημόσιο και αλληλέγγυο, καθολικό και αναδιανεμητικό και όχι ένα μοντέλο ατομικών κουμπαράδων, αποκλεισμού και εξαθλίωσης.
    Ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης έχει την έννοια ότι το κράτος εγγυάται την ικανότητά της να χορηγεί αξιοπρεπείς συντάξεις στους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους.
    Ο καθολικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης θα προστατεύει εξίσου όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους ανεξάρτητα από τον χρόνο ένταξής τους σε αυτή.
    Το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας είναι σε κρίση, όχι λόγω υψηλών δαπανών, αφού οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραστικά, αλλά λόγω των ανεπαρκών εσόδων του και της καταστροφής των αποθεματικών του λόγω της διαχρονικής ληστείας τους είτε με τις άτοκες επί δεκαετίες καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε με τα δομημένα ομόλογα και τις τοποθετήσεις τους στον χρηματιστηριακό τζόγο είτε με το κούρεμα των ομολόγων τους.
    Αυτά μπορεί να αυξηθούν μόνο με την κατάργηση των πολιτικών της μνημονιακής λιτότητας και την αντικατάστασή τους από μια πολιτική ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με κοινωνική δικαιοσύνη, στήριξη και αύξηση μισθών και θέσεων εργασίας. Επίσης με την ουσιαστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, με την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης στην κοινωνική ασφάλιση και με την επιστροφή των λεηλατημένων από την άρχουσα τάξη αποθεματικών της.
    Και πρώτα απ΄ όλα με τη διακοπή αποπληρωμής και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, ώστε να εξευρεθούν πόροι αναγκαίοι για την πρόσθετη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και συνολικά των κοινωνικών πολιτικών.
    Ο λαός με την ψήφο του ή την αποχή του δεν έδωσε στην κυβέρνηση λευκή επιταγή για την εξόντωσή του. Μετά το μετεκλογικό μούδιασμα θα οργανώσει τις αντιστάσεις του στις αντικοινωνικές μνημονιακές πολιτικές, με πρώτο βήμα την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοεμβρίου και τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων.
    Πηγή: Δημήτρης Στρατούλης.  Μέλος Πολιτικής Γραμματείας Λαϊκής Ενότητας, πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης – «Εφημερίδα των Συντακτών»

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Εργαλείο κατεδάφισης το πόρισμα των «σοφών» Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top