• Latest News

    Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

    Πλειστηριασμοί: Πιέζουν οι δανειστές για πιο αυστηρό πλαίσιο

    Ακόμα και με πλειστηριασμό της μοναδικής τους κατοικίας θα κινδυνεύουν όσοι δανειολήπτες θα χαρακτηρίζονται μη συνεργάσιμοι με την τράπεζά τους.

    Οι δανειστές πιέζουν για υιοθέτηση χαμηλών ορίων εισοδήματος και αξίας του ακινήτου, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα να προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς η πρώτη κατοικία μόνο για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά και πιο συγκεκριμένα να χαμηλώσει το όριο της αξίας του ακινήτου που προστατεύεται στα 80.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, εκτός αν πρόκειται για κατοικίες αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την πρώτη κατοικία χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων «δεν θα την αγγίξει η κυβέρνηση».

    Ο νέος κώδικας δεοντολογίας ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, κομίζει σημαντικές αλλαγές για την προστασία των δανειοληπτών, καθώς αλλάζει ο χρόνος ειδοποίησης για την καθυστερεί της δόσης.

    Συγκεκριμένα ο χρόνος πλέον περιορίστηκε στις 30 μέρες και ο χρόνος αρχίζει να μετρά μετά την πρώτη καθυστέρηση.

    Μόλις ο Κώδικας τεθεί σε πλήρη λειτουργία, οι ειδοποιήσεις θα στέλνονται 30 ημέρες μετά την πρώτη καθυστέρηση.

    Η προθεσμία ορίστηκε εξ αρχής σε 30 ημέρες κι όχι περισσότερες ώστε εγκαίρως και οι δυο πλευρές να επιδιώξουν συμφωνία πριν η οφειλή επιβαρυνθεί περισσότερο με τόκους υπερημερίας, οπότε και η διευθέτηση θα καθίστατο επαχθέστερη για τον δανειολήπτη και δυνητικά πιο ζημιογόνα για την τράπεζα.

    Η προθεσμία που έχει ο δανειολήπτης για να ανταποκριθεί παρέμεινε επίσης σταθερή στις 15 ημέρες, όπως προβλέπει ο ορισμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», που έχει από πέρυσι καθορίσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με το Ν. 4224/2013.

    Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του δανειολήπτη, αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών απροειδοποιητική επιστολή στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια να βγει σε πλειστηριασμό η μοναδική κατοικία με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το πιστωτικό ίδρυμα.

    Της διαδικασίας αυτής προηγείται η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση προς τους δανειολήπτες, η οποία μπορεί να αποσταλεί, μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015, για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν (οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015) καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στο δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων.

    Για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών, μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το ίδρυμα εντός 15 ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των 30 ημερολογιακών ημερών.

    Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη και της τράπεζας γιατί δεν συσσωρεύονται καθυστερημένες δόσεις και οι δύο πλευρές θα μπορούν ευκολότερα να προχωρήσουν σε νέα ρύθμιση.

    Ο τελικός χρόνος για την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων και των σταδίων του Κώδικα, που μπορούν να φτάσουν στον πλειστηριασμό παραμένουν οι 9 μήνες.

    Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος η τροποποίηση δεν προβλέπει αυστηρότερες διαδικασίες στις ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Μάλιστα παρέχεται νέα παράταση στις τράπεζες να ιεραρχήσουν τις κατηγορίες δανειοληπτών, ώστε να κλιμακώσουν αναλόγως τις ειδοποιήσεις.
    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Πλειστηριασμοί: Πιέζουν οι δανειστές για πιο αυστηρό πλαίσιο Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top