• Latest News

    Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

    Η σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ

    Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου -Παππάς: Μετά την ψήφιση αναλαμβάνει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση - Μεϊμαράκης: Έχετε πρόβλημα με τις ανεξάρτητες αρχές - Γεννηματά: Θερμοκοιτίδα της διαπλοκής το νομοσχέδιο - Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση είναι η ντάμα της διαπλοκής - Σύγκρουση Βενιζέλου-Παππά - Γιάννης Δραγασάκης: «Φερετζές» όσα λέει η αντιπολίτευση - Νέο επεισόδιο μεταξύ ΚΚΕ και Χ.Α. στην Ολομέλεια

    Σε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που εισηγείται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Η σφοδρή αντιπαράθεση ξεκίνησε από νωρίς, ενώ το λόγο έλαβαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει πρόβλημα με τις ανεξάρτητες αρχές, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκ των πολιτικών αρχηγών.



    Σε λίγα λεπτά αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία, η οποία τελικώς θα είναι ονομαστική για 35 άρθρα του νομοσχεδίου, κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία νωρίς το απόγευμα, σε μια αιφνιδιαστική, όπως χαρακτηρίστηκε, κίνηση.

    α άρθρα που θα μπουν σε κάλπη είναι:
    -Τα 2,3,4,9,11,13,14 που αφορούν τον τρόπο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.
    -Το 16ο που δίνει την δυνατότητα στην ΕΡΤ να συστήσει την εταιρία ΕΡΤnet για την παροχή ψηφιακού σήματος.
    -Το 17 και 18 για την ΕΕΤΤ.
    -Όλα τα άρθρα από 21 εως και 43 που μεταξύ άλλων προβλέπουν δημιουργία ΣΕΑ σε κλειστους αυτοκινητοδρόμους, δημιουργία «προξενείων τύπου», και μεταβίβαση στην ΕΡΤ ΑΕ του κτηρίου της οδού Μουρούζη.

    «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου δημιουργούν την θερμοκοιτίδα της διαπλοκής» είπε η κυρία Φώφη Γεννηματά στην τοποθέτησή της στην Βουλή για το νομοσχέδιο που επιχειρεί να αναδιατάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.


    Αυγενάκης: Δημιουργείτε υπερυπουργό υπερκαναλάρχη

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης υποστήριξε ότι οι διατάξεις δημιουργούν «υπερυπουργό υπερκαναλάρχη που ορίζει τα πάντα όπως του αρέσει». Εξήγησε ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει την συναίνεση και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις . Είπε όμως ότι αν το σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει τότε θα καταπέσει στα δικαστήρια, στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά όργανα.
    «Δεν μπορείτε να ορίζετε πόσες άδειες θα δίνετε και να προσδιορίζετε τον αριθμο εργαζομένων» είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε «δεν μπορείτε παραβιάζετε τον ανταγωνισμό, το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό θα το βρείτε μπροστά σας στα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου από την ίδια την Τρόικα… με την επιπολαιότητα σας, τις ιδεοληψίες, την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό σας χάνουμε την ευκαιρία να βάλουμε πραγματική τάξη στο τοπίο».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό του ομόλογο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο που έχει σπάσει το χέρι του, του είπε: «Περαστικά σας μόνο προσέξτε με το σπασμένο χέρι μη σας δει ο Καμμένος και σας ζητήσει να παίξετε στο επόμενο τηλεοπτικό του σποτ». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην καρατόμηση της γ.γ. Δημόσίων Εσόδων λέγοντας «εάν έχετε πρόβλημα με την κάθε κα Σαββαιδου που δεν επιτυγχάνει στόχους που η ηγεσία έχει θέσει αν το πείτε – η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί παρεμβαίνει κατά το δοκούν και να καρατομείτε ανθρώπους. Δεν λειτουργούν έτσι τα συντεταγμένα κράτη».


    Φώφη Γεννηματά: Θερμοκοιτίδα της διαπλοκής το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

    Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Για να φύγει κάθε σκιά περί υποστήριξης συμφερόντων δεχθείτε τις προτάσεις μας. Αν θέλετε διαφάνεια τότε δεν μπορείτε να εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό και στενό σας συνεργάτη να καθορίζει αυθαίρετα τον αριθμό αδειών. Η διάταξη αυτή... "κολάζει και παπά"! Δεχθείτε αντί "για αιτιολογημένη γνώμη" να βάλετε την σύμφωνη γνώμη της Αρχής που έχει την έγκριση των 4/5 Βουλής».

    Επίσης επισήμανε ότι πρέπει να αποσυρθούν από τις διατάξεις τα άρθρα που αφορούν τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Πέραν αυτών, η κυρία Γεννηματά εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην πολιτική της κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την παιδεία. «Η κυβέρνηση δεν έχει όραμα και σχέδιο» είπε, για να συνεχίσει: «Εγκαταλείπει τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά δεν συγκροτούν αριστερή πολιτική. Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την αδιέξοδη πολιτική του προηγούμενου επταμήνου».


    Γιάννης Δραγασάκης: «Φερετζές» όσα λέει η αντιπολίτευση

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε με λεπτομέρειες όλες τις διατάσεις τις διαπλοκής, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό τα σημεία που θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα, προαναγγέλλοντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις για το πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
    Ωστόσο, κανένα από τα άρθρα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν απαντά στις παρατηρήσεις του κ. Δραγασάκη. Είναι δε ενδεικτικό ότι και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «είμαστε υπερ ενός πλουραλιστικού συστήματος που έχουν θέση δημόσιοι, ιδιωτικοί και άλλοι φορείς. Αν κάποιοι κρίνουν τα 8 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο υψηλό είμαι σίγουρος ότι θα εξεταστεί από τους υπουργούς. Θα μπορούσε να μπει ένα άλλο κριτήριο πιο λειτουργικό όπως σχέση ιδίων κεφαλαίων με ξένα». Απαντώντας τέλος στην κριτική της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Τα όσα λέγονται για χαλίφη στην θέση του χαλίφη αποτελούν "φερετζέ" ώστε οι αντιδρώντες στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες να κρύψουν την στήριξη που δίνουν στο σημερινό σύστημα διαπλοκής».


    Σταύρος Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση είναι η ντάμα της διαπλοκής

    Ως νομοσχέδιο που υπηρετεί τον στόχο της κυβέρνησης να δημιουργήσει το δικό της καθεστώς, να αποκτήσει την εύνοια της διαπλοκής και όχι να την πατάξει χαρακτήρισε τις νέες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα τις καταψηφίσει. «Δεν επιζητάτε την ρύθμιση. Θέλετε νόμο θολό για να χρειάζεται η ρύθμιση και η εύνοια του υπουργού. Να στήσουν το δικό τους καθεστώς είναι ο στόχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Παντού θέλετε να είστε ο βασικός μέτοχος και σε αυτό το κατήφορο εμείς θα είμαστε απέναντι. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας γιατί είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε την χώρα και όχι το καθεστώς σας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτηρίζοντας παράλληλα την κυβέρνηση «ντάμα» της διαπλοκής που έχει ως καβαλιέρο «τους μεγαλοεπιχειρηματίες».
    «Πάτε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό και όποιος δώσει περισσότερα τα παίρνει όλα. Δώστε μια ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία; Πότε θα λυθεί το θέμα με ΕΣΡ; Φοβάμαι ότι δεν θα προχωρήσει ο δικός σας πρόχειρος νόμος» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης. Εξήγησε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να καθοριστεί από το ΕΣΡ επισημαίνοντας ότι και στην Γαλλία τον απόλυτο έλεγχο τον έχει ανεξάρτητη αρχή και όχι ο αρμόδιος υπουργός. «Λέτε ότι θα πολεμήσετε την διαπλοκή ενισχύοντας την ντάμα της διαπλοκής. Καβαλιέρος είναι ο επιχειρηματίας. Αντί να αποσύρουμε την ντάμα την ενισχύετε και την κάνετε πιο θελκτική» είπε σε άλλ σημείο για να προσθέσει «Ο υπουργός καθορίζει τιμή, αριθμό, ειδικότητες και αριθμό εργαζομένων. Είναι ο απόλυτος άρχοντας για την τηλεόραση. Αποφασίζει πως και τι εκπέμπεται».

    Απευθυνόμενος στον κ. Παππά είπε: «Ο κ. Παππάς διεκδικεί τον ρόλο ενός τροχονόμου διαπλοκής φύγε εσύ και έλα εσύ. Προσπαθεί να ελέγξει την διαπλοκή. Προς όφελός του ή της κυβέρνησής του; Θα φανεί. Να κυβερνήσει με νέους διαπλεκόμενους ή με τους παλιούς που θα έχουν προσκυνήσει την νέα εξουσία. Αυτό νομίζει ότι είναι το εργαλείο για την μακροημέρευσή του. Αυτή την πλάνη είχαν και οι προηγούμενοι. Να έχουμε τα δικά μας κανάλια να μας προστατέψουν τις δύσκολες ώρες».

    Από την πλευρά του ο κ. Παππάς είπε: «Αυτό που η κυβέρνηση κρίνει είναι αριθμός και τιμή. Όχι ποιος μένει ή φεύγει και τις προδιαγραφές… Υπερψηφίστε τουλάχιστον τα άρθρα για δημοπρασία και αλλαγή σε ΕΣΡ για να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε να βάλουμε καθαρούς όρους».


    Σύγκρουση Βενιζέλου – Παππά για Ολάντ και ΜΜΕ

    Ο πρώτος κύκλος της σημερινής συνεδρίασης χαρακτηρίστηκε από την διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση που επιχείρησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ αλλά και τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ.
    Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά αλλά και οργισμένες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως των Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Μάκη Μπαλαούρα. Πάντως, η λήξη του διαλόγου μεταξύ Βενιζέλου Παππά έκλεισε με «παράθυρο» συναίνεσης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε στον υπουργό πως ο ίδιος θα ψηφίσει την διάταξη για τις δημοπρασίες – που αποτελεί και την ουσία του νομοσχεδίου – αρκεί: να ανατεθεί σε ελεγκτικές εταιρείες ο έλεγχος των επιχειρηματιών που θα διεκδικήσουν τις άδειες και την προέλευση των χρημάτων που θα δώσουν, να γίνει μια δημοπρασία για όλες τις άδειες ανα κατηγορία και όχι ξεχωριστές για κάθε άδεια καθώς επίσης να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις για περιφερειακούς και δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Πέραν αυτών, ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε την μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης αλλά και την μεταστροφή του κ. Τσίπρα που από ηγέτης της ευρωπαϊκής Αριστεράς εμφανίζεται σήμερα ο συνοδοιπόρος του Φ. Ολάντ.

    Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μην έχετε αυταπάτες. Οι συσχετισμοί είναι διακρατικοί και παγίων εθνικών συμφερόντων. Ο κ. Ολαντ κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα Γαλλικά συμφέροντα. Σας είπε χθες: τηρήστε τα συμφωνημένα. Σας τίμησε γιατί αλλάξατε θέσεις κατά 180 μοίρες. Στο χρέος σας είπε ότι θα εξετάσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους. Δυστυχώς. Δεν συζήτησε για κουρέματα και διαρθρώσεις».

    Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι «θυμήθηκα τον Μάιο του 2012 όταν ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Παρίσι για να συμπαρασταθεί στον Μελανσόν και να πει το Ολαντρέου… Το 2013 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα αλλά ο κ. Τσίπρας χαιρέτιζε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά μνημονίου και επίσκεψης και δεν θέλησε ο κ. Ολάντ να συναντήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρούσε ότι είναι αντιπαραγωγική και δεν βοηθά την ευρωπαϊκή και εθνική προσπάθεια…».

    Είπε ότι η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ «έχει στοιχεία πολιτικού κυνισμού» ενώ υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας ψάχνει κάποιο αφήγημα. Τώρα είναι ζηλωτές του μνημόνίου. Δεν διαπραγματεύονται και υιοθετούν τις πιο σκληρές μορφές του μνημονίου γιατί οι ίδιοι υπονόμευσαν την πορεία της χώρας. Αυτό το νέο αφήγημα είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ο αγώνας κατά της αδιαφάνειας και της διαπλοκής… Η πολιτική εξυπηρετείται από τον παράδοξο σοσιαλισμό που θέλει να εξισώνονται οι υπερήλικοι».

    «Η μεταστροφή και η πολιτική εξαπάτηση έχει ανάγκη από κάποιους εξωραϊσμούς για να διατηρηθεί η αντοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει τα μέτρα που τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλατε. Τώρα είστε αναγκασμένοι να ψηφίζετε και να γλείφετε εκεί που φτύνατε» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει ότι και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εντάσσεται σε αυτό το σχεδιασμό.

    Κάλεσε δε την πλειοψηφία που καταγγέλλει τα ΜΜΕ να δει πως αντιμετώπισαν παρόμοια γεγονότα. «Πως αντιμετώπισε το επικοινωνιακό σύστημα την δική μου περίοδο στο ΥΠΟΙΚ και πως του κ. Βαρουφάκη του ανθρώπου που έβλαψε οργανωμένα και συνειδητά την πορεία της χώρας προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομία, επιχειρήσεις, νοικοκυριά. Μετρήστε τις ώρες τηλεοπτικής μυθοποίησης και δείτε τις πρωινές εκπομπές των τελευταίων 6 ετών με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λενε πως καταστρέφεται το ασφαλιστικό σύστημα και μετρήστε τον αντίστοιχο χρόνο για την επιτροπή των σοφών και όσα λεει ο κ. Κατρούγκαλος». Σημείωσε ότι η κατανομή των αδειών διαμορφώθηκε το 1989 με την συμβολή του τότε Συνασπισμού ενώ υποστήριξε ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελέι «Κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής».

    «Αν δεν εφαρμοστεί ή καθυστερήσει η εφαρμογή του τότε οι υφιστάμενοι σταθμοί θα λειτουργούν υπο εκβιασμό» είπε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει «αν εφαρμοστεί τότε οι υφιστάμενοι παύουν να λειτουργούν με πτώχευση αλλά όχι για τους μετόχους που μπορούν να επανέλθουν με άλλα σχήματα αλλά για τους εργαζόμενους που θα περιμένουν αποζημίωση που δεν θα έρθει».


    Παππάς: Μετά την ψήφιση αναλαμβάνει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση

    Από την πλευρά του ο κ. Παππάς εξήγησε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναλαμβάνει το ΕΣΡ που θα διεκπεραιώσει των διαγωνισμό.
    Υποστήριξε δε ότι η «η δημοπρασία είναι η διαδικασία για να τιμολογηθεί το προϊόν με όρους αγοράς». Υπενθύμισε στην αντιπολίτευση ότι επι διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κόπηκαν οι συντάξεις κατά 15 δις ευρω΄ενώ όταν η σημερινη κυβέρνηση διαπραγματευόταν για να μην κοπεί και το ΕΚΑΣ «καποιοι μας έλεγαν να δεχθούμε την κατάργησή του». Τέλος απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ είπε «στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχουν διεργασίες και αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι συναινέσεις με τον φιλελευθερισμό την έφερε σε αδιέξοδα. Το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι αντιπαράδειγμα και συζητούν πως θα αποφύγουν ότι έπαθε ΠΑΣΟΚ» .

    Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα που είπε πως «δεχόμαστε τη δημοπρασία ως την πλέον αξιόπιστη μέθοδο αδειοδότησης» και κάλεσε την αντιπολίτευση να λάβει καθαρή θέση για την συγκεκριμένη διάταξη. Χαρακτήρισε τέλος νεοφιλελεύθερη άποψη ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται.


    Νέο επεισόδιο μεταξύ ΚΚΕ και Χ.Α. στην Ολομέλεια

    Εκτελεστές συμβολαίων θανάτου και κληρονόμους της κουκούλας που θεωρούν τις δολοφονίες , πολιτική δράση χαρακτήρισε το ΚΚΕ τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε νέο επεισόδιο των δύο κομμάτων εντός της Ολομέλειας της Βουλής.
    Η αρχή έγινε όταν ο βουλευτής του φασιστικού μορφώματος Γιάννης Λαγός αναφέρθηκε στην πώληση του τηλεοπτικού σταθμού 902. « Εμείς ζητάμε να δοθεί η διαδρομή της πώλησης από το ΚΚΕ σε offshore εταιρεία. Δείξετε μας την διαδρομή των χρημάτων. Για τις κατηγορίες για δήθεν εντολές ας παρουν την δικογραφία να δουν ότι κατηγορούμαστε για συνομιλίες. Οι κύριοι αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι που συναλλάσσονται με μεγάλα συμφέροντα. Πήραν τη συχνότητα από τους δήθεν αντιπάλους τους την ΝΔ και την πούλησαν στα συμφέροντα που δήθεν συγκρούονται».

    Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε ότι η αγοραπωλησία έγινε με διαφανή και νόμιμη διαδικασία και πως τα πρόσωπα που βρίσκονται στις δύο πλευρές είναι γνωστά.
    «Τα χρήματα που εισπράχθηκαν πήγαν στους εργαζόμενους και όχι στο ΚΚΕ» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για να συνεχίσει «το ΚΚΕ είναι ο αντίπαλος των φασιστών της ΧΑ που είναι φασίστες αλλά δε έχουν το θάρρος να το πουν. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν το ΚΚΕ και όχι τα μεγάλα συμφέροντα με τα οποία σχετίζονται ποικιλοτρόπως. Εκτελούν συμβόλαια άλλου είδους. Η θέση που πρέπει να τους δώσει ο λαός είναι στους ηττημένους του 1945 δηλαδή στα σκουπίδια της ιστορίας… Τα μαχαίρια τα ονομάζουν ομιλίες και τις δολοφονίες πολιτική δράση. Ας τους να μιλάνε γιατί με ισόβια δεν θα το ξανακάνουν. Είναι κληρονόμοι της κουκούλας οι πρόγονοι τους τα ίδια έκαναν, φόραγαν κουκούλα και έδειχναν».
    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top