• Latest News

    Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

    Τζιχαντιστές πίσω από το μακελειό στην Άγκυρα – Ερωτήματα για τη στάση των τουρκικών αρχών

    Ταυτοποιήθηκαν σήμερα από τις τουρκικές αρχές οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας που έσπειραν το θάνατο το περασμένο Σάββατο στην Άγκυρα κατά τη συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών.

    Ο ένας εκ των βομβιστών, όπως μεταδίδει η Hurriyet Daily News άνηκε σε πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που είχε έδρα στην νοτιοανατολική πόλη Αντιγιαμάζ. Ήταν μάλιστα αδερφός του ατόμου που ήταν υπεύθυνο για την έτερη αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε τη χώρα, στο Σορούτς στις 20 Ιουλίου.

    Αλλά και ο έτερος βομβιστής ήταν στη λίστα των τουρκικών αρχών με τους ύποπτους για τρομοκρατία. Ο πατέρας του, ανέφερε στις τουρκικές αρχές πως ο δράστης είχε μεταβεί στη Συρία το 2013 και γύρισε στην Τουρκία το 2014, έμεινε για οκτώ μήνες και γύρισε εκ νέου για να πολεμήσει το καθεστώς Άσαντ.

    Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal, ο πατέρας του δράστη είχε προειδοποιήσει την τουρκική αστυνομία για τις δραστηριότητες του γιου του. «Έκανα μήνυση κατά του γιου μου. Είπα “βάλτε τον στη φυλακή”, αλλά τον άφησαν ελεύθερο αφού του έκαναν μερικές ερωτήσεις. Οκτώ μήνες μετά, πήγε ξανά στη Συρία», δήλωσε στην εφημερίδα.

    Βάση των όσων έχουν γίνει γνωστά, οι δύο βομβιστές έφτασαν στην Άγκυρα από την νοτιοανατολική επαρχία Γκιαντζέπ σε ξεχωριστά οχήματα, με τη βοήθεια ενός συνδέσμου.

    Οι αρχές γνώριζαν για τους δύο δράστες

    Αυτό που προκαλεί εντύπωση εν προκειμένω είναι το γεγονός ότι και οι δύο βομβιστές βρισκόταν στη λίστα με τους υπόπτους για εξτρεμιστικές δραστηριότητες που είχαν καταρτίσει οι τουρκικές αρχές.

    Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προχτές, λέγοντας ωστόσο πως στην Τουρκία «ισχύει το γράμμα του νόμου» και για αυτό τον λόγο δεν μπορούσαν οι αρχές να συλλάβουν κανέναν βομβιστή, προτού αυτός ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά.

    Ωστόσο όπως παρατηρούν αρκετά ΜΜΕ, αυτό το «γράμμα του νόμου» εφαρμόζεται α λα καρτ, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προληπτικές συλλήψεις «υπόπτων» πριν από τη διεξαγωγή διαδηλώσεων.

    Βάσει της λίστας υπόπτων που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία πριν από την ταυτοποίηση των υπόπτων και οι δύο βομβιστές βρισκόταν σε περίοπτη θέση. Υπενθυμίζεται πως το πρωί του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια φιλειρηνικής συγκέντρωσης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δύο εκρήξεις έσπειραν τον πανικό.

    Τουλάχιστον 98 άτομα σκοτώθηκαν, βάσει του επίσημου απολογισμού, και 508 τραυματίστηκαν.

    πηγή

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Τζιχαντιστές πίσω από το μακελειό στην Άγκυρα – Ερωτήματα για τη στάση των τουρκικών αρχών Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top