• Latest News

    Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

    Δραματική ένταση για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια

    Δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών.Παραμένει το χάσμα, Τι ζητούν οι δανειστές, τι λέει η ελληνική πλευρά.Οι κινήσεις για πολιτική λύση.

    Δραματικές είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών καθώς το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών παραμένει βαθύ.

    Χωρίς συμφωνία για το θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας έληξε και η συνάντηση για το θέμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο των δανειστών.

    Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά το θέμα της προστασίας παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι αν και υπήρξε σύγκλιση σε δυο επιμέρους ζητήματα. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω σε ότι αφορά στη διάρκεια της προστασίας της πρώτης κατοικία από τον πλειστηριασμό ενώ αποδέχεται να γίνει πλήρης έλεγχος στο ποιοι έχουν ήδη ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη κι αν πληρούν τις προϋπόθέσεις.

    Ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση το εισοδηματικό οριο και τα περιουσιακά κριτήρια.

    Η Τρόικα θέλει η προστασία για την κύρια κατοικία να ισχύσει για μικρό χρονικό διάστημα και να αφορά μόνο τα ακίνητα δανειοληπτών με εισόδημα στα όρια της φτώχειας και αντικειμενική αξία κάτω από τα 120 χιλ ευρώ

    Ανοικτό και το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις. «Πρέπει να το δούμε», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.

    Σύγκλιση θέσεων σχετικά με μέτωπο της ενέργειας και το φορολογικό.

    Κόκκινη γραμμή τα κόκκινα δάνεια

    Η ελληνική κυβέρνηση το θεωρεί μείζον θέμα και το βάζει μάλιστα ως κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο του να τιναχτούν όλα στον αέρα, σε ότι αφορά αξιολόγηση.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη σημερινή συνάντηση με το κουαρτέτο - χωρίς τον Γιώργο Σταθάκη - έχει πάρει προσωπικά το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής του εάν δεν υπάρξει λύση.

    Προς πολιτική λύση

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση στο θέμα και να μην βρεθεί η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων χωρίς «ασπίδα» στους πλειστηριασμούς, όπως υποστήριξε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί το ναυάγιο των συνομιλιών, καθώς κάτι τέτοιο θα έκλεινε τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και θα καθυστερούσε επικίνδυνα την εφαρμογή του προγράμματος.

    Το μεγάλο «χαρτί» της κυβέρνησης προς αυτήν την πολιτική λύση, δεν είναι άλλο από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την Δευτέρα.

    Ολάντ: Πρέπει να δούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση

    Το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε δημοσίως την στήριξη του Φρανσουά Ολάντ στο θέμα των πλειστηριασμών και μάλιστα δυο φορές. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ομιλία του στην Βουλή.

    «Αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες ιδιαίτερα είναι τα δάνεια τα υπερχρεωμένα, μία νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, αυτό είναι μια θεμιτή συζήτηση και η συζήτηση αυτή έγινε μεταξύ ημών» σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με τους υπουργούς οικονομικών, γιατί ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν μεταξύ εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων.»

    Επεσήμανε ακόμα ότι καταλαβαίνει το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει ευελιξία και ένα χρονοδιάγραμμα στο πρόγραμμα ενώ υπογράμμισε πώς μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

    Η διαφωνία και οι θέσεις τον δύο πλευρών

    Η διαφωνία κυβέρνησης-δανειστών εντοπίζεται στα όρια προστασίας που πρέπει να τεθούν ώστε να εφαρμοστεί ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, που αποτελεί τον μοναδικό νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

    Οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ, να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

    Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά - δηλαδή πλαφόν της 325.000 ευρώ, το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προτείνουν ετήσιο εισόδημα έως 8.180 ευρώ για τον άγαμο, 13.917 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει το σύνολο των οφειλών να ανέρχεται έως 250.000 ευρώ και χθες υποχώρησε στις 200.000 ευρώ.

    Οι δανειστές απειλούν με έξωση 8 στα 10 νοικοκυριά

    Το ότι η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ την Τετάρτη πηγές από την ελληνική κυβέρνηση υποστήριζαν ότι καλύπτει το 88% των οφειλετών, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% εξ αυτών, δείχνει ουσιαστικά το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ουσιαστικά, η πρόταση των δανειστών, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, στο καλό σενάριο, οδηγεί σε πλειστηριασμό 6 στα 10 σπίτια και στο κακό σενάριο 8 στα 10.

    Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να προστατευτούν μόνο οι ευάλωτες (κοινωνικά και οικονομικά), ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπαχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.

    Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν τα νέα κριτήρια θα αφορούν όσους υποβάλλουν από εδώ και στο εξής αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ή θα συμπεριληφθούν και όσων η αίτηση εκκρεμεί ή έχει ορισθεί δικάσιμος. Στέλεχος του υπουργείου πάντως υποστήριξε πως η νέα ρύθμιση θα αφορά όσους θα υπαχθούν από εδώ και πέρα στον νόμο.

    Ο νόμος Κατσέλη

    Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός ως νόμος Κατσέλη, προβλέπει στο άρθρο 9 ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει ρευστοποιήσιμη περιουσία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της δικαστικής ρύθμισης χρεών, ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει να εξαιρεθεί της ρευστοποίησης η πρώτη κατοικία του. Απαραίτητη και μοναδική προϋπόθεση έως τώρα είναι η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει το όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.

    Για παράδειγμα, το όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας για τον άγαμο είναι 200.000 ευρώ και προσαυξημένο κατά 50% φτάνει στο ποσό των 300.000 ευρώ. Στην περίπτωση του έγγαμου με δύο παιδιά το αφορολόγητο όριο είναι 300.000 ευρώ και επομένως με την προσαύξηση μπορεί να προστατευθεί από τον πλειστηριασμό κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 450.000 ευρώ.

    Τι προβλέπει το Μνημόνιο

    Η αναθεώρηση της παραπάνω προϋπόθεσης και η προσθήκη δύο ακόμη, ήταν μεταξύ αυτών που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο. Έτσι, πέρα από την αντικειμενική αξία θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του οφειλέτη, καθώς και το σύνολο των οφειλών του.

    Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να περιληφθούν σε κοινή υπουργική απόφαση, και αυτό αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

    Κατσέλη: Καταφύγιο για δανειολήπτες ο νόμος για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι ο νόμος 3869/2010, που διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του, ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις του, λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προσαρμόσουν τα χρέη τους στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.

    Επεσήμανε ακόμα ότι σήμερα οι τράπεζες διαθέτουν μια σειρά από ελκυστικά προϊόντα που προσφέρουν τη δυνατότητα σε καταναλωτές να επιτύχουν σημαντική ρύθμιση των οφειλών τους, κάτι που είναι σημαντικό τόσο για την ελάφρυνση των δανειοληπτών, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

    Σημείωσε, επίσης, ως ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία την έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θέτει κανόνες ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αντιμετωπίζουν πλέον αποτελεσματικά και δίκαια τους οφειλέτες των οποίων τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση, αλλά και την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Δραματική ένταση για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top