• Latest News

    Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

    Πλειστηριασμούς πάνω από 120.000€ ζητά το Κουαρτέτο

    Μετά από διαδοχικά ραντεβού με τους υπουργούς με μνημονιακές εκκρεμότητες, Αλεξιάδη, Σταθάκη, Κατρούγκαλο,η Τρόικα θα ξαναδεί τον Τσακαλώτο για το λογαριασμό.

    Σε μεγάλο αγκάθι στις διαβουλεύσεις με τον Τρόικα εξελίσσεται το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή δεύτερη συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

    Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

    Τα πρώτα ραντεβού

    Την προκαταρκτική συνάντηση της Τρόϊκας με Τσακαλώτο και Φλαμπουράρη έχουν διαδεχθεί κατ ιδίαν ραντεβού με τους υπουργούς κ. Αλεξιάδη, Σταθάκη και Κατρούγκαλο ενώ απόψε θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

    Στη συνάντηση αυτή πέραν των θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών όπως η δημοσιονομική πορεία ο προϋπολογισμός 2016, η φορολογία κλπ αναμένεται να γίνει και «μάζεμα» των γενικότερων εκκρεμοτήτων και προβλημάτων.



    Για φοροδιαφυγή και ΣΔΟΕ συζήτησε η Τρόικα με τον Αλέξιάδη

    Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ επικεντρώθηκε, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, η συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.

    Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν πως στη συνάντηση αυτή δεν ετέθη η εμπλοκή με την γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, αλλά ούτε και το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που έχει προκαλέσει θύελλα κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων.

    Συμφωνία για τα φαρμακεία

    Στην σημερινη πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη συζητήθηκε η εφαρμογή μέτρων της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ σχετικά με το γάλα, το ψωμί ,τις εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα.

    Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Οι ρυθμίσεις για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη Νο 2 όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή παραπέμπονται για αργότερα καθώς απαιτούνται μελέτες.

    Συμβιβαστική φόρμουλα βρέθηκε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αποδεκτή από την Τρόικα η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα ορίζει πλέον το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα φαρμακεία και προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

    Ο κ. Σταθάκης θα συναντηθεί εκ νέου αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί με ακόμη δυσκολότερο αντικείμενο : τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που συνδέεται ευθέως με το μέγα θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος μετέφερε την Τετάρτη στη Βουλή - μετά και την πρώτη συνάντηση με την Τρόικα - την αίσθηση όπως είπε ότι «όλοι οι παίκτες -οι ρυθμιστικές αρχές, η ΕΚΤ, οι τράπεζες, η κυβέρνηση- είμαστε κοντά στο να ολοκληρωθεί»

    Δύσκολη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό

    Μακρά και δύσκολη η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.

    Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό κρίνονται από τους δανειστές και ειδικότερα από το ΔΝΤ ως ο ακρογωνιαίος λίθος των μεταρρυθμίσεων.

    Στα σχέδια που παρουσίασε ο υπουργός για τον επανυπολογισμό των συντάξεων οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν πόσο θα αποδώσουν σε νούμερα τα μέτρα ώστε να οδηγήσουν σε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018.

    Οι δανειστές, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού έχουν αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους. Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει και σε τεχνικό επίπεδο θα υπάρξει πλήρης ανταλλαγή στοιχείων για τις περικοπές των συντάξεων και τις εξοικονομήσεις από την προωθούμενη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος.

    Η πρόταση της κυβέρνησης

    Η κυβέρνηση προτάσσει την λύση μίας συνολικής μεταρρύθμισης που θα στηρίζεται στην απόδοση βασικής εγγυημένης σύνταξης από το κράτος ύψους 390 ευρώ και ποσοστού αναπλήρωσης ίδιου για όλους που θα κυμαίνεται κοντά στο 55% του βασικού μισθού.

    Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα επιβληθούν μειώσεις όχι όμως το «τσεκούρι» στις συντάξεις που προέβλεπε η πρόταση των δανειστών και παράλληλα εξασφαλίζονται τα 2,2 δις. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

    Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα προτείνει να ενταχθεί στο ασφαλιστικό και μία ρήτρα ανάπτυξης που θα προβλέπει αυξήσεις στην βασική σύνταξη όταν η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

    Ψύχραιμη η κυβέρνηση για την αναβολή του EuroworkingGroup

    Νωρίτερα την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης προσερχόμενος στη συνάντηση με την Τρόικα υποβάθμισε την αναβολή της συνεδρίασης του EuroWorking Group.

    «Δεν νομίζω ότι συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με την διαπραγμάτευση», δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης.


    Το προγραμματισμένο για σήμερα Εuroworking Group (EWG) που θα εξέταζε την έκθεση των θεσμών για την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων, αναβλήθηκε διότι ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις το ένα τρίτο των 49 συμφωνημένων δράσεων, οι θεσμοί δεν έχουν ολοκληρώσει την έκθεσή τους και το EWG δεν είχε αντικείμενο συζήτησης. Κατά τον κ. Φλαμπουράρη, ωστόσο, η αναβολή δεν συνδέεται με τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Πλειστηριασμούς πάνω από 120.000€ ζητά το Κουαρτέτο Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top