• Latest News

    Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

    «Θύελλα» στη Δανία για τις διαφημίσεις της κυβέρνησης κατά των προσφύγων σε εφημερίδες του Λιβάνου

    Την ώρα που πολίτες σε ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τα σπίτια τους για τους πρόσφυγες, η κυβέρνηση της Δανίας με μια πληρωμένη καταχώρηση σε τέσσερις εφημερίδες του Λιβάνου, προσπαθεί να τους κρατήσει μακριά.
    «Η Δανία αποφάσισε να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες για τους πρόσφυγες σε πολλά επίπεδα«, προειδοποιεί η κυβερνητική διαφήμιση. Αν συνεχίσουν το διάβασμα, οι αναγνώστες πληροφορούνται ότι η βουλή της Δανίας μόλις ενέκρινε νόμο που μειώνει κατά 50% τα κοινωνικά επιδόματα για τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα. Ακολουθεί λίστα με άλλα έξι εμπόδια που θα βρουν μπροστά τους οι πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών; Θα πρέπει να μιλούν και να κατανοούν τα δανέζικα για μόνιμη εγκατάσταση, το διάστημα αναμονής θα είναι πέντε χρόνια, και δε θα έχουν το δικαίωμα επανένωσης με την οικογένειά τους για έναν χρόνο.
    Η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας Ίνγκερ Στόιμπεργκ είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης από τον Ιούλιο. Η ιδέα για τις διαφημίσεις, γράφει το περιοδικό Newsweek, είχε προκαλέσει τότε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από το ίδιο της το κόμμα. Ο Γιενς Ρόντε, μέλος, επίσης, του κυβερνώντος κόμματος έλεγε χαρακτηριστικά στην εφημερίδαJyllands-Posten: «Θα ευχόταν κανείς η υπουργός μας -προτού  πάρει πρωτοβουλίες και εμφανιστεί στην τηλεόραση χτυπώντας το στήθος της για να δείξει πόσο δυνατή είναι- να κάνει πρώτα μερικές επιτόπου έρευνες, ώστε να δει ποιες πραγματικά είναι οι συνθήκες στη Συρία, τη Λιβύη, την Ελλάδα και τα στρατόπεδα προσφύγων«.
    «Είναι μια απωθητική κίνηση«, δήλωνε στην ίδια εφημερίδα απογοητευμένος ο Μίκαελ Γκάτεν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Κοπεγχάγης. Ενώ η Ζένια Στάμπε από το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα έγραφε στη σελίδα της στο Facebook: «Οι κοσμοπολίτες και ουμανιστές ευρωπαίοι θα αρχίσουν να αναρωτιούνται, «τι έπαθαν οι δανοί; Δεν ήταν κάποτε γνωστοί για το ανοιχτό τους μυαλό, την ανεκτικότητα, την ισότητα και την αίσθηση της αλληλεγγύης με τους φτωχούς και κυνηγημένους αυτού του κόσμου; Τώρα ξαφνικά φέρονται σαν κακομαθημένοι, μικροπρεπείς και εγωιστές…. Νομίζω ότι η καμπάνια της Στόιμπεργκ ίσως είναι η χειρότερη διαφημιστική στρατηγική ονόματος του αιώνα«.
    epa04899258 People protest against the Danish Government's refugee and asylum seeker legislative package in Copenhagen, Denmark, 26 August 2015..  EPA/EMIL HOUGAARD DENMARK OUT
    Στο τέλος Αυγούστου, χιλιάδες δανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Πρωτοβουλία κατά των διαφημίσεων ανέλαβαν απλοί πολίτες. Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, δημιούργησαν σελίδα στο Facebook και άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα για να πληρώσουν δική τους διαφήμιση υπέρ των προσφύγων. Η καταχώρηση δημοσιεύτηκε τελικά στη βρετανική εφημερίδα Guardian: «Δεν είμαστε όλοι σαν την υπουργό Στόιμπεργκ και την υπόλοιπη κυβέρνηση της Δανίας…. Πολλοί από εμάς θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς που τρέχουν να γλιτώσουν από τα βασανιστήρια, τις βόμβες και τους διωγμούς«, γράφουν οι δανοί. Και μέσω μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, στέλνουν το δικό τους μήνυμα: «Αγαπητοί πρόσφυγες, ΕΜΕΙΣ σας καλωσορίζουμε στη Δανία«.
    πηγή: Al Jazeera, Newsweek, The Local
    Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: «Θύελλα» στη Δανία για τις διαφημίσεις της κυβέρνησης κατά των προσφύγων σε εφημερίδες του Λιβάνου Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top