• Latest News

    Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

    ΚΥΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ: Οι ακτιβιστές που 'ανοίγουν' την Ευρώπη στους πρόσφυγες

    Η έκδηλη αμηχανία και η αδράνεια των ευρωπαϊκών ηγεσιών μπροστά στο άνευ προηγουμένου κύμα προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής βρίσκουν τον... δάσκαλό τους στο πρόσωπο δεκάδων πολιτών και οργανώσεων, που αναλαμβάνουν να ανοίξουν την αγκαλιά της ευρωπαϊκής οικογένειας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

    <p>  H γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Kein Abseits! (κανείς στο περιθώριο) προσπαθεί να βοηθήσει στην ομαλή ένταξη παιδιών με ξένη καταγωγή στη γερμανική κοινωνία μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες.<br
    Αξιοποιώντας για άλλη μία φορά τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στέλνουν το μήνυμα «Refugees Welcome» (οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι) από άκρη σε άκρη της Γηραιάς Ηπείρου, καταφέρνοντας να παροτρύνουν τους πολίτες σε δράση και μάλιστα με επιτυχία.
    Στη Γερμανία, τη χώρα όπου αναμένεται να φτάσει ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και που στιγματίστηκε από ξενοφοβικές αντιδράσεις όπως τον εμπρησμό στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Χάιντεναου, πλέον το κλίμα έχει μεταστραφεί και η παροχή βοήθειας είναι συγκλονιστική.
    «Ισως είναι αφελές να το περιγράψω τόσο απλά, αλλά οι άνθρωποι που πήγαν διακοπές σε ελληνικά νησιά και είδαν από κοντά τι συμβαίνει, είδαν ότι πρόκειται για ανθρώπους που υποφέρουν, επιστρέφοντας στη Γερμανία θέλησαν να δουν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» η Γιασμίν Αζάρ, συντονίστρια ενός από τα προγράμματα που διοργανώνει η μη κυβερνητική οργάνωση Kein Abseits! (κανείς στο περιθώριο), η οποία εδρεύει στο Βερολίνο και προσπαθεί εδώ και καιρό να βοηθήσει στην ομαλή ένταξη παιδιών με ξένη καταγωγή στη γερμανική κοινωνία μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες.
    Υστερα από το κάλεσμα της συγγραφέως Μπρίντις Μπιοργκβινσντότιρ, 12.000 άνθρωποι στην Ισλανδία πρόσφεραν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες.
    Υστερα από το κάλεσμα της συγγραφέως Μπρίντις Μπιοργκβινσντότιρ, 12.000 άνθρωποι στην Ισλανδία πρόσφεραν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες.
    «Ακόμη, όταν βλέπουν πλέον τις ουρές που κάνει ο κόσμος και εδώ στη Γερμανία, συνειδητοποιούν όλοι ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι τόσο εύκολο να βοηθήσουν, ακόμη κι αν είναι με την προσφορά ενός μπουκαλιού νερό ή ενός ψωμιού».
    Η Kein Abseits! είχε αναλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο 10 κορίτσια από οικογένειες προσφύγων, τα οποία «συντρόφευε» βοηθώντας τα να κοινωνικοποιηθούν και να ενταχθούν καλύτερα στον κοινωνικό ιστό. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε ένα καλοκαιρινό καμπ, στη διάρκεια του οποίου συναντήθηκαν παιδιά προσφύγων με συνομήλικούς τους από τη Γερμανία και η εμπειρία, όπως εξηγεί η κυρία Αζάρ, ήταν πολύ θετική και θέλουν να διατηρήσουν επαφή και στη συνέχεια. Πλέον, η κατάσταση είναι πολύ πιεστική και η συγκεκριμένη οργάνωση θα αναλάβει 20 κορίτσια και ορισμένα αγόρια, ενώ η πλήρης δυναμικότητά τους είναι 60 παιδιών, τα οποία δεν προέρχονται απαραίτητα από το εξωτερικό, αλλά και από ένα κοινωνικό περιβάλλον που δεν διευκολύνει την κοινωνική τους ένταξη.
    Παίχτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας έκαναν έκκληση να χορηγηθεί βοήθεια στους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα.
    Παίχτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας έκαναν έκκληση να χορηγηθεί βοήθεια στους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα.
    «Είναι απίστευτη η προσέλευση εθελοντών, η προβολή στα ΜΜΕ ανοίγει την πόρτα σε ανθρώπους που ήθελαν να βοηθήσουν, αλλά δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν» τονίζει η κυρία Αζάρ, που δεν κρύβει την πικρία της για την ολιγωρία των Αρχών, οι οποίες δεν βοηθούν επαρκώς στον συντονισμό όλων των πρωτοβουλιών που ξεκινούν από τους πολίτες.
    «Υπήρχε για παράδειγμα μια εξαιρετική οργάνωση εδώ στο Βερολίνο που βοηθούσε τα παιδιά προσφύγων τα οποία έφταναν στη χώρα ασυνόδευτα, χωρίς τους γονείς τους, για οποιονδήποτε λόγο, και δυστυχώς αναγκάστηκε να κλείσει λόγω έλλειψης στήριξης». Τον τελευταίο καιρό, πάντως, οι πολίτες και οι υπεύθυνοι διαφόρων δράσεων προσπαθούν να δικτυωθούν μεταξύ τους, όπως λέει η κυρία Αζάρ, να ανταλλάξουν ιδέες και να δουν πώς μπορούν να οργανώσουν το κύμα εθελοντών για να παράσχουν πιο αποτελεσματική βοήθεια στους πρόσφυγες.
    «Πρόσφυγες καλώς ήρθατε» έγραφε το πανό που σήκωσαν οπαδοί της Ντόρτμουντ, ενώ η διοίκησή της έδωσε 220 εισιτήρια σε μετανάστες.
    «Πρόσφυγες καλώς ήρθατε» έγραφε το πανό που σήκωσαν οπαδοί της Ντόρτμουντ, ενώ η διοίκησή της έδωσε 220 εισιτήρια σε μετανάστες.
    Ψάχνουν οικοδεσπότες
    Μία ακόμη πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από τέσσερις νέους ανθρώπους στη Γερμανία και επεκτείνεται διαρκώς χάρη στη δύναμη του Διαδικτύου είναι το «Refugees Welcome», μια ιστοσελίδα που αναζητά σπίτι για πρόσφυγες και τους κατάλληλους οικοδεσπότες.
    Η ιδέα ξεκίνησε από ένα ζευγάρι, τη Μαράικε Γκάιλινγκ, και τον Γιόνας Κακόσκε, οι οποίοι ήδη φιλοξενούν έναν πρόσφυγα από τον Δεκέμβριο του 2014. Στην παρέα προστέθηκαν η Γκόλντε Εμπντινγκ και η Λένα Γκρότε, και μαζί κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν δεκάδες εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν ένα δωμάτιο στο σπίτι τους για να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες.
    Η Μαράικε Γκάιλινγκ και ο Γιόνας Κακόσκε, οι οποίοι ήδη φιλοξενούν έναν πρόσφυγα από τον Δεκέμβριο του 2014, είναι οι ιδρυτές της ιστοσελίδας «Refugees Welcome».
    Η Μαράικε Γκάιλινγκ και ο Γιόνας Κακόσκε, οι οποίοι ήδη φιλοξενούν έναν πρόσφυγα από τον Δεκέμβριο του 2014, είναι οι ιδρυτές της ιστοσελίδας «Refugees Welcome».
    Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να βρουν φιλόξενη στέγη για 154 άτομα σε Γερμανία και Αυστρία, ενώ οι προσφορές εξακολουθούν να συρρέουν καθημερινά στην ιστοσελίδα. Η επεξεργασία τους διαρκεί περίπου 2-4 εβδομάδες, έτσι ώστε να υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για μια καλή συμβίωση, που θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες.
    Αλληλεγγύη από ομάδες και φιλάθλους
    Το κίνημα συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες στη Γερμανία έχει φτάσει και στα γήπεδα, με τις ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και την εθνική να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που τους καλωσορίζουν στη χώρα. Η αρχή έγινε από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία κάλεσε 220 πρόσφυγες να παρακολουθήσουν έναν αγώνα της και οι οργανωμένοι οπαδοί της ύψωσαν πανό με το σύνθημα «Πρόσφυγες καλώς ήρθατε». Το παράδειγμα ακολούθησαν πολλές ομάδες και ενώσεις φιλάθλων, με αποτέλεσμα το μήνυμα να περάσει σε εκατομμύρια φίλους του ποδοσφαίρου και να τους ευαισθητοποιήσει.
    Η Μπάγερν για παράδειγμα θα διαθέσει 1.000.000 ευρώ για πρόγραμμα ενσωμάτωσης προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα θα φιλοξενήσει τουρνουά ακαδημιών, στο οποίο θα πάρουν μέρος και πρόσφυγες. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στη Δρέσδη, τη «γενέτειρα» του ξενοφοβικού και ρατσιστικού κινήματος Pegida, 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας για να δηλώσουν τη διάθεσή τους να προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη. Πέρα, όμως, από τη μεγάλη και ισχυρή Γερμανία, μαθήματα ανθρωπιάς παραδίδει και η μικρή Ισλανδία των 300.000 κατοίκων. Απαντώντας στο κάλεσμα της συγγραφέως Μπρίντις Μπιοργκβινσντότιρ, 12.000 άνθρωποι πρόσφεραν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες, σε μια συμβολική κίνηση για να πιέσουν την κυβέρνησή τους να δράσει. Η συγγραφέας άντλησε την έμπνευσή της από έναν φίλο της στο Facebook, ο οποίος σε ανάρτησή του απευθύνθηκε στον υπουργό Πρόνοιας της χώρας γράφοντας ότι θέλει να φιλοξενήσει 5 Σύρους πρόσφυγες στο σπίτι του.
    Η Μπιοργκβινσντότιρ σκέφτηκε αμέσως ότι ίσως θα μπορούσε να πληρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια για τους ανθρώπους αυτούς και στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν υπάρχουν και άλλοι συμπατριώτες της που θα ήθελαν να προσφέρουν τρόφιμα, ρούχα, χρήματα ή τα σπίτια τους. «Το έκανα λοιπόν για να δω αν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των προσφύγων που μπορούμε να δεχτούν στους 100 ή και στους 200» δήλωσε στο CNN.
    Τα λόγια της στο Facebook δίνουν μια άλλη ανάγνωση στη μαζική προσέλευση προσφύγων στην Ευρώπη και μιλούν στην καρδιά πολλών Ισλανδών αλλά και άλλων Ευρωπαίων: «Οι πρόσφυγες είναι ανθρώπινο δυναμικό, έχουν εμπειρία και δεξιότητες. Οι πρόσφυγες είναι οι μελλοντικοί μας σύζυγοι, καλύτεροι φίλοι, η επόμενη αδελφή ψυχή, ο ντράμερ στην μπάντα του παιδιού μας, ο επόμενος συνάδελφός μας, η επόμενη Μις Ισλανδία 2022, ο ξυλουργός που επιτέλους φτιάχνει το μπάνιο μας, ο σεφ στο εστιατόριο, ο πυροσβέστης, ο χάκερ και ο παρουσιαστής στην τηλεόραση. Είναι άνθρωποι στους οποίους ποτέ δεν θα μπορούσαμε να πούμε: "Η ζωή σου αξίζει λιγότερο από τη δική μου"».
    ΜΕΤΩΠΟ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
    Ζητούν πιο δίκαιη κατανομή μεταναστών
    Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εν όψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Παρότι υπάρχουν αρκετές χώρες, όπως η Ουγγαρία, που κρατούν σκληρή στάση, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία ηγούνται της πρωτοβουλίας για την καθιέρωση ενός δικαιότερου συστήματος κατανομής προσφύγων ανά κράτος-μέλος. «Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες, με τις οικογένειές τους, φεύγουν για να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις. Χρειάζονται διεθνή προστασία», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι επιδιώκουν «να διασφαλιστεί η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και να παρασχεθεί η αναγκαία υποστήριξη και συνεργασία» τόσο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες αυτοί όσο και σε εκείνες από τις οποίες διέρχονται. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, θέλει ένα πιο σταθερό σύστημα, το οποίο θα ενεργοποιείται αυτόματα για κάθε κρίση που συμβαίνει σε κράτος-μέλος και επ' αυτού θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις 9 Σεπτεμβρίου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
    ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
    madam@pegasus.gr
    πηγή

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΚΥΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ: Οι ακτιβιστές που 'ανοίγουν' την Ευρώπη στους πρόσφυγες Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top