• Latest News

    Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

    Αυτή είναι η ερώτηση που δεν ήθελε να ακούσει ο Τσίπρας

    Περισσότερες από δύο ώρες κράτησε η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο πλαίσιο της 80ής ΔΕΘ.
    Στη διάρκειά της, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε σε περίπου 30 ερωτήσεις από μεγάλα και μικρά μέσα ενημέρωσης. Οι συνεργάτες του, ωστόσο, Όλγα Γεροβασίλη και Νίκος Παππάς, φαίνεται πως δεν βρήκαν χώρο και χρόνο, ώστε να υποβάλει μία ερώτηση στον κ. Τσίπρα και η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας.
    Σε εκτός προγράμματος παρέμβασή του και αφού η συνέντευξη είχε ολοκληρωθεί, ο πολιτικός συντάκτης του Πρώτου ΘΕΜΑτος, Γιάννης Μακρυγιάννης, είπε, απευθυνόμενος στην κυρία Γεροβασίλη και στον πρώην πρωθυπουργό: «Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να δεχτεί ερώτηση από την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας;».
    Ακολούθησαν στιγμές αμηχανίας από την πλευρά Τσίπρα, ο οποίος τελικά αποφάσισε να επιτρέψει την ερώτηση από το δημοσιογράφο της εφημερίδας μας.
    Η ερώτηση του Γιάννη Μακρυγιάννη και του ΘΕΜΑτος είχε να κάνει με τη 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας και το γεγονός ότι αυτή του η εξαγγελία όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά και, παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε ως πρωθυπουργός, εκ του αποτελέσματος απέτυχε και έφερε μάλιστα και νέες μειώσεις στις συντάξεις.
    «Νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του ΘΕΜΑτος.
    Δεν ζήτησε συγγνώμη
    Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι οι υποσχέσεις του δεν υλοποιήθηκαν, όμως απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες. Αυτό που μοιάζει με παράδοξο είναι το γεγονός πως την ίδια στιγμή που παραδέχθηκε ότι η διασφάλιση των συντάξεων θα είναι βασικός στόχος της επόμενης κυβέρνησης, δεν απέφυγε να υποσχεθεί επαναφορά της 13ης σύνταξης «σταδιακά μέχρι το τέλος της τετραετίας». Θέλοντας να δημιουργήσει την προσδοκία ότι μετά την τριετή διάρκεια του μνημονίου θα υπάρχουν περιθώρια παροχών, ελπίδα που έχει αποδειχθεί ανεδαφική (αν όχι χίμαιρα) τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ορίζοντα τετραετίας.
    «Στο δημοσιονομικό σκέλος δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας, τις δεσμεύσεις μας, ακριβώς επειδή βρεθήκαμε σε μια πρωτοφανή συνθήκη αφυξίας και ακριβώς επειδή η δημοσιονομική ισορροπία απαιτεί το επόμενο διάστημα να έχουμε ακόμα μια μικρή και τελευταία θα ήθελα να πιστεύω δημοσιονομική προσπάθεια προσαρμογής» είπε ο κ. Τσίπρας και οριοθέτησε τους τρεις κεντρικούς στόχους της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου: Το πρώτο θέμα είναι η διασφάλιση των συντάξεων, το δεύτερο είναι η ανάπτυξη, το τρίτο η μείωση του χρέους.
    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και πάλι στα μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, όμως δεν εξήγησε ότι όσο μικρότερα τα πλεονάσματα τόσο μεγαλύτερες οι ανάγκες δανεισμού της χώρας, άρα και η επιβάρυνση των επόμενων γενεών μέσω της διόγκωσης του χρέους.
    «Η συμφωνία που φέραμε λέει ότι εφόσον μπορούμε να εκπληρώνουμε τα πολύ μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι εφικτοί στόχοι, προσιτοί στόχοι, το δημοσιονομικό περίσσευμα, κατά 70% θα πηγαίνει εκεί που αποφασίζουμε εμείς και όχι εκεί όπου αποφασίζουν οι εταίροι» είπε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε την αναδιανομή του 70% του πλεονάσματος.
    «Μπορούμε να φτάσουμε εκεί σε ένα, ενάμιση χρόνο από τώρα. Θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια από τις βασικές δεσμεύσεις που παραμένουν για να ενισχύσουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» κατά τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πρόσθεσε: «Οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη γιατί με την μεγάλη ανεργία πριμοδοτούν, αιμοδοτούν θα έλεγα τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους».
    «Θα ήθελα λοιπόν να σας πω με βεβαιότητα ότι όσο πιο γρήγορα βγούμε απ' αυτή τη διαδικασία τόσο πιο γρήγορα θα μπορούμε να υλοποιήσουμε, σταδιακά, ένα σχέδιο αναδιανομής του εισοδήματος που θα στηρίζει τους πιο αδύναμους» υπογράμμισε και άφησε να εννοηθεί ότι όσα υπόσχεται προεκλογικά θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος της τετραετίας.
    «Το πρόγραμμα που παρουσίασα χθες έχει ορίζοντα τετραετίας και ελπιζω ότι σ' αυτό τον ορίζοντα θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε: «Οι δεσμεύσεις μας είναι δεσμεύσεις τετραετίας. Ας κριθουμε λοιπόν όταν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε μια κυβερνητική θητεία».

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Αυτή είναι η ερώτηση που δεν ήθελε να ακούσει ο Τσίπρας Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top