• Latest News

    Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

    Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

    ΚΟΙΝΗ Η ΡΙΖΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΗΣ - ΦΡΟΥΡΙΟ»

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

    Η συνεχιζόμενη μαζική άφιξη στα νησιά κατατρεγμένων προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν τη φρίκη του πολέμου, διαμορφώνει μια εκρηκτική κατάσταση, που:

    Αναδεικνύει τις τραγικές επιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, το Ιράκ, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τους τόπους τους.
    Δείχνει πόσο δολοφονική είναι η πολιτική της «Ευρώπης- Φρούριο» και της αποτροπής. Τα τείχη στα σύνορα, τα συρματοπλέγματα, οι επιχειρήσεις «απώθησης» δεν σταματούν τις ροές των προσφύγων, παρά μόνο κάνουν πολύ πιο επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα την προσπάθεια προσέγγισης, ενώ ενισχύουν τα μαφιόζικα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων. Την ίδια ώρα η Frontex συγκεντρώνει απλώς στατιστικά στοιχεία αντί να συμβάλει στη διάσωση, ενώ τα χρήματα της ΕΕ για τους πρόσφυγες δεν φτάνουν ποτέ σε αυτούς.
    Κάνει σαφείς τις αρνητικές επιπτώσεις των αντιμεταναστευτικών και αντιπροσφυγικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οδηγίας Δουβλίνο ΙΙΙ,
    Φέρνει στο προσκήνιο τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και της εκμετάλλευσης της όλης κατάστασης από τις δυνάμεις της ακροδεξιάς.
    Απέναντι στην κατάσταση αυτή δεν μπορούν να δώσουν λύση τα υποκριτικά δάκρυα συγκίνησης για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου από τους εκφραστές των πολιτικών που ευθύνονται γι’ αυτούς τους θανάτους. Ούτε βέβαια η συνέχιση της ίδιας πολιτικής της καταστολής, της «αποτροπής», της απόπειρας να μετατραπούν περιοχές ή χώρες ολόκληρες σε φυλακές μεταναστών και προσφύγων. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ριζικά διαφορετική πολιτική που να έχει ως αφετηρία την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, όπως ταιριάζει ακριβώς σε μια χώρα που οι άνθρωποί της έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση, που σήμερα βλέπει τους νέους της να φεύγουν για την ξενιτειά. Στα νησιά που φτάνουν σήμερα οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν έφταναν το ’22 οι πρόσφυγες από τη Μικρή Ασία. Και τότε και τώρα η απάντηση αυτού του λαού ήταν η αλληλεγγύη.

    Μια ριζικά διαφορετική πολιτική για εμάς περνάει από:

    Διεθνείς πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που τροφοδοτούν τα κύματα της προσφυγιάς.
    Έμφαση στην ομαλή και ασφαλή άφιξη των προσφύγων αντί για τις επικίνδυνες πρακτικές της αποτροπής που έχουν κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Είναι αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα να μπορεί να φτάσει με ασφάλεια ο πρόσφυγας στον τόπο προορισμού.
    Κατάργηση (και όχι απλώς προσωρινή και μερική αναστολή) της οδηγίας Δουβλίνο ΙΙΙ για να μπορούν να έχουν οι πρόσφυγες δυνατότητα μετακίνησης προς τον τελικό προορισμό τους, εκεί όπου έχουν συγγενείς φίλους και συντοπίτες που τους περιμένουν.
    Προστασία των μεταναστών και των προσφύγων από τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον τους και λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αστυνομικών επιθέσεων ενάντια στους μετανάστες.
    Διαμόρφωση υποδομών υποδοχής, περίθαλψης, σίτισης και προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων, σε συντονισμό και με τις δράσεις των αλληλέγγυων τοπικών κοινωνιών. Οι συνάνθρωποί μας που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς στις λίγες μέρες περνούν στη χώρα μας πρέπει να έχουν αξιοπρεπή υποδοχή, ασφάλεια, τροφή και στέγη, ώστε κάπως να απαλυνθεί ο πόνος τους. Απαιτείται γρήγορη ταυτοποίηση των προσφύγων, με επιπλέον στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών, παράλληλα με αξιοποίηση κάθε μέσου για την έγκαιρη μετακίνησή των προσφύγων προς τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
    Η Λαϊκή Ενότητα καλεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως προς την αντιμετώπιση των κυμάτων προσφύγων και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Καλούμε τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί αλλά και να δώσουν άμεση και γενναία οικονομική ενίσχυση, ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα στο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται το γεγονός ότι είναι πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες. Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να απομονώσουν με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους κήρυκες του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και να μην ξεχνούν ότι οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Καλούμε τους πολίτες να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα για μια άλλη ριζοσπαστική πολιτική, με την επίγνωση ότι αυτοί που προάγουν τις δολοφονικές πολιτικές της «Ευρώπης – Φρούριο» είναι οι ίδιοι που έφεραν τα μνημόνια και τις πολιτικές της εξαθλίωσης.
    iskra

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top