• Latest News

    Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

    ΠΟΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ .

    Το τριήμερο της διερευνητικής εντολής στον Β. Μεϊμαράκη χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση χθες με τον Αλ. Τσίπρα για τη συνάντηση η οποία δεν έγινε που δείχνει ότι η πόλωση ξεκίνησε πριν ακόμα αρχίσει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία.
    Οι ημερομηνίες πάντως για τις εκλογές μετά και την ίδρυση του κόμματος Λαφαζάνη, που θα λάβει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή, δεν αλλάζουν καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι προθεσμίες (21 ημέρες από την επίσημη προκήρυξη μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών) δεν δημιουργούν κανενός είδους κώλυμα.
    Κατά συνέπεια, σήμερα το πρωί, αναμένεται να λάβει την εντολή ο κ. Λαφαζάνης και να την παραδώσει την Πέμπτη. Ο κ. Π. Παυλόπουλος, σύμφωνα με πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά (καθώς το Σύνταγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν τον υποχρεώνει) και ύστερα από τηλεφωνική διαβούλευση που θα έχει με τους ηγέτες των κομμάτων θα διαπιστώσει αδυναμία ανάδειξης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση του κ. Τσίπρα και θα ορίσει ως ημερομηνία εκλογών την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου. Ισως και την ίδια ημέρα να ορίσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, ως υπηρεσιακή πρωθυπουργό και την Παρασκευή το πρωί να γίνει η ορκωμοσία της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης.
    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προετοιμάζονται ήδη, έχοντας υπόψη τους από την πρώτη στιγμή το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης γνώριζε εξαρχής ότι δεν υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για ανάδειξη νέας κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή με δεδομένη την άρνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει σε νέο σχήμα, αλλά κράτησε την εντολή ακριβώς για να αναδείξει τις ευθύνες του κ. Τσίπρα και να του «χρεώσει» την προκήρυξη των (νέων) πρόωρων εκλογών.
    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το χθεσινό τηλεφώνημα που έκανε στον απερχόμενο πρωθυπουργό για να τον συναντήσει. Ο κ. Μεϊμαράκης, αφού δεν κατέστη δυνατόν να βρει τον κ. Τσίπρα, λίγο μετά τις 10 το πρωί, άφησε μήνυμα στο κινητό του πρωθυπουργού.
    Στις 11 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, άκουσε την πρότασή του για συνάντηση, αλλά αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν θα είχε νόημα μια συνάντηση αφού οι θέσεις και των δυο είναι δεδομένες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα ότι «ο πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν υπάρχει
    καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή για αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
    Ως εκ τούτου, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».
    Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό για «θεσμική απρέπεια» και σημείωσε: «Εδώ και έναν μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Εχει μείνει στο χθες».
    Ο κ. Τσίπρας, πάντως, ο οποίος μιλώντας σε συνεργάτες του το Σάββατο είχε κάνει λόγο για «τεχνάσματα καθυστέρησης των εκλογών», δεν προτίθεται να δει ούτε τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος από σήμερα το πρωί θα έχει στα χέρια του την 3η διερευνητική εντολή.
    Στενοί συνεργάτες του απερχόμενου πρωθυπουργού, σχολιάζοντας πληροφορίες για ενδεχόμενη πρόσκληση του κ. Λαφαζάνη, ανέφεραν ότι θα αντιδράσουν το ίδιο όπως και με τον πρόεδρο της ΝΔ και με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
    Τη θέση ότι εφόσον παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας, δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης της εκλογικής αναμέτρησης, εκφράζουν πλέον και οι ηγέτες του «Ποταμιού» και του ΠΑΣΟΚ.
    Ο κ. Θεοδωράκης κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι εφόσον δεν σχηματίζεται κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα, η λύση είναι οι εκλογές, ενώ η κυρία Γεννηματά, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ το Σάββατο, τόνισε ότι «οι διαδικασίες για εκλογές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, καθώς το Grexit βρίσκεται ακόμα στις αυλές μας».

    πηγή

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΠΟΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ . Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top