• Latest News

    Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

    Σκηνικό κατάρρευσης σε βασικές δομές του κράτους λόγω κρίσης

    THΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗ, ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΣΧΟΥ
    Ατελείωτες ουρές, εκνευρισμός, χιλιάδες εργατοώρες χαμένες, ταλαιπωρία σε ένα κράτος που δεν σέβεται τους πολίτες. Στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία η... Ελλάδα αναστενάζει, παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιο «ευέλικτο» κράτος. Χαρακτηριστική της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι φορολογούμενοι είναι η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ. Μόλις πέντε εργάσιμες ημέρες από την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά, με αποτέλεσμα πάνω από 6 εκατ. πολίτες να τρέχουν την τελευταία στιγμή να πληρώσουν για να μη θεωρηθούν εκπρόθεσμοι. Αφού πρώτα το Taxis «βούλιαξε» για ακόμη μια φορά από τις επισκέψεις.
    Μπορεί οι περισσότερες συναλλαγές με την εφορία να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, όπως η υποβολή δηλώσεων και οι πληρωμές φόρων να γίνονται στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, αλλά οι φορολογούμενοι που επισκέπτονται τη ΔΟΥ τους για να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες ταλαιπωρούνται απίστευτα.
    Σκηνικό κατάρρευσης σε βασικές δομές του κράτους λόγω κρίσης
    Τα τελευταία χρόνια οι εφορίες έχουν «ερημώσει» μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις των εργαζομένων. Ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν στις ΔΟΥ έχει περιοριστεί σημαντικά και σε πολλά τμήματα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Οι υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με μεγάλο όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα να καθυστερούν στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
    Οι μεγαλύτερες ουρές που σχηματίζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση οι πολίτες στις ΔΟΥ παρατηρούνται στο τμήμα Μητρώου. Στο τμήμα αυτό απευθύνονται οι φορολογούμενοι που θέλουν να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή να αλλάξουν τα προσωπικά στοιχεία του Μητρώου τους όπως, για παράδειγμα, να δηλώσουν τον γάμο τους ή τη γέννηση του παιδιού τους, το διαζύγιο ή τον θάνατο ενός φορολογούμενου για τον οποίο θα πρέπει να απενεργοποιηθεί ο ΑΦΜ του.
    Σκηνικό κατάρρευσης σε βασικές δομές του κράτους λόγω κρίσης
    Στο ίδιο τμήμα γίνονται οι ενάρξεις αλλά και οι διακοπές ή μετατροπές επιχειρηματικής δραστηριότητας.  Στο Μητρώο οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να παίρνουν «ανάσα» αφού οι υποθέσεις που θα πρέπει να διεκπεραιώσουν είναι πολλές και οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν αρκετή ώρα στην ουρά μέχρι να εξυπηρετηθούν.
    Ανάλογη εικόνα αντιμετωπίζουν οι πολίτες και στο τμήμα Εισοδήματος όπου προσκομίζουν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων για να γίνει έλεγχος και εκκαθάριση της δήλωσής τους, αλλά και στο τμήμα της Φορολογίας Κεφαλαίου, όπου πραγματοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων.  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει προαναγγείλει ότι από επόμενο έτος  θα κλείσουν οι πόρτες των ΔΟΥ για τους πολίτες και οι υπάλληλοι θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα κενά στον ελεγκτικό μηχανισμό.
    Για τις υποθέσεις που θα κριθεί απαραίτητη η φυσική παρουσία του πολίτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή του, προβλέπεται να λειτουργήσει μία νέα τηλεφωνική υπηρεσία μέσω της οποίας ο φορολογούμενος θα μπορεί να κλείσει ραντεβού με τον υπάλληλο ή τον έφορο που χειρίζεται την υπόθεσή του, κερδίζοντας έτσι χρόνο και γλιτώνοντας την πολύωρη ταλαιπωρία στις ουρές.  
    Στα ταμεία
    Ανάλογες εικόνες παρατηρούνται και στα ασφαλιστικά ταμεία όπου χιλιάδες πολίτες, κυρίως συνταξιούχοι συνωστίζονται καθημερινά για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Η έλλειψη προσωπικού έχει επιδεινώσει την κατάσταση τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως στην ικανοποίηση αιτημάτων για έκδοση συντάξεων.
    Σκηνικό κατάρρευσης επικρατεί και στους φορείς υγείας, κατά κύριο λόγο στον ΕΟΠΥΥ όπου και πάλι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού επικρατεί χάος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου έτους οι εκκρεμείς υποθέσεις συνολικά είχαν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Το 1/3 αυτών ήταν στα Ειρηνοδικεία.
    Στο «κόκκινο» η Υγεία, υπό διάλυση νοσοκομεία, ΕΚΑΒ
    Σε μεγάλο «ασθενή» έχει μετατραπεί η Δημόσια Υγεία, η κατάσταση της οποίας παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση τους τελευταίους μήνες. Συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί, υποστελέχωση, υπέρογκα χρέη, ελλείψεις υλικών και φαρμάκων δημιουργούν συνθήκες «ασφυξίας» στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ.
    Την ίδια ώρα, εντατικές κλείνουν, ασθενοφόρα ακινητοποιούνται λόγω παλαιότητας, ενώ είδος προς... εξαφάνιση είναι και τα παιδιατρικά εμβόλια.
    Πιο αναλυτικά, τα χρέη των νοσοκομείων ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ το 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του από εισφορές που δεν του αποδόθηκαν είναι μείον κατά 1,5 δισ., ευρώ (μόνο το 8μηνο του 2015 δεν αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ εισφορές ύψους 800 εκατ. ).
    Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, εκταμιεύτηκε το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, από το 1 δισ. 350 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του έτους 2015 εκταμιεύτηκαν μόλις 400 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι εκταμιεύτηκε 1 δισ. ευρώ και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
    Ήδη σε πολλά νοσοκομεία εξαντλήθηκαν οι κωδικοί των εγκεκριμένων προϋπολογισμών τους και δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά ούτε με πίστωση. Δεν είναι λίγες οι προμηθεύτριες εταιρείες που σταμάτησαν να προμηθεύουν τα νοσοκομεία και οι οικονομικές υπηρεσίες κάνουν «αγώνα δρόμου» για να πετύχουν προμήθειες με πίστωση. Έτσι, αναστέλλονται χειρουργεία, τα νοσοκομεία εφημερεύουν με δανεικά υλικά από κοντινά νοσοκομεία, ενώ δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.
    Εκτός από υποχρηματοδότηση, τα νοσοκομεία «πάσχουν» και από προσωπικό. Μόλις μία νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς με το σύνολο του προσωπικού πλέον που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία να είναι κάτω των 50.000.
    Λόγω έλλειψης προσωπικού, με «λουκέτο» απειλούνται και δεκάδες κλίνες εντατικής θεραπείας, την στιγμή που 150 κρεβάτια παραμένουν «κλειστά» για τον ίδιο λόγο. Από την 1η Οκτωβρίου έχει αρχίσει η εκπνοή των συμβάσεων των Νοσηλευτών που διατέθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ στις μονάδες εντατικής. Ήδη 20 νοσηλευτές έχουν περάσει την πόρτα της εξόδου, και μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι 150, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.
    Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει και το ΕΚΑΒ, με ασθενοφόρα που «μετρούν» 500-600 χιλιάδες χιλιόμετρα και για τα οποία δεν υπάρχουν ανταλλακτικά! Εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ καταγγέλλουν δε ότι κάθε φορά που βρέχει παλιά ασθενοφόρα γεμίζουν νερά.
    Στο ΠΕΔΥ δεν υπάρχουν υλικά, η συντήρηση εξοπλισμού δεν γίνεται ή καθυστερεί, ενώ το 95% των εξετάσεων γίνεται σε ιδιωτικά κέντρα. Από τους 5.100 γιατρούς που εργάζονταν όταν οι μονάδες του ΠΕΔΥ ήταν ΕΟΠΥΥ, σήμερα έχουν παραμείνει 2.200. Από αυτούς οι μισοί παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις και είναι αμφίβολο εάν θα συνεχίσουν επί μακρόν να στελεχώνουν τις μονάδες ΠΕΔΥ.
    Σύμφωνα μάλιστα με την ομοσπονδία γιατρών ΕΟΠΥΥ το 40% των μονάδων Υγείας που εντάχθηκαν αρχικά στο ΠΕΔΥ (συνολικά ήταν 380) έχουν κλείσει.
    Η ιδιόμορφη κατάσταση λόγω των capital controls και της επιχειρηματικής αναταραχής, αλλά και η πολιτική που εφαρμόζεται από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού, λόγω ανταγωνισμού, έχει οδηγήσει και σε ελλείψεις παιδιατρικών εμβολίων ακόμη και αντικαρκινικών φαρμάκων. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής το υπουργείο Υγείας προχώρησε πριν από λίγες ημέρες σε «αναθεώρηση» του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αλλά και σε έκτακτες εισαγωγές.
    Αδυναμία διαχείρισης
    Οι πρόσφυγες δοκιμάζουν την κρατική μηχανή
    Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι προσφυγικές ροές στη χώρα μας, καθώς καθημερινά φθάνουν στα ελληνικά νησιά περί τους 8.000 μετανάστες. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί το προσφυγικό «κύμα», με τα κέντρα υποδοχής να παραμένουν στα χαρτιά. Όπως παραδέχτηκε άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, απαιτούνται περί τους δύο μήνες για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες για τη δημιουργία των hot spots. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση παραμένει δύσκολη και θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη», ενώ παραδέχτηκε ότι «η εκταμίευση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί αργά αλλά σταθερά».
    Η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία 50.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων, και έχει αναλάβει να φτιάξει στα νησιά σημεία ταυτοποίησης και καταγραφής (hot spots). Σημειώνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία κέντρου καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων (hot spots) στη Λέσβο, όταν τα hot spots αποτελούν προϋπόθεση για την επανεγκατάσταση των προσφύγων και την προώθησή τους σε άλλες χώρες.
    Την ίδια στιγμή, για χαοτική κατάσταση κάνει λόγο ο ΟΗΕ υπογραμμίζοντας πως πρέπει να καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας ισχυρής ικανότητας υποδοχής και καταγραφής προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης.
    Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Στην Ελλάδα, για το 2015, ο αριθμός των αφίξεων μέσω θαλάσσης ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο.
    Μέχρι προχθές, βρίσκονταν πάνω από 27.500 άνθρωποι στα νησιά - που είτε περίμεναν να καταγραφούν ή να μεταφερθούν ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
    Στο Αιγαίο, τις τελευταίες εννέα ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 19 άνθρωποι μεταξύ των οποίων βρέφη και παιδιά. Σύμφωνα με τους ίδιους τους πρόσφυγες, οι διακινητές ρίχνουν τις τιμές για το πέρασμα σε κακές καιρικές συνθήκες και συνωστίζουν περισσότερο κόσμο μέσα στις βάρκες.
    Φέτος, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 123 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (συνολικά, τουλάχιστον 3.135 άνθρωποι έχουν χαθεί στη Μεσόγειο μέχρι σήμερα για το 2015).
    Στην... εντατική η παιδεία
    Μια από τις χειρότερες χρονιές σε σχολεία, πανεπιστήμια
    Ως μια από τις χειρότερες θα μείνει στα χρονικά η φετινή σχολική χρονιά. Ο πρώτος μήνας των μαθημάτων κύλησε με εκατοντάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα να παραμένουν κλειστά και άλλα να λειτουργούν ακόμα και εκ περιτροπής λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό.
    Την ίδια ώρα, εικόνα «διάλυσης» παρουσίασαν τα σχολεία ειδικής αγωγής, αφού λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δεν λειτούργησε σχεδόν καμία δομή τους μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
    Σύμφωνα, μάλιστα, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, εξαιτίας της έλλειψης πιστώσεων, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 5.200 θέσεις εκπαιδευτικών δεν πρόκειται να καλυφθούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Πρόκειται για περίπου 3.200 θέσεις στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και 2.000 στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Παράπονα
    Αποδέκτης οξύτατων διαμαρτυριών για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία έγινε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης κατά την πρώτη, επίσκεψή του στα γραφεία των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών. Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (προσκείμενοι κυρίως στο ΠΑΜΕ, αλλά και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά) διέκοψαν τη συνάντηση του κ. Φίλη με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ζητώντας να δώσει άμεσα απαντήσεις για τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία. Ακολούθησε διάλογος σε έντονο ύφος με τους διαμαρτυρόμενους να φωνάζουν «είσαι ψεύτης», «είσαι υπουργός των κλειστών σχολείων» και τον κ. Φίλη να υποστηρίζει ότι «κληρονομήσαμε τα κενά», «αδειάζοντας» έτσι τους προκατόχους του, Αριστείδη Μπαλτά και Τάσο Κουράκη που άφησαν 270 σχολεία κλειστά και περί τις 25.000 ελλείψεις κατά την έναρξη του σχολικού έτους.
    ΑΕΙ υπό κατάρρευση
    Κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζουν, όμως, και τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι πρυτανικές αρχές του οποίου προειδοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες ότι, εξαιτίας της δραστικής υποχρηματοδότησης του ιδρύματος κατά 73,5% σε σχέση με το 2009, βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία του ιδρύματος.
    Η υποχρηματοδότηση αποτελεί «πληγή» για όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, το 2008 τα πανεπιστήμια χρηματοδοτήθηκαν με 298 εκατ. ευρώ, για το 2015 έχουν προϋπολογισθεί 112 εκατ. ευρώ (μείωση 62,5%), ενώ για το 2016 έχει εξαγγελθεί νέα μείωση 10%.
    Μάλιστα, παρότι διανύουμε τον 10ο μήνα του έτους, υπάρχουν ιδρύματα που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2015.
    Μεταξύ αυτών, είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το οποίο, λόγω παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης, αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του που αφορούν στη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση των χώρων, αλλά και να μη μπορεί να προμηθευτεί υλικά που είναι απαραίτητα για τη διδασκαλία των μαθημάτων στα εργαστήρια.
    Στον «αέρα», όμως, βρίσκονται και οι περίπου 30.000 φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, αφού ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η εύρεση των αναγκαίων κονδυλίων για τη συνέχιση της απασχόλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού προσωπικού του. Πρόκειται για περίπου 180 άτομα που μέχρι σήμερα αμείβονται μέσω ΕΣΠΑ. Τα σχετικά προγράμματα ολοκληρώνονται σε έναν μήνα και, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση για την αμοιβή των υπαλλήλων που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του ιδρύματος.
    Την ίδια ώρα, στα ΤΕΙ με σημαντική καθυστέρηση αναμένονται οι προσλήψεις συμβασιούχων καθηγητών οι οποίοι παραδίδουν το 55% των μαθημάτων.
    Εάν η διαδικασία δεν κινηθεί άμεσα, τότε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο αφού δεν θα επαρκεί ο χρόνος για να γίνουν 13 εβδομάδες διδασκαλίας μαθημάτων όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Σκηνικό κατάρρευσης σε βασικές δομές του κράτους λόγω κρίσης Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top