• Latest News

    Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

    Θύελλα αντιδράσεων για τα "σαπάκια" : Πάρτε πίσω την προκαταβολή

    Σφοδρές επικρίσεις απο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ΚΚΕ: Πρόκληση απέναντι στο λαό η απόφαση - Τασούλας: Καταδικάζουμε αυτή την πράξη - Κεγκέρογλου: Δεν καταβάλουν Οικογενειακά Επιδόματα αλλα βρήκαν 40 εκατ. για τη σύμβαση

    Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις για τα «σαπάκια». Η αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για την απόφαση της κυβέρνησης να εκταμιεύσει την πρώτη δόση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τα τέσσερα ιπτάμενα «σαπάκια», την ώρα που αναζητά ισοδύναμα για την αποφυγή επώδυνων διατάξεων του μνημονίου, έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.



    Πολλοί είναι οι βουλευτές που αμφισβητούν τις προθέσεις των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου να προστατεύσουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα από τη νέα μνημονιακή λαίλαπα που οι ίδιοι υπέγραψαν, δηλώνοντας ότι στην πράξη, αντί να βρουν μέτρα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, δίνουν δεκάδες εκατομμύρια για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. 

    ΚΚΕ: Πρόκληση απέναντι στο λαό η απόφαση της κυβέρνησης

    Το θέμα έφερε την Κυριακή στη Βουλή ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι και μέλος των επιτροπών της Βουλής, ενώ τη Δευτέρα ερώτηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών για την προκαταβολή των 40 εκατ. δολαρίων για τα «σαπάκια» κατέθεσε και το ΚΚΕ (Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Σταύρος Τάσσος).



    Η ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής: 

    «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση προχώρησε στην εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση πέντε (5) υπέργηρων αεροσκαφών P-3 ναυτικής συνεργασίας.

    Τη σύμβαση είχε υπογράψει το 2014 η κυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑ.ΣΟ.Κ και ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ.

    Η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης αποτελεί πρόκληση απέναντι στο λαό.
    Την ίδια ώρα τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά με νέα φορολογικά μέτρα, με ισοδύναμα, με μείωση και κατάργηση κοινωνικών παροχών, όπως το επίδομα θέρμανσης, το οικογενειακό επίδομα τέκνων κ.α.

    Με την πολιτική της η κυβέρνησης εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε.
    Η αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών καλύπτει κατά βάση νατοϊκές ανάγκες και σχεδιασμούς για επεμβάσεις ενάντια σε λαούς της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

    ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί πως τοποθετείται η κυβέρνηση για τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα.

    Οι βουλευτές 
    Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Σταύρος Τάσσος». 

    Τασούλας: Καταδικάζουμε αυτή την πράξη

    Δήλωση για τα ιπτάμενα «σαπάκια» έκανε, όμως, σήμερα και ο βουλευτή Ιωαννίνων με την ΝΔ και τομεάρχης για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και εθνικής Άμυνας, Κώστας Τασούλας.

    «Φαίνεται τελικά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκταμίευσε 47 εκατ. δολάρια για την αγορά ενός οπλικού συστήματος που δεν ήταν απολύτως απαραίτητο στην παρούσα χρονική συγκυρία», ανέφερε, σημειώνοντας πως την ίδια στιγμή για να «μπαλώσει» τα δικά της λάθη και τις αστοχίες της «επιβάλλει επώδυνα μέτρα, μείωση των συντάξεων και πολλούς φόρους» και «κοροϊδεύει τους Έλληνες αξιωματικούς και αποστράτους λέγοντας από τον Ιανουάριο του 2015 πως άμεσα θα επιστρέψει τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις τους σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ».



    «Το μόνο όμως που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είναι να εκταμιεύει 47 εκατ. δολάρια για ένα όχι απαραίτητο σκοπό που θα μπορούσε να περιμένει και ο λαός που υφίσταται την καταστροφική της πολιτική καλείται να κρίνει», αναφέρει και υπογραμμίζει: «Εμείς καταδικάζουμε αυτή την πράξη».

    Κεγκέρογλου: Δεν καταβάλουν Οικογενειακά Επιδόματα αλλα βρήκαν 40 εκατ. για να ενεργοποιήσουν τη ζημιογόνα Σύμβαση

    Την αντίθεσή του με την απόφαση της κυβέρνησης εξέφρασε και ο Γραμματέας της ΚΟ Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Βασίλης Κεγκέρογλου.



    «Ενώ επικαλούνται 2 μήνες τώρα ταμειακά ελλείμματα και δεν καταβάλουν τα Οικογενειακά Επιδόματα, βρήκαν 40 εκ. δολάρια  για να ενεργοποιήσουν τη ζημιογόνα Σύμβαση των 500 εκ. δολ. για τα λεγόμενα "σαπάκια"», είπε, σημειώνοντας πως ο κ. Καμμένος κάνει τη «δουλειά» του. 

    Αλλά, όπως τόνισε, «δεν έχουμε όμως ακούσει  από το ΣΥΡΙΖΑ, τον  κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του, να εκφράσουν ούτε ένα ερωτηματικό» και διερωτήθηκε: «Τι γίνεται κύριοι συνάδελφοι;».

    Αραμπατζή: Εκταμιεύετε 40 εκατ. για τα «σαπάκια» την ώρα που υποκριτικά αναζητάτε ισοδύναμα

    Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ) κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα νέα προαπαιτούμενα που μεταξύ άλλων φορολογούν τις ελληνικές εταιρείες ζυθοποιίας. 



    «Ο "Αρμαγεδδώνας" σας γίνεται για 3,4 εκατ. ευρώ. Γι' αυτό το ποσό καταδικάζεται σε αφανισμό έναν παραγωγικό ελληνικό κλάδο την ώρα που ελαφρά τη καρδία και με fast track διαδικασίες εκταμιεύετε 40 εκατ. για ιπτάμενα σαπάκια. Εκταμιεύετε 40 εκατ. ευρώ για τα σαπάκια την ώρα που υποκριτικά αναζητάτε ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ισοδύναμα για τους αγρότες, ισοδύναμα τελικά της αδυναμίας σας να κυβερνήσετε και της μανίας σας να αφανίσετε τον αγροτικό τομέα και όσους παράγουν», είπε.


    Πώς σχολίασε την Κυριακή την αποκάλυψη ο πολιτικός κόσμος  

    Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μέσω Twitter:«Διαφωνώ με τα 500 εκ. στη Lockheed για πενηντάχρονα αεροπλάνα. Γιατί @atsipras τέτοια βιασύνη να πληρώσουμε την προκαταβολή;»

    Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου, ΝΔ: 
    «Την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ψάχνει ισοδύναμα για τα πάντα (23% ΦΠΑ εκπαίδευση, φορολόγηση αγροτών, μείωση συντάξεων κα) δίνει προκαταβολή για τα «σαπάκια» κατ' εντολήν Καμμένου και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα. Την ίδια ώρα την υπόθεση ερευνά η δικαιοσύνη. Όλα αυτά αποτελούν εμπαιγμό απέναντι στους θεσμούς που η κυβέρνηση έπρεπε να υπερασπίζεται, κυρίως όμως αποτελούν εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Αλήθεια, επειδή είναι κυβέρνηση της αριστεράς, όλα δικαιολογούνται;»

    Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Είναι συναρμόδιος ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει για εξοπλιστικά  και για προκαταβολή 40 εκατ. όπως διαβάζουμε στα δημοσιεύματα; Ρωτώ αν είναι συναρμόδιος να υπογράφει γι αυτά τα σαπάκια. Αν ήταν κυβερνητική επιλογή αυτή η υπογραφή εξοπλιστικού προγράμματος»

    Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι και μέλος των επιτροπών της Βουλής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων: «Στη χειρότερη δυνατή συγκυρία κατά την οποία ψάχνουμε ακόμα και "πενταροδεκάρες", η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει την ευχέρεια να σπαταλά τον ιδρώτα του ελληνικού λαού για να καλύπτει τέτοιου είδους "σχεδιασμούς". Πέραν του ανορθολογικού, δείχνει και ένα βαθύ αμοραλισμό και θα πρέπει η Αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης να μας πει επιτέλους τι ποιεί η Δεξιά της».

    Επίσης, ο κ. Δανελλης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Πανό Καμμένο και Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτο για το ζήτημα (δείτε εδώ).

    Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Την ώρα που επικαλούνται έλλειψη χρημάτων και δεν καταβάλουν τα επιδόματα σε φτωχούς, στις οικογένειες με παιδιά, στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους, έδωσαν  40 εκ. ως προκαταβολή της Σύμβασης Καμμένου για τα "σαπάκια". Είναι φανερό ότι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η υλοποίηση ζημιογόνων, για το Δημόσιο Συμβάσεων και όχι η προστασία των αδύναμων συμπολιτών μας».

    Αντίδραση υπήρξε και από την Ένωση Κεντρώων με τον πρόεδρο της Βασίλη Λεβεντη να δηλώνει στο protothema.gr: «Θα ζητήσουμε την ανάκληση της σχετικής απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 40 εκατ. δολαρίων και θα προτείνουμε την αναστολή όλου του προγράμματος που κοστίζει 500 εκατ. δολάρια. Σε μια εποχή που ο κόσμος πεινάει και που αναζητούνται ισοδύναμα για να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια για τις ιπτάμενες παλιατζούρες. Πρέπει επίσης αυτή η σύμβαση να εξεταστεί και από τη Βουλή γιατί είναι πολλά τα λεφτά».

    Στην αποκάλυψη για τα ιπτάμενα «σαπάκια» αναφέρθηκε και ο Γρηγόρης Ψαριανός:«Διέρρευσε ότι υπογράψατε, κ.κ. αρμόδιοι Υπουργοί, για την εκταμίευση 40 εκατ. ευρώ της δόσης για τα πέντε ιπτάμενα "σαπάκια" P-3B Orion. Βρήκατε άραγε το ισοδύναμο του ποσού ή μήπως σας περίσσεψε από τα ισοδύναμα για την  ιδιωτική εκπαίδευση;».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, η κυβέρνηση εν κρυπτώ -όπως αποφάσισε και το deal των 500 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των παροπλισμένων αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού- κατέβαλε την εβδομάδα που μας πέρασε στους Αμερικανούς προκαταβολή ύψους 40 εκατ. δολαρίων για την ενεργοποίηση της σύμβασης ανακατασκευής των υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από τη Lockheed Martin.

    Η κυβέρνηση του Αλέξη Tσίπρα δεν ανακοίνωσε το παραμικρό για την απόφαση της να εκταμιεύσει 40 εκατ. δολάρια, ενεργοποιώντας μια σύμβαση που έμενε ανενεργή επί μήνες αφού η χώρα φλέρταρε με την ολοκληρωτική καταστροφή και τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. Κι όλα αυτά ενώ θέλει να προβάλει την εικόνα ότι δεν λειτουργεί παρασκηνιακά και λαμβάνει αποφάσεις με διαφάνεια υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον.

    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Θύελλα αντιδράσεων για τα "σαπάκια" : Πάρτε πίσω την προκαταβολή Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top