• Latest News

    Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

    Εκπληκτική ανακάλυψη: 22 αρχαία ναυάγια ήρθαν στο φως στους Φούρνους

    Ευρήματα και ίχνη από 22 ναυάγια της αρχαίας και μεσαιωνικής περιόδου αντίκρισαν έκπληκτοι οι δύτες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Αρχιπέλαγος των Φούρνων.

    Τεκμήρια και ίχνη από 22 ναυάγια της αρχαίας περιόδου έφεραν στο φως οι δύτες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Αρχιπέλαγος των Φούρνων.
    Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τα μέλη της ενάλιας αρχαιολογικής αποστολής που πραγματοποίησαν έρευνα στον βυθό του αρχιπελάγους των Φούρνων. Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα από 8 Ελληνες δύτες και Αμερικανούς συναδέλφους του Αμερικανικού Ιδρύματος RPM Nautical Foundation.
    Όλα τα πλοία που βρέθηκαν ανήκουν στους αρχαίους, μεσαιωνικούς και υστεροβυζαντινούς χρόνους. Το μεγαλύτερο μέρος των ναυαγίων φαίνεται να χρονολογείται μεταξύ του 3ου και του 7ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για μία περίοδο κατά την οποία οι διελεύσεις εμπορικών πλοίων από τους Φούρνους παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα.

    Τα πλοία μετέφεραν εμπορεύματα, σε αμφορείς γεμάτους με κρασί, ελαιόλαδο,σάλτσες ψαριού, υλικά που ήταν πολύ δημοφιλή στην αρχαία Μεσόγειο. «Βρίσκαμε στην κυριολεξία παντού ναυάγια», δήλωσε στο Discovery δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης .«Σε μία τυπική έρευνα εντοπίζουμε 4 ή 5 ναυάγια ανά εποχή στην καλύτερη περίπτωση», πρόσθεσε τονίζοντας ότι αν και περίμεναν να έχουν επιτυχία, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για τόσα ευρήματα.
    Ο αριθμός των ναυαγίων είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε έρευνα στην περιοχή, και οι αρχαιολόγοι έχουν εξερευνήσει μόνο το 5% των ακτών του αρχιπελάγους.
    Η ίδια ομάδα θα συνεχίσει την έρευνα στους Φούρνους και την επόμενη χρονιά.





    ΠΗΓΗ: samostimes.gr

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Εκπληκτική ανακάλυψη: 22 αρχαία ναυάγια ήρθαν στο φως στους Φούρνους Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top