• Latest News

    Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

    Ντάισελμπλουμ: Μετά την αξιολόγηση τα 10 δισ. στις τράπεζες

    «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει και ελπίζω να γίνουν όλα πριν το τέλος του έτους» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ

    Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνδέει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την διάθεση στις ελληνικές τράπεζες του ποσού των 10 δισ. ευρώ ,που όπως προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου θα ήταν άμεσα διαθέσιμο μέσω του ESM για το σκοπό αυτό.

    Για την εκταμίευση των 10 δισ. προαπαιτούμενα είναι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και τα 49 μέτρα και δράσεις που πέρασαν από τη Βουλή και θα αρκούσε μια απλή έγκριση του Δ.Σ του Μηχανισμού.

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν πρόκειται να αποδεσμευθούν εάν δεν ολοκληρωθεί προηγουμένως η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

    Μιλώντας στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Χάγη ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η Ελλάδα και οι δανειστές της έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα ως το τέλος του 2015.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει και ελπίζω να γίνουν όλα πριν το τέλος του έτους» είπε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Β. Σόϊμπλε είχε αναφερθεί στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών επισημαίνοντας πως θα πρέπει να περιμένουμε ώστε οι τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου να παρουσιάσουν τα σχέδια σχετικά με το πώς θα καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά κατά το δυσμενές σενάριο.

    Πρώιμο να πούμε πόσο θα είναι το τελικό πρόγραμμα

    «Προς το παρόν είναι ευχάριστο» το γεγονός ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γιργκ Βαϊσγκέρμπερ, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα ήταν πρώιμο να συμπεράνει κανείς ότι θα μπορούσε ως εκ τούτου να περιοριστεί ο συνολικός όγκος του ελληνικού προγράμματος.

    «Θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια σχέδια θα προσκομίσουν οι ελληνικές τράπεζες και μετά να περιμένουμε πώς θα αντιδράσει σε αυτά η ΕΚΤ, η οποία έχει τον ηγετικό ρόλο μεταξύ των θεσμών», ανέφερε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ και παρέπεμψε στην τρέχουσα διαδικασία για την ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των τραπεζών που διαπιστώθηκαν στα stress-test.

    «Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα κενά με ιδιωτικά μέσα. Έως τις 6 Νοεμβρίου πρέπει να προσκομίσουν τα σχέδια για να κλείσουν τις τρύπες για το βασικό σενάριο. Εάν το καταφέρουν με ιδιωτικά μέσα, τότε έχουν εξασφαλίσει ότι δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθούν βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών. Ως δεύτερο βήμα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να παρουσιάσουν τα σχέδια σχετικά με το πώς θα καλυφθούν τα κεφαλαιακά κενά κατά το δυσμενές σενάριο. Πρέπει πρώτα να περιμένουμε αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ντάισελμπλουμ: Μετά την αξιολόγηση τα 10 δισ. στις τράπεζες Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top