• Latest News

    Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

    Αίγυπτος: H πλειονότητα των πολιτών αρνείται να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές

    Ένα μεγάλο τμήμα όσων απείχαν από τις εκλογές αποτελείτο από ηλικιωμένους υποστηρικτές του Σίσι, ενώ οι νεότεροι Αιγύπτιοι απείχαν γιατί πιστεύουν πως οι βουλευτές απλά θα συμφωνούν με κάθε απόφαση του προέδρου

    Πολλοί Αιγύπτιοι γύρισαν την πλάτη χθες στην πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών, τις οποίες ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε ορόσημο στο δρόμο για τη δημοκρατία.



    Σύμφωνα με το Reuters, στα εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το πρακτορείο μόνο γύρω στο 10% του πληθυσμού πήγε να ψηφίσει, κάτι που δείχνει ότι ο Σίσι, ο οποίος απολάμβανε κάποτε θαυμασμό, χάνει δημοτικότητα.

    Ένα μεγάλο τμήμα όσων απείχαν από τις εκλογές αποτελείτο από ηλικιωμένους υποστηρικτές του Σίσι, ενώ οι νεότεροι Αιγύπτιοι απείχαν γιατί πιστεύουν πως οι βουλευτές απλά θα συμφωνούν με κάθε απόφαση του προέδρου.

    «Δεν θα έχει σημασία. Είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, για να δείξουμε ότι έχουμε δημοκρατία και εκλογές» είπε ο Αχμάντ Μοστάφα, 25, που εργάζεται σε επιστημονικό εργαστήριο.

    Ο Άμεντ Ιμπραχίμ, 34, λογιστής, είχε παρόμοια άποψη: «Η φιλοδοξία μας το 2011, ήταν ότι θα χτίζαμε τη χώρα - αλλά ξαφνικά μας την έκλεψαν μέσα από τα χέρια μας. 99 τοις εκατό των φίλων μου δεν θα πάνε να ψηφίσουν».

    Η κυβέρνηση ανακήρυξε τη Δευτέρα ως ημιαργία για δημόσιους υπαλλήλους, προφανώς για να τους ενθαρρύνει να ψηφίσουν. Η Αίγυπτος δεν έχει Βουλή από τον Ιούνιο του 2012, όταν ένα δικαστήριο διέλυσε το δημοκρατικά εκλεγμένο κύριο σώμα της Βουλής, που τότε ελεγχόταν από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανατρέποντας μια μεγάλη επιτυχία της επανάστασης του 2011 που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

    Το 2013, ο Σίσι, αρχηγός στρατού, έριξε τον πρώτο ελεύθερα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας - τον Μοχάμεντ Μόρσι της Αδελφότητας - και ξεκίνησε τη σκληρότερη καταδίωξη των διαφωνούντων που έχει ζήσει η Αίγυπτος στη νεότερή της ιστορία. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Αίγυπτος έχει περίπου 40.000 πολιτικούς κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους είναι υποστηρικτές του Μόρσι.

    «Οι εκλογές είναι φάρσα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στην Αίγουπτο που να τις παίρνει στα σοβαρά» είπε ο αξιωματούχος της Αδελφότητας Ουάφα Χέφνι στο Reuters.
    Ο Σίσι βρήκε υποστήριξη για να διώξει τον Μόρσι από άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα, με την υπόσχεση ότι θα πάει σε εκλογές για κοινοβούλιο σύντομα. Οι εκλογές, που έχουν αναβληθεί αρκετές φορές, διεξάγονται σε δύο φάσεις, χθες και σήμερα (18-19 Οκτωβρίου) και 22-23 Νοεμβρίου.

    Το κοινοβούλιο έχει δύο σώματα με 568 μέλη συνολικά. Από αυτά, 448 εκλέγονται ατομικά και 120 μέσω λίστας (ο νικητής παίρνει και τις 120 θέσεις) σε τέσσερα εκλογικά διαμερίσματα, με προκαθορισμένο αριθμό θέσεων για γυναίκες, χριστιανούς και νέους. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίσει άλλο ένα 5%. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.

    πηγή

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Αίγυπτος: H πλειονότητα των πολιτών αρνείται να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top