• Latest News

    Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

    Άγρια σύγκρουση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

    Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης με αφορμή το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες. Κατηγορούν για υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων των Ν. Παππά.

    Ισχυρές αντιρρήσεις σε όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης εγείρει η εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργός Επικρατείας αρμόδιο για θέματα ΜΜΕ Νίκο Παππά να προσδιορίζει τον νέο χάρτη των τηλεοπτικών αδειών καθώς και η ταυτόχρονη εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να καθορίζει την τιμή εκκίνησης για την εκχώρηση τους.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο για «καναλάρχη υπουργό» και καταλόγισε στο Μαξίμου ότι διαπραγματεύεται ήδη με καναλάρχες ή επιχειρηματίες για το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Ο ίδιος μίλησε επίσης για υπερσυγκέντρωση εξουσιών, για εκβιασμούς από την πλευρά της κυβέρνησης, για ύπαρξη σκοτεινών σημείων και κατάργηση κάθε έννοιας διαφάνειας.

    «Εκχωρείτε τη δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να λύνει και να δένει προσδιορίζοντας τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών» ανέφερε δεικτικά και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

    Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα βρεθούν απέναντι στο κοινοτικό δίκαιο και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης τους κάλεσε να απαντήσουν αν δέχονται ο υπουργός για τα ΜΜΕ να αποφασίσει για το τηλεοπτικό τοπίο χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας.

    Την εκτίμηση ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι αυτοί που θα πάρουν εκ νέου τις τηλεοπτικές άδειες εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

    Ο Γιάννης Γκιόκας μίλησε και εκείνος με τη σειρά του για εν λευκώ εξουσιοδότηση του Νίκου Παππά, ενώ ζήτησε ταυτόχρονα εξηγήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη στελέχωση των τηλεοπτικών καναλιών.

    Απέναντι στις προωθούμενες ρυθμίσεις βρέθηκε και ο Γιάννης Αμυράς. Ο εισηγητής του Ποταμιού αποδέχθηκε ότι το τοπίο των τηλεοπτικών καναλιών ήταν ο φυσικός βιότοπος της διαπλοκής. Κατηγόρησε όμως τη κυβέρνηση ότι δεν φέρνει καμία αλλαγή στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Χαρακτήρισε τον ΝίκοΠαππά «κλειδοκράτορα» της αδειοδότησης αφού όπως είπε είναι αυτός που θα αποφασίσει για τον τελικό αριθμό των καναλιών και με αφορμή τη θέση του αυτή μίλησε για ύποπτες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

    Με την οργισμένη αντίδραση και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη που συμπαρατάχθηκε με τις αιτιάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τις διαδικασίες fast-truck που ακολουθεί η κυβέρνηση σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Ο κ. Παναγούλης εξέφρασε τη έντονη δυσαρέσκεια του για τη σύμπτυξη του χρονοδιαγράμματος. «Έλαβα σήμερα το πρωί 342 σελίδες για τις οποίες πρέπει να τοποθετηθώ. Η διαδικασία είναι απαράδεκτη και ως εκ τούτου αποχωρώ»

    Ανάλογα ήταν τα «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης.

    «Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια» φώναξε ο Κώστας Τζαβάρας από την ΝΔ την στιγμή που ο Γιώργος Αυγενάκης (εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ζητούσε εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες ως προς τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Θόδωρου Παπαθεοδώρου (ΠΑΣΟΚ). Ο Γιώργος Αμυράς (ΠΑΣΟΚ) από την πλευρά του έθεσε μια άλλη διάσταση. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει άλλες «ουρές» που είναι άσχετες με το κύριο «σώμα». Αναφέρθηκε σε διατάξεις για πρατηριούχους, εστιάτορες, εργολήπτες. Το ίδιο θέμα έθιξε και ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ) ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο περιέχει άρθρα πέραν εκείνων που ήταν στη διαβούλευση.

    Η ένταση εντός της αίθουσας ήταν τόσο μεγάλη που η πρόεδρος της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη διέκοψε τη συζήτηση για να υπάρξει εκτόνωση.

    Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος εξήγησε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα επειδή η επόμενη θα είναι μισή λόγω της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο αναρτήθηκε σε διαβούλευση από το Καλοκαίρι και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ανοικτό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις.

    Η απόφαση της προέδρου της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη να ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθείτο, προκάλεσε νέα αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη.

    Ο βουλευτής της ΝΔ καλούσε την πρόεδρο της επιτροπής να απαντήσει αν βρίσκονται εντός της αιθούσης και βουλευτές μη μέλη των επιτροπών.

    Η επιμονή του οδήγησε την κυρία Καφαντάρη στην ονομαστική ανάγνωση των μελών της επιτροπής.

    Τελικά 37 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εισήγησης της κυβέρνησης (το νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο με τη διαδικασία του επείγοντος) και 21 κατά.



    Τι ανέφερε ο Ν. Παππάς

    Ανοικτός σε τροποποιήσεις και αλλαγές επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός για τα ΜΜΕ Νίκος Παππάς.

    Παραδέχθηκε πάντως ότι ο αριθμός των νέων τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και το τίμημα ανήκει στις αρμοδιότητες του ίδιου και η μόνη δικαιοδοσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αυτή της δημοπρασίας των νέων αδειών.

    Ο κ. Παππάς διέψευσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών με στόχο να απολαύσει πολιτική υποστήριξη «Αν αυτό ήταν το σχέδιο, τότε έχει αποτύχει παταγωδώς» παρατήρησε με σκωπτική διάθεση το κυβερνητικό στέλεχος.

    Χαρακτήρισε ωστόσο την κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης δημιουργική και καλωσόρισε την αποδοχή των κομμάτων ως προς την ονομαστικοποίηση των μετοχών.

    Ο ίδιος παράλληλα κράτησε ώτα ανοικτά και στις παρατηρήσεις των εισηγητών των κομμάτων σε σχέση με τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει σύμφωνα με το νομοσχέδιο να διατηρούν οι νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Χαιρετίζουμε την πρόνοια και το ενδιαφέρον για το θέμα των εργαζομένων αλλά δεν μπορούν, είπε, να γίνονται δύο κριτικές. Δηλαδή από την μια πλευρά να υπάρχει μέριμνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και από την άλλη να υπάρχει γκρίνια ότι πιέζονται οι ιδιοκτήτες να κρατήσουν τους εργαζόμενους.

    Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο θέμα της DIGEA. Τόνισε ότι το δημόσιο πρέπει να έχει το δικό του δίκτυο μεταφοράς του ψηφιακού σήματος.

    πηγή

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Άγρια σύγκρουση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top