• Latest News

    Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

    Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε μισθωτούς, «ελεύθερους» και αγρότες

    Με τη δραστική μείωση από τη μία των μεσαίων και υψηλών συντάξεων και την αύξηση από την άλλη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να λύσει το γόρδιο δεσμό με σκοπό να οδηγηθεί σε βιωσιμότητα τα επόμενα χρόνια το άκρως ελλειμματικό σήμερα ασφαλιστικό σύστημα.

    Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος, αυτό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αυτή θα περιλαμβάνει μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Ειδικότερα, αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές, που συνεπάγονται μείωση των απολαβών τους κατά 4%-6% μηνιαίως αναμένεται να έχουν με το νέο ενιαίο μισθολόγιο και οι περίπου 600.000 υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα (Υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Ο.Τ.Α), αλλά και οι υπάλληλοι σε ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ.

    Το "εκκολαπτόμενο" από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου με επιδίωξη να τεθεί σε ισχύ από την πρώτη 1/1/ 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει την ωρίμανση επί το δυσμενέστερο και σε βάθος τριετίας (έως το 2019) των ασφαλιστικών κρατήσεων που καταβάλλουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι με αρχή από το 2016 ενός πρόσθετου ποσοστού 5 % στις κρατήσεις για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

    Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει σε μείωση των καθαρών τους αποδοχών κατά 4%-6% καθώς οι εισφορές τους για την υγειονομική περίθαλψη θα φτάσουν το 7,5% (σήμερα είναι 2,5% υπολογιζόμενες επί του μερικού συνόλου των αποδοχών μείον το κίνητρο απόδοσης). Aνάλογες μειώσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές, σύμφωνα με την εφημερίδα realnews αναμένεται να έχουν στις απολαβές τους και όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1200 ευρώ αλλά κυρίως οι υψηλόμισθοι με αποδοχές άνω των 2000 ευρώ το μήνα.

    πηγή

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε μισθωτούς, «ελεύθερους» και αγρότες Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top