• Latest News

    Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ* ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ

    Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
    ΜΟΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΥΣΗ Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ''REAL ΝΕWS'' ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (6/9) ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
    ΕΡ: Μνημονιακό κόμμα χωρίς επιστροφή ο ΣΥΡΙΖΑ, κ.Λαφαζάνη;
    ΑΠ: To βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή για να είμαστε ακριβείς μια στενή ομάδα περί τον Αλέξη Τσίπρα ερήμην των συλλογικών κομματικών οργάνων αποφάσισαν να συνομολογήσουν ένα νέο τρίτο άγριο και σκληρότατο μνημόνιο, το οποίο ψήφισαν στη Βουλή από κοινού με τη ΝΔ  , το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Από κει και πέρα ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ , και λέω εναπομείνας γιατί τα διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά έντονα, έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει πλήρως το γράμμα και το πνεύμα του νέου τρίτου μνημονίου, μαζί φυσικά με τα δύο παλιότερα μνημόνια, τα οποία είχε υποσχεθεί να καταργήσει. Όλα αυτά συνιστούν μια μεγάλη τραγωδία για τη χώρα.
    Δεν πιστεύω ότι ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ έχει δρόμο επιστροφής σε αντιμνημονιακές θέσεις. Θεωρώ, όμως, πολύ πιθανόν , το πιθανότερο, ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας,  υποτέλειας και εκποίησης της χώρας μας θα επιταχύνει τις αποσυνθετικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο μνημόνιο και η εφαρμογή του, μαζί με την εφαρμογή των προηγουμένων μνημονίων , θα διαλύσει και θα μεταλλάξει ριζικά τον ΣΥΡΙΖΑ . Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ως ένα κόμμα πολύ διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί, όμως , ταχύτατα να έχει την ίδια εξέλιξη με το τελευταίο.
    EΡ: Θεωρείτε ότι μπορεί το δίλημμα των εκλογών να είναι «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ», «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης»; Ή οι διαφορές τους είναι μικρές;
    ΑΠ: Δυστυχώς τόσο ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ παρά τις διαφορές τους , είναι δεσμευμένοι στα μνημόνια. Τα μνημόνια έχουν μια απίστευτη ελκτική δύναμη να απορροφούν και να αλέθουν όσους καταπιάνονται με την εφαρμογή τους. Παλιότερα μας έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ διέφερε ουσιωδώς από τη ΝΔ . Το ΠΑΣΟΚ ιδίως μέσα από τα μνημόνια κατάντησε ένας μικρός δορυφόρος της ΝΔ . Ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να συρθεί σταδιακά στην οβιδιακή μεταμόρφωση. Με τα μνημόνια και την εφαρμογή τους ο μόνος συστημικός κερδισμένος είναι η ΝΔ , ως η δεξιά αντιδραστική σταθερά του πολιτικού συστήματος.
    EΡ: Το πραγματικό δίλημμα για την Λαϊκή Ενότητα ποιο είναι κύριε Πρόεδρε;



    AΠ: Το πραγματικό δίλημμα σε αυτές τις εκλογές, πολύ περισσότερο και με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια από τις προηγούμενες, είναι αν θα κυριαρχήσει στη χώρα η μνημονιακή νύχτα ή θα ακολουθήσουμε μια νέα πορεία ξηλώματος των μνημονίων από δημοκρατική φιλολαϊκή και αναπτυξιακή σκοπιά και θα την προχωρήσουμε μέχρι το τέλος. Η δεύτερη επιλογή σημαίνει 100% Λαϊκή Ενότητα.
    EΡ: Ο Αλ.Τσίπρας, πάντως, επιμένει πως ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο απέναντι στο παλιό κομματικό προσωπικό. Συμφωνείτε;
    ΑΠ: Δυστυχώς,  ο Αλέξης Τσίπρας συνυπογράφοντας το μνημόνιο και επιδιώκοντας εκλογές εξπρές για να εκκαθαρίσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερή πτέρυγα και για να πιάσει στον « ύπνο» και ανενημέρωτο το λαό, συμπεριφέρθηκε ως κλασικός εκπρόσωπος των πιο νοσηρών πρακτικών του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Ο Αλέξης Τσίπρας με τέτοιες πρακτικές ένα και μόνο εξυπηρετεί: να δίνει επιχειρήματα για αντεπίθεση σε μια άκρως επικίνδυνη δεξιά. Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας πήγε για μαλλί και κινδυνεύει να βγει κουρεμένος , ξαναφέρνοντας τη δεξιά στο προσκήνιο. Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει μια νέα δεξιά επέλαση είναι η Λαϊκή Ενότητα, γιατί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εξοστρακίσουμε τα μνημόνια.
    EΡ: Δεν φοβάστε μήπως σας κατηγορήσουν ότι επαναλαμβάνετε το σφάλμα της Αριστεράς «τι Σοφούλης, τι Σκλάβαινας», ή «τι μπρόκολα, τι λάχανα», δεκάδες χρόνια αργότερα;
    ΑΠ: Κάποιο λάθος κάνετε με το τι «τι Σοφούλης, τι Σκλάβαινας». Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο δίλημμα . Αντίθετα υπήρξε Σύμφωνο Σοφούλη Σκλάβαινα. Προφανώς θα μιλάτε για το «τι Πλαστήρας , τι Παπάγος». Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ποιος είναι ο Πλαστήρας ; Ο Αλέξης Τσίπρας ; Εν πάσει περιπτώσει ποτέ πριν στην ελληνική πολιτική ιστορία τέσσερα κόμματα,  ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ , το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, όσες ομοιότητες κι αν είχαν , δεν διέθεταν ένα σχεδόν ίδιο , σαφές, απαράλλακτο και καταστροφικό μετεκλογικό πρόγραμμα: το τρίτο μνημόνιο .
    Ξέρετε ποιος κερδίζει απ΄ αυτήν την κατάσταση προσομοίωσης ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα; Προφανώς η ΝΔ ! Διότι όσοι επιλέξουν μνημόνιο θα προτιμήσουν πιθανότατα τον πιο αυθεντικό εκπρόσωπο των μνημονίων , τη ΝΔ ! Έτσι θα έχουμε και μνημόνιο και νεκρανάσταση της ΝΔΑυτά είναι τα έργα της ηγεσίας του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ.  
    EΡ: Η πρώτη θέση στις εκλογές εκτιμάτε ότι έχει κριθεί;
    ΑΠ: Δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις για πρωτιές σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Μέχρι προχθές, όμως, η ΝΔ ήταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις και σχεδόν υπό κατάρρευση. Είναι αληθινό κατόρθωμα ότι η ηγεσία του υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διαπράξει τόσες λαθεμένες επιλογές, ώστε να φέρει την καταδικασμένη και αποτυχημένη ΝΔ σε θέση να διεκδικεί την πρωτιά. Πραγματικός άθλος !  Μόνο η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να φράξει το δρόμο σε μία νέα μνημονιακή και δεξιά επέλαση καταστροφής.
    ΕΡ: Ποια κόμματα κατά τη γνώμη σας είναι πιθανό να συγκροτούν την επόμενη κυβέρνηση;
    ΑΠ: Για να περισωθεί όπως-όπως το μνημόνιο και να εφαρμοστούν , έστω για κάποιο μικρό διάστημα , οι τριτομνημονιακές πολιτικές, θα χρειαστεί οπωσδήποτε, αφού δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, κυβέρνηση του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ , της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με διάφορες παραλλαγές. Το πιθανότερο πάντως είναι επίκεντρο της μετεκλογικής συγκυβέρνησης να είναι ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Θα μιλούσαμε για τραγική εξέλιξη που θα αποτελεί θείο δώρο για τη ΝΔ και πισώπλατο μαχαίρωμα για τον τόπο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού σε κατάφωρη αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις  της συνομολόγησε νέο μνημόνιο, πάει στη συνέχεια να το εφαρμόσει και με τη δεξιά. Ανεπανάληπτο !
    EΡ:  «Η κυβέρνηση της Αριστεράς ανετράπη εκ των έσω», επαναλαμβάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ…
    ΑΠ: Το έχω πει πολλές φορές . Μια κυβέρνηση πέφτει όταν η αντιπολίτευση υποβάλλει πρόταση εμπιστοσύνης  και δεν λάβει τη σχετική πλειοψηφία των ψηφισάντων βουλευτών, αρκεί αυτοί να είναι πάνω από 120. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη. Η κυβέρνηση δεν τόλμησε γα πολλούς λόγους να πάει στη Βουλή κα να ζητήσει την εμπιστοσύνη της , γιατί πιθανότατα να την ελάμβανε. Δεν θα ψήφιζαν υπέρ οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά θα ψήφιζαν, κατά δήλωση τους υπέρ αρκετοί από τους βουλευτές που δεν ψήφισαν το νέο μνημόνιο, ενώ ενδεχομένως το Ποτάμι θα έκανε αποχή. Η κυβέρνηση δεν έπεσε από κανέναν. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Και παραιτήθηκε για να πάει σε εκλογές, πιστεύοντας ότι θα αιφνιδιάσει το «ΟΧΙ» και θα πάρει με περίπατο αυτοδυναμία. Κινδυνεύει τώρα να πέσει μέσα στο λάκκο που έσκαβε.
    EΡ: Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου εκτιμάτε ότι η συμπόρευσή σας μπορεί να είναι ‘μακράς πνοής’, ή θα διασπαστείτε την επόμενη μέρα των εκλογών;
    AΠ: Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεργάστηκα επί χρόνια στη Βουλή και η συνεργασία μας τώρα δεν είναι καθόλου ευκαιριακή και εφήμερη. Είναι στρατηγική συνεργασία και αφορά την προάσπιση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας αυτής της χώρας, αξίες που έχουν ως προϋπόθεση τη ακύρωση των μνημονίων και μια νέα προοδευτική πορεία ανάπτυξης και δικαιοσύνης για την Ελλάδα.
    ΕΡ: Αν δεν βγείτε  τρίτο κόμμα, θα είναι αποτυχία;
    ΑΠ: Δεν θα υπάρξει καμιά αποτυχία. Η Λαϊκή Ενότητα θα πάει καλά , θα πάει ψηλά και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό για να τελειώνουμε με παλιά και νέα μνημόνια.
    EΡ: Εσείς ζητάτε συνεργασία με το ΚΚΕ, ο Δημ.Κουτσούμπας κάνει λόγο για «λαφαζανιές». Τι απαντάτε;
    ΑΠ: Λυπάμαι για τις προσωπικές επιθέσεις και τις προσωπικές κακεντρέχειες και απρέπειες σε βάρος μου από την ηγεσία του ΚΚΕ . Δεν συνέχουν με την ιστορική παράδοση αυτού του κόμματος αλλά και με τους στοιχειώδεις κανόνες μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Εμείς θα επιμείνουμε στην πολιτική της συνεργασίας, της κοινής δράσης και της αλληλεγγύης όλων των αντιμνημονιακών , φιλολαϊκών , πατριωτικών , δημοκρατικών δυνάμεων με ορίζοντα έναν σοσιαλισμό του 21ου αιώνα . Αυτή τη συνεργασία έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος.
    EΡ: Αλήθεια, κ. Λαφαζάνη, πιστεύετε πως μπορείτε να γίνετε ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ;
    ΑΠ: Εξαρτάται τι εννοείτε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ . Αν εννοείτε να επαναλάβουμε τις λαθεμένες επιλογές στην πορεία του και στην πολιτική του, όχι . Αν εννοείτε να επαναλάβουμε ασάφειες και αντιφάσεις του προγράμματος του , όχι. Εμείς θέλουμε να συνεχίζουμε τις καλύτερες παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα από όλα τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς σε συνέπεια, σταθερότητα, αγωνιστικό ήθος και ανιδιοτέλεια. Και ασφαλώς επιδιώκουμε στηριγμένοι στους λαϊκούς αγώνες και τα θέληση του ελληνικού λαού να κατακτήσουμε την κυβέρνηση της χώρας και να συμβάλλουμε στο να κατακτήσει την εξουσία ο ίδιος ο λαός.
    EΡ: Πολιτικοί σας αντίπαλοι σας περιγράφουν περίπου ως «το κόμμα της δραχμής». Τι απαντάτε; 
    ΑΠ: Πρόκειται για μια φτηνή ανοησία ότι είμαστε κόμμα της δραχμής . Είμαστε ένα μέτωπο αριστερών προοδευτικών δυνάμεων που θέλει να εξαλείψει τη μνημονιακή υποδούλωση της χώρας, να στηρίξει μισθούς και συντάξεις, να σταματήσει τη φορολεηλασία των μικρομεσαίων στρωμάτων, να εθνικοποιήσει τις τράπεζες για να δουλέψουν  για τη ανάπτυξη, να θέσει τέρμα στο ξεπούλημα της χώρας και να προωθήσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της. Αυτά επιδιώκουμε , τα οποία θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να γίνουν εντός μιας ευρωζώνης που έχει εξελιχθεί σε γερμανική οικονομική και κοινωνική φυλακή για τις πιο αδύνατες χώρες και τους πιο φτωχούς λαούς.
    EΡ: Είναι αλήθεια λύση η έξοδος από την Ευρωζώνη, ή ακόμα και από την ΕΕ για την Ελλάδα, που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι; 
    ΑΠ: Η έξοδος από την ευρωζώνη και το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός. Το εθνικό νόμισμα είναι ένα εργαλείο και ένα μέσο το οποίο χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη και αρκετές χώρες ακόμη εντός ΕΕ, για να έχουν αυτονομία στην οικονομική τους πολιτική , να προσφέρουν ισχυρή ρευστότητα με καλούς όρους στην οικονομία τους, να τονώσουν τις εξαγωγές , την εγχώρια παραγωγή και την «ανταγωνιστικότητα» τους.  Το εθνικό νόμισμα είναι κυρίως απαραίτητο εργαλείο ,επίσης, για να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα ένα αντιμνημονιακό φιλολαϊκό πρόγραμμα εξάλειψης της λιτότητας και ανάπτυξης. Η καταστροφολογία γύρω από το εθνικό νόμισμα υποδηλώνει μόνο απεριόριστη υποτέλεια που κρύβεται  πίσω από μια αχαλίνωτη τρομοκρατία.

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ* ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top