• Latest News

    Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

    Ο Π. Λαφαζάνης στην ΕΡΤ: Αδήριτη η ανάγκη συμπαράταξης των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων

    Την πρόθεση του να προχωρήσει στη μονομερή ακύρωση των μνημονίων και στην εισαγωγή εθνικού νομίσματος εάν αυτό χρειαστεί επανέλαβε ο επικεφαλής της ΛΑΕ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Πάνο Χαρίτο. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Μανώλη Γλέζου περί ψήφου στο ΚΚΕ ή την ΛΑΕ έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη συμπαράταξης όλων των αριστερών προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή και άσκησε κριτική στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για τη στάση του.

    Η δήλωση του Μ. Γλέζου είναι πρωτότυπη αλλά όχι ασύμβατη με την προσωπικότητα του. Με την τοποθέτησή του εξέφρασε με τον δικό του τρόπο ότι θα έπρεπε οι αριστερές δυνάμεις να έχουν μια κοινή πορεία και στόχους. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή είναι αδήριτη η ανάγκη δημιουργίας μετώπου όλων των αριστερών προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια δεν υποβοηθείται καθόλου από την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία φέρει ιδιαίτερη ευθύνη.

    Έχουμε διαφορές με το ΚΚΕ, άλλα όταν καλούμε σε συνεργασία κάποιον δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε μαζί του. Αυτές δεν πρέπει να μας εμποδίζουν να συνεργαστούμε σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ακύρωση μνημονίων, είπε ο επικεφαλής τη ΛΑΕ επικρίνοντας το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι μονόπλευρα έχει θέσει ως κύριο αντίπαλο του τη ΛΑΕ.

    Ο κ. Λαφαζάνης στρέφοντας τα πυρά του προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις έκανε λόγο για κυβερνήσεις πολιτικών υπαλλήλων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ήταν η ελπίδα για βήματα ακύρωσης των μνημονίων. Αυτή την εντολή είχαμε, όχι να αναπαράγουμε και να συντηρήσουμε μνημόνια, είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι ακύρωσε ακόμα και την εντολή του δημοψηφίσματος.

    Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μπαίνει σε σκληρό πρόγραμμα υποδούλωσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα έπρεπε να είχε μια εναλλακτική προοπτική ανοιχτή στο τραπέζι και με αυτή να πάει σε διαπραγμάτευση. Δεν είχαμε plan B και μας πάτησαν κάτω. Υπήρξε εκβιασμός. Όμως υπάρχουν αυτοί που ασκούν εκβιασμό αλλά και αυτοί που υποκύπτουν, είπε χαρακτηριστικά.

    Δεν διαπραγματευόμαστε μνημόνια, αυτά θα ακυρωθούν, όπως και οι εφαρμοστικοί νόμοι συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως εάν οι εταίροι επιχειρήσουν οικονομικό στραγγαλισμό, θα περάσουμε σε εθνικό νόμισμα με ισοτιμία που θα καθοριστεί και εάν χρειαστεί θα γίνει υποτίμηση.

    Όπως είπε το νέο νόμισμα μπορεί να τυπωθεί άμεσα και σε μικρό διάστημα να γίνει ομαλή μετάβαση. Το εθνικό νόμισμα είναι εργαλείο που αξιοποιείται για να τονώνει την οικονομία, υποτιμάται για να ενδυναμώσει την εξαγωγική δύναμη και την παραγωγική βάση εξήγησε, σημειώνοντας πως αποτελεί μέσο προστασίας της οικονομίας, μια ζώνη άμυνας την οποία κάποιοι δεν θέλουν.

    Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο κ. Λαφαζάνης υπενθύμισε πως όλοι αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο έχουν διαγράψει χρέος όταν χρειάστηκε και κάλεσε την Ελλάδα να μην απέχει από τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ της πρότασης 9 μέτρων ανακούφισης υπερχρεωμένων χωρών που έχει κατατεθεί προκειμένου να θωρακισθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης χρέους από κυρίαρχα κράτη. Όπως είπε η Ελλάδα θα απέχει με οδηγίες από τα απομεινάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων και τόνισε πως αυτό δεν πρέπει να συμβεί.
    πηγή

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ο Π. Λαφαζάνης στην ΕΡΤ: Αδήριτη η ανάγκη συμπαράταξης των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top