• Latest News

    Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

    Βαλαβάνη: Δεν ρίξαμε εμείς την κυβέρνηση

    Οι βουλευτές του «όχι» και του «παρών» θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο, αν δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία | Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια «κατά κράτος συνθηκολόγηση» ψηφίζοντας στη Βουλή το 3ο μνημόνιο, σύμφωνα με τη Νάντια Βαλαβάνη, και αυτό θα έχει ως συνέπεια η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, να είναι μια «βαριά, καταθλιπτικά μνημονιακή Βουλή». Όπως υποστήριξε η τέως υπουργός και υποψήφια πλέον με τη Λαϊκή Ενότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του μέσα από μια αργή διαδικασία πέρασε στο μπλοκ των μνημονιακών κομμάτων.

    Η Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι οι βουλευτές που ψήφισαν «όχι» και «παρών» στο 3ο μνημόνιο, δεν έριξαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Όπως εξήγησε, η ομάδα αυτή των βουλευτών είχαν δηλώσει ξεκάθαρα ότι τον Αύγουστο θα ψήφιζαν «ναι» αν η ίδια η κυβέρνηση είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

    Όπως διευκρίνισε, βέβαια, αυτό θα είχε συμβεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν είχε υπογράψει το μνημόνιο. Επίσης, τόνισε πως θα ψήφιζαν νόμους που θα έρχονταν στη Βουλή, αρκεί αυτοί να μην ήταν εφαρμοστικοί του μνημονίου ή αντιλαϊκοί.

    Η κ. Βαλαβάνη είπε πως το τρίτο μνημόνιο είναι μια συντριπτική συμφωνία, η οποία κάνει ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους, όπως και τα δύο προηγούμενα, και μάλιστα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αλλαγή πολιτικής. Από τα μνημόνια «τσακίστηκε η εργαζόμενη πλειοψηφία» και η μεσαία τάξη. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως τα κόμματα του «μνημονιακού μπλοκ» έρχονται στις εκλογές με «δοσμένο προεκλογικό πρόγραμμα». Συνεπώς, δεν μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, παρά «μόνο στη σφαίρα της φαντασίας».

    Το μνημόνιο είναι οδηγίες διακυβέρνησης

    Απαντώντας στη θέση του Ποταμιού ότι το 3ο μνημόνιο είναι μεταφορά πόρων, όπως την εξέφρασε η Αντιγόνη Λυμπεράκη, η τέως βουλευτής και υπουργός είπε ότι όχι μόνο δεν είναι μεταφορά πόρων, αλλά οδηγίες διακυβέρνησης. Τόνισε ότι η Βουλή δεν μπορεί να νομοθετήσει, γιατί ουσιαστικά καλείται να επικυρώσει το μνημόνιο, το οποίο δεν επιδέχεται τροπολογίες.

    Και για να καταδείξει το πνεύμα του μνημονίου, ανέφερε ως παράδειγμα τις 100 δόσεις και όσους μετέχουν στη ρύθμιση. Εξήγησε μία μόνο από τις προβλέψεις του, που λέει ότι αν κάποιος έχει μετάσχει στο πρόγραμμα των δόσεων και δημιουργήσει νέα χρέη, τότε χάνεται η ρύθμιση.

    Αντιμνημονιακή αντιπολίτευση

    Σύμφωνα με τη Νάντια Βαλαβάνη, η Λαϊκή Ενότητα έχει στόχο να είναι μια ισχυρή αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, μια δύναμη κινητοποίησης των εργαζομένων ενάντια στα μνημόνια. Επίσης, απάντησε στο ΚΚΕ, που τους χαρακτηρίζει ΣΥΡΙΖΑ 2, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγε, αλλά μια ομάδα ανθρώπων, και ανένταχτων, που θα αγωνιστούν ενάντια στο μνημόνιο και τα μέτρα που αυτό θα φέρει.

    «Δεν αποσκοπούμε να γίνουμε ένα άλλο ΚΚΕ», τόνισε. Επίσης, αναφερόμενη σε δημοσίευμα, που όπως τόνισε καλούσε τους ψηφοφόρους «να κλείσουν τη μύτη και να ψηφίσουν» ώστε να εφαρμοστεί το μνημόνιο, είπε ότι αυτό θα ήταν λάθος. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν δυνάμεις που θα αγωνιστούν.

    Τέλος, σε ερώτηση αν είναι ουτοπία η κυβερνώσα Αριστερά, απάντησε υπερασπιζόμενη τους 7 μήνες διακυβέρνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για νομοθεσία που ψηφίστηκε και συνιστά «μονομερείς ενέργειες», κάτι που είναι το μόνο θετικό από τη διακυβέρνηση αυτή.

    Επίσης, διευκρίνισε ότι είχε πολύ καλή συνεργασία με πολύ αξιόλογους ανθρώπους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που έδωσε ως αποτέλεσμα τον νόμο για τις 100 δόσεις. Υποστήριξε δε ότι οι υπάλληλοι της γραμματείας της είπαν ότι πρώτη φορά υπουργός συνεργάστηκε μαζί τους και ότι κατά το παρελθόν έπαιρναν στα χέρια τους τουν νόμους έτοιμους, και μάλιστα στα αγγλικά ώστε να τους έχει εγκρίνει προηγουμένως η τρόικα.

    efsyn.gr

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Βαλαβάνη: Δεν ρίξαμε εμείς την κυβέρνηση Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top