• Latest News

    Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

    "Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το μνημόνιο ή με τους εργάτες"

    Δέσποινα Παπαδοπούλου

    Αν κάτι χαρακτήρισε τη φετινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη λόγω των εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ είναι το παραπάνω σύνθημα, με το οποίο οι διαδηλωτές θέλησαν να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην επέκταση της λιτότητας.

    Τρεις πορείες έγιναν χτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα συνδικάτα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, καθώς και πολιτικές οργανώσεις, όπως η ΛΑΕ, το ΣΕΚ που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ κ.ά., είχαν προσυγκεντρωθεί στην περιοχή γύρω από το Άγαλμα Βενιζέλου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και το Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης είχαν ορίσει την Καμάρα ως χώρο προσυγκέντρωσης. Παραδοσιακά, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη δική του μαζική πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους στις 6μμ και κατέληξε στην είσοδο της ΔΕΘ.

    Στη διαδήλωση συμμετείχαν, επίσης, η Συνέλευση «17 Ιούλη», που είχε καλέσει σε προσυγκέντρωση στη συμβολή της Αγίας Σοφίας με την Εγνατία, καθώς και οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική που είχαν προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

    Η συμμετοχή των εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός» στη διαδήλωση μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία προκάλεσε ένταση και αμηχανία. Τελικά, η πορεία των σωματείων διασπάστηκε σε δύο, καθώς η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ αλλά και τα μπλοκ των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, ξεκίνησαν νωρίτερα την πορεία τους και κράτησαν σημαντικές αποστάσεις από την πορεία της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ και των μεταλλωρύχων. Μελανό σημείο της πορείας ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι μεταλλωρύχοι έξω από τη ΔΕΘ να κλείσει η ΕΤ3.

    Η πορεία είχε χιλιάδες κόσμου και πολύ παλμό. Πέρασε μέσα από το κέντρο της πόλης και ολοκληρώθηκε στην είσοδο της ΔΕΘ με την παρουσία της αστυνομίας να είναι συνεχής. Σε κάποιο σημείο της πορείας η ασφυκτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων δημιούργησε δυσφορία στους διαδηλωτές, ενώ μέλη του μετώπου της Λαϊκής Ενότητας, ανάμεσά τους η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και η Γιάννα Γαϊτάνη βουλευτίνες της ΛΑ.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης, πέτυχαν την αποχώρηση των ΜΑΤ χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια. Η συμμετοχή των νέων στη διαδήλωση ήταν εντυπωσιακή και προσέδωσε αγωνιστικότητα αλλά και χαμόγελα αισιοδοξίας. Τα μηνύματα που κυριάρχησαν ήταν η μαζικοποίηση του κινήματος ενάντια στη λιτότητα, η διατήρηση του φρονήματος του «ΟΧΙ», η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η αντίθεση στην Ευρώπη των τοκογλύφων και των τραπεζών, η αντίθεση στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων.



    project

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: "Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το μνημόνιο ή με τους εργάτες" Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top