• Latest News

    Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

    Oι «οffshore» του Λονδίνου και η φούσκα του ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

    Στον αέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού. Αποκαλύψεις ότι σπίτια αξίας πάνω από 100 δισ. λίρες έχουν αγοραστεί στο Λονδίνο μέσω off-shore.

    Tην στιγμή που η κυβέρνηση «ψάχνεται» να επιβάλει φόρο στα ακίνητα εξωτερικού, νέα στοιχεία δείχνουν ότι το θέμα κάθε άλλο παρά απλό είναι αφού η διαδικασία είναι τόσο σκοτεινή όσο και... περίπλοκη. Μάλιστα τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση από την υπόθεση της λίστας... Λονδίνου, είναι ελάχιστα, υπογραμμίζοντας πως το όλο σχέδιο δεν είναι τίποτε άλλο από μία φούσκα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η εφημερίδα Evening Standard, πλούσιοι επενδυτές έχουν αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο αξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων λιρών την τελευταία 6ετία, χρησιμοποιώντας υπεράκτιες εταιρείες . Αυτό το γεγονός αυτομάτως τινάζει στον αέρα τα σχέδια της κυβέρνηση για την επιβολή ΕΝΦΙΑ εξωτερικού.



    Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2008 υπήρξαν 27.989 αγορές κατοικιών, κτιρίων και οικοπέδων στην πρωτεύουσα από σκιώδεις εταιρικές δομές, συνήθως εγγεγραμμένες σε φορολογικούς παραδείσους, για να κρύβουν την ταυτότητα των αγοραστών.

    Τα δύο τρίτα των αγορών έγιναν από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες σε μόλις τέσσερις «βρετανικούς» φορολογικούς παραδείσους - Τζέρσεϊ, Γκέρνσεϊ, Αϊλ οφ Μαν, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

    Μέχρι το 2013 οι ξένοι που αγόραζαν ακίνητα στο Λονδίνο μπορούσαν μέσω των offshore εταιρειών να αποφεύγουν να πληρώνουν και φόρο μεταβίβασης, αλλά αυτό το «παράθυρο» το έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν

    Η βρετανική αστυνομία αποκάλυψε φέτος ότι ελέγχει αγορές ακινήτων στην Βρετανία αξίας πάνω από180 εκατ. λίρες, γιατί έχει βασικές πληροφορίες ότι η αγορά αυτή έγινε με έσοδα από υποθέσεις διαφθοράς και σχεδόν όλα αγοράστηκαν από offshore εταιρείες.

    Ο γιος του Καντάφι, Σαΐντ, είχε αγοράσει μεγάλο σπίτι 8 υπνοδωματίων στο Λονδίνο, στην περιοχή Χάμπστεντ για 10 εκατ. λίρες και είχε χρησιμοποιήσει, για να μην εμφανίζεται ο ίδιος ως ιδιοκτήτης, την offshore εταιρεία με την επωνυμία Capitana Seas Ltd και με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

    O σημερινός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, δεν επιθυμεί τέτοιες έρευνες, καθώς ο ίδιος ενθαρρύνει τους ξένους επιχειρηματίες να έλθουν και να επενδύσουν στο Λονδίνο σε αγορές ακινήτων ή στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

    H έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι σχεδόν όλα τα σπίτια στον πιο ακριβό δρόμο του Λονδίνου Kensington Palace Gardens, έχουν αγοραστεί μέσω εταιρειών με έδρα το Ντέλαγουερ, την Κύπρο, τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Μπαχάμες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας πολίτες από 62 χώρες έχουν αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο και αυτό έχει συντελέσει στη συνεχή αύξηση στις τιμές τους.

    372 Ελληνες με σπίτια στο Λονδίνο

    Αν η παραπάνω έρευνα συνδιαστεί με τα στοιχεία που είχαν αποκαλύψει πρόσφατα τα Νέα, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού περισσότερο μία... τρύπα στο νερό είναι.

    Το 2011 οι βρετανικές φορολογικές Αρχές έστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών μια λίστα με 372 ακίνητα στο Λονδίνο, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι Έλληνες και η μέση αξία για το καθένα από αυτά τα σπίτια ήταν περίπου 700.000 ευρώ. Με βάση τον φόρο «Μόντι», η επιβάρυνση αγγίζει το 0,76% και μειώνεται στο 0,4%, αν πρόκειται για κύρια κατοικία και δίδεται απαλλαγή αν το ποσό που βγαίνει είναι μικρότερο από 200 ευρώ, μετά τον συμψηφισμό με τον φόρο που καταβάλλεται για συγκεκριμένο ακίνητο στην αλλοδαπή. Από τα 372 ακίνητα έχουν ταυτοποιηθεί με τους ιδιοκτήτες τους τα 338 με συνολική αξία 151 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

    Οπως καταλαβαίνουμε, στην καλύτερη περίπτωση το υπουργείο θα εισπράξει από την περίφημη «λίστα Λονδίνου», το «τεράστιο» ποσό των 151.000.000Χ0,76/100 = 1.147.600 λίρες ή περίπου 1.550.000 ευρώ, χωρίς να λογαριάζουμε τυχόν εκπτώσεις από τον συμψηφισμό φόρων που θα έχουν πληρώσει οι ιδιοκτήτες στο εξωτερικό.
    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Oι «οffshore» του Λονδίνου και η φούσκα του ΕΝΦΙΑ εξωτερικού Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top