• Latest News

    Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

    Ο Σόιμπλε επαναφέρει το Grexit με τα κόκκινα δάνεια

    Το φάντασμα του Σόιμπλε πλανάται πάνω από την Αθήνα και σκιάζει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, έγραφε χθες το newsit.gr και οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν ευθύς αμέσως από Τσίπρα και Όλάντ και τις αναφορές τους στα κόκκινα δάνεια.

    Και δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του Γάλλου Προέδρου πολύ συγκεκριμένα στους πλειστηριασμούς των σπιτιών και τις αντοχές της ελληνικής οικογένειας. Ηταν λένε πηγές από του Μαξίμου μία σαφής προειδοποίηση προς τους κύκλους που απεργάζονται το Grexit, να μην επιχειρήσουν να επαναφέρουν από το παράθυρο των ¨κόκκινων¨ δανείων το θέμα του Grexit.

    Ούτε επίσης ήταν τυχαία η αναφορά του Φρανσουά Ολάντ ότι το κρίσιμο βράδυ των διαπραγματεύσεων του Ιουλίου είδε κάποια στιγμή την ανησυχία στα πρόσωπα των ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης, ούτε πολύ περισσότερο η επισήμανση πως αν είχε φύγει η Ελλάδα, η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε δεν θα υπήρχε.

    Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πολιτική λύση, με την παρότρυνση και του Φρανσουά Ολάντ λένε οι πληροφορίες, για το θέμα των ¨κόκκινων¨ δανείων των νοικοκυριών.
    Στο σημείο αυτό αξίζει, επειδή έχει ιδιαίτερη σημασία, να επισημανθεί η αναφορά του Γάλλου Προέδρου στην επίδειξη ευελιξίας στην εφαρμογή του μνημονίου.

    Η πρώτη πολιτική συζήτηση για τα ¨κόκκινα¨ δάνεια θα γίνει, λένε οι πληροφορίες, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις την ερχόμενη εβδομάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει να σταματήσει το κουαρτέτο να τορπιλίζει τη συμφωνία με ανεδαφικές και ανέφικτες προτάσεις.
    Οι διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν προδιαγραφεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ενώπιον του Φρανσουά Ολάντ είπε ότι "πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Επειδή ενδεχομένως κάποιοι να επιδιώκουν να επαναφέρουν αυτή τη συζήτηση δια της πλαγίας οδού, μέσα από καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αξιολόγησης και καθυστερήσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από καμία προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη, από κανέναν που ασπάζεται τις κοινές αρχές και αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη".
    Στη δήλωση αυτή πρέπει να προσέξουμε την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, λέγοντας ουσιαστικά ότι έχουμε τη στήριξη του Φρανσουά Ολάντ.

    Το newsit.gr στο χτεσινό δημοσίευμα με τίτλο «Το φάντασμα του Σόιμπλε πάνω από τα ¨κόκκινα¨ δάνεια έγραφε: Οπως έλεγε στο newsit.gr υπουργός που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία θα μπορούσε να έχει τελειώσει πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Και θα τελειώσουν εφόσον δείξουν ρεαλισμό και ευελιξία και δεν επηρεαστούν από δυνάμεις που ήθελε να την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

    Ο ίδιος υπουργός έφερε ως παράδειγμα τα ¨κόκκινα¨ δάνεια και την σκληρή και ανάλγητη στάση -όπως τη χαρακτήρισε - που επιδεικνύει το κουαρτέτο.
    Παράλληλα θεώρησε πως δεν ήταν καθόλου τυχαία η συνέντευξη το Σόιμπλε και προπαντός η επίθεση εναντίον της Ελλάδας με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

    Προς αυτή την εκτίμηση συγκλίνει και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κοινή συνέντευξη με τον Φρανσουά Ολάντ κατά την οποία είπε : “η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη, ούτε ο φτωχός συγγενής» και προειδοποίησε ότι «παρεμβάσεις παράλογες ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που απειλούν την κοινωνική ειρήνη αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος” και πρόσθεσε ότι : “στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους ο Γάλλος πρόεδρος ήταν από τους ανθρώπους που με έπεισαν ότι πρέπει να δεχθώ ένα δύσκολο συμβιβασμό ώστε να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσής της, σχέδια τα οποία ενδεχομένως να συνεχίζουν να έχουν”
    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ο Σόιμπλε επαναφέρει το Grexit με τα κόκκινα δάνεια Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top