• Latest News

    Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

    Ο κύβος ερρίφθη – Σε ξένα funds τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

    Σε πώληση και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων σε hedge funds και distressed funds που δεν εξυπηρετούνται, θα οδηγήσει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Μία εξέλιξη που αναμένεται να φέρει καταιγιστικές εξελίξεις στην επιχειρηματική “γεωγραφία” της χώρας καθώς θα ανοίξει ο δρόμος για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια να πάρουν ακόμα και τον έλεγχο προβληματικών εταιρειών.

    Όπως είπε χθες τραπεζικός παράγοντας μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής είναι βέβαιο ότι τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια θα πουληθούν στα κεφάλαια αυτά. Υποστήριξε όμως ότι αυτό δεν πρέπει να θεωρείται υποχρεωτικά αρνητικά καθώς εντάσσεται σε μία κατεύθυνση αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, ενώ οι τράπεζες θα εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους.

    Πάντως η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια ακόμη καθυστερεί ενώ προς το παρόν τα κυβερνητικά σχέδια δεν προβλέπουν πώληση των στεγαστικών δανείων. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες η αντιπροεδρία της κυβέρνησης στόχος είναι να υπάρξει ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Στόχος κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι η προστασία των νοικοκυριών ώστε το προστατευτικό όριο να μην πέσει πολύ κάτω από τις 300.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη.

    Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση προετοιμάζει τη ρύθμιση για τα νέα καθήκοντα του ΤΧΣ και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα κατατεθεί ως τις 20 του μήνα.

    Σύμφωνα με την αντιπροεδρία, η κυβέρνηση στοχεύσει στη «συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα».

    Εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα προσληφθεί ξένος οίκος για να αξιολογήσει τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως έλεγε ο τραπεζικός παράγοντας. Κάτι βέβαια που αφήνει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε, τέλος, ότι κανονικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ως τα μέσα Δεκεμβρίου.
    πηγή

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ο κύβος ερρίφθη – Σε ξένα funds τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top