• Latest News

    Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

    Digital Revolution: Αληθινός κόσμος είναι ο ψηφιακός κόσμος

    Digital Revolution από τις 20 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
    Όλες οι δυαδικής σύστασης φαντασιώσεις, ό,τι έχουμε δει και έχουμε διαβάσει στο «Ηλεκτρικό πρόβατο» του Φίλιπ Κ. Ντικ και στο «Blade Runner» του Ρίντλει Σκοτ, στο «Jhonny Mnemonic» του Γουίλιαμ Γκίμπσον και στο «Matrix» των αδερφών Γουατσόφσκι, παρελαύνει με αλγόριθμους και pixel στην έκθεση Digital Revolution της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
    Η μισή είμαι analog και η άλλη μισή digital. Αυτή ήταν η πρώτη διαπίστωση που έκανα αφήνοντας πίσω μου τη Στέγη. Η δεύτερη ήταν η εξής: οι webάδες είναι η καλλιτέχνες του τώρα. Η τρίτη, και πιο γλυκιά από όλες, διαπίστωση ήταν ότι όλοι μας είμαστε μέρος/κομμάτι/τμήμα/τεμάχιο μιας επανάστασης με πραγματικό αποτέλεσμα –ίσως της μόνης. Περίεργο να μιλάς για χειροπιαστό αποτέλεσμα σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας. Σύγχρονο όσο και τα ιντερνετικά μιμίδια (meme).
    Πως αλλιώς όμως να περιγράψεις την αίσθηση του υποθετικού πετάγματος που βιώνεις στο διαδραστικό έργο «The Treachery of Sanctuary» του φοβερού και τρομερού ψηφιακού εικονοπλάστη, Chris Milk; Πως να εξηγήσεις την εμπειρία του βαλς με τα χρωματιστά λέιζερ στην εγκατάσταση «Assemblance» της λονδρέζικης ομάδας Umbrellium; Τι λόγια να βάλεις ως λεζάντα στο ρυθμικό και ηχητικό ρομποτικό πείραμα του will.i.am των Black Eyed Peas και της Yuri Suzuki, που να μην μοιάζουν κλισέ ή αρχαιολογία;
    Από τον will.i.am μέχρι την Björk, από το Pac-Man, το Super Mario και το Tetris μέχρι το Gravity και το Inception, από τον Steve Jobs και τον Steve Wozniak μέχρι την Επαυξημένη Πραγματικότητα και τη βιομηχανική επανάσταση του 3D printing, η έκθεση Digital Revolution καταγράφει το φλερτ της ψηφιακής τεχνολογίας με τις τέχνες, το design, τη μουσική, τη μόδα, τον κινηματογράφο και τα videogames. Μετά το Κέντρο Τεχνών Barbican του Λονδίνου και το Μουσείο Tekniska της Στοκχόλμης, η έκθεση καταφτάνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για να μας πάρει τα μυαλά, να μας κάνει να χαρούμε όπως τότε που παίξαμε το πρώτο μας Pac-Man, όπως τότε πoυ περάσαμε τη δύσκολη πίστα στο Super Mario Bros.

    Η έκθεση αναλυτικά ανά κατηγορία

    Digital Archaeology / Ψηφιακή Αρχαιολογία

    Η ενότητα Digital Archaeology εξυμνεί τις στιγμές που αποτέλεσαν ορόσημα για την ψηφιακή δημιουργικότητα στους χώρους των εικαστικών τεχνών, του design, του κινηματογράφου, της μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών και φωτίζει τον καταιγιστικό ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής. Η ενότητα αυτή είναι χωρισμένη χρονολογικά και καταγράφει ανά δεκαετία το διάστημα από το 1970 έως το 2010.

    We Create / Εμείς Δημιουργούμε

    Στην ενότητα We Create, εξετάζεται η μεταστροφή από τον καταναλωτή περιεχομένου στον παραγωγό περιεχομένου, ως αποτέλεσμα των άμεσα διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις διατίθενται δωρεάν. Τα έργα αυτής της ενότητας δείχνουν πώς η ψηφιακή τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για καλλιτεχνική έκφραση.

    Creative Spaces / Δημιουργικοί Χώροι

    Η ενότητα Creative Spaces δείχνει με ποιον τρόπο οι συμβατικές έννοιες του χρόνου, του χώρου και της αφήγησης μπορούν να αναπλαστούν με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

    Sound and Vision / Ήχος και Εικόνα

    Η ενότητα Sound and Vision διερευνά την οπτικοποίηση της μουσικής, μέσα από τη ματιά μουσικών, εικαστικών καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών και σκηνογράφων. Η έκρηξη των τεχνολογιών της εικόνας έχει επηρεάσει όχι μόνο τους ήχους που ακούμε, αλλά επίσης το στυλ με το οποίο τους βλέπουμε να αλλάζουν για πάντα την εμφάνιση και την αίσθηση της μουσικής.

    State of Play / Κατάσταση Παιχνιδιού

    Η ενότητα State of Play ρίχνει μια ματιά στους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες και οι σχεδιαστές παιχνιδιών έχουν πειραματιστεί με τις έννοιες του παιχνιδιού και της χειρονομίας χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες της κάμερας.

    DevArt

    Η DevArt προκαλεί ευθέως τη διαδεδομένη αντίληψη του τι είναι κώδικας προγραμματισμού και τι τέχνη. Πρόκειται για μια εξύμνηση της τέχνης που δημιουργείται με κώδικα, από καλλιτέχνες που εξωθούν τις δημιουργικές δυνατότητες – εκεί όπου η τεχνολογία αποτελεί τον καμβά τους και ο κώδικας την πρώτη ύλη τους.

    Our Digital Futures / Τα Ψηφιακά μας Μέλλοντα


    Η ενότητα Our Digital Futures παρουσιάζει μια επιλογή με ορισμένους από τους πιο πειραματικούς και εστιασμένους στο μέλλον καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και designers. Με ιδιαίτερη έμφαση στο σώμα και στο περιβάλλον μας, τα πρότζεκτ καλύπτουν τους χώρους των cyborg και των τεχνολογιών που φοριούνται (wearable technologies), των drones και των «μεγάλων» δεδομένων.



    Indie Games Space / Χώρος Ανεξάρτητων Βιντεοπαιχνιδιών

    Το Indie Games Space συγκεντρώνει βιντεοπαιχνίδια που δημιουργήθηκαν χωρίς αρχική υποστήριξη από μια εταιρεία της βιομηχανίας του χώρου. Τα ανεξάρτητα βιντεοπαιχνίδια, που συχνά δεν έχουν πίσω τους πάρα μόλις έναν προγραμματιστή, που είναι υπεύθυνος επίσης για τα γραφικά και τον ήχο, καλύπτουν πλέον μια ευρεία γκάμα ειδών.
    Η έκθεση Digital Revolution στη Στέγη είναι μια χαρά ευκαιρία για έξοδο όλης της οικογένειας – μόνο που οι γονείς θα παίξουν περισσότερο από τα παιδιά τους.
    Digital Revolution: από τις 20 Οκτωβρίου 2015 έως τις 10 Ιανουαρίου 2016
    Εκθεσιακός χώρος, φουαγιέ  και σε χώρους περιμετρικά της Στέγης

    Φωτογραφίες: Σταύρος Πετρόπουλος
    Ωράριο λειτουργίας:
    • Κυριακή και καθημερινές 12:00 – 21:00 και 20:00
    • Παρασκευή – Σάββατο 12:00 – 22:00 και 21:00
     ΠΗΓΗ
     Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Digital Revolution: Αληθινός κόσμος είναι ο ψηφιακός κόσμος Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top