• Latest News

  Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

  Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Ντομπρόβσκις στην Αθήνα

  ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ -
  «Ενισχυμένη» αναμένεται να είναι η αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.
  Τον κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το σύνολο των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα, θα συνοδεύει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, του οποίου η παρουσία στην εν λόγω αντιπροσωπεία δεν ήταν αρχικά σχεδιασμένη, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στην Αθήνα.
  Μέρος της αντιπροσωπείας θα είναι και ο Μάαρτεν Βερβέ, επικεφαλής της νεοσύστατης «Υπηρεσίας για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων». Η υπηρεσία αυτή που αποσκοπεί στην παροχή «τεχνικής βοήθειας», για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχει αναλάβει τελευταία να βοηθήσει και στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, λόγω της έντασης του προβλήματος.
  Ο κ. Βερβέ θα μετάσχει στις περισσότερες συναντήσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής με τους Έλληνες υπουργούς.
  Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του το σύνολο των ελληνικών θεμάτων, δείχνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την κορύφωση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την προώθηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς σημειώνεται αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και λίγες μέρες πριν την άφιξη του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα 3- 4 Νοεμβρίου, αν και η ακριβής ημερομηνία μένει να επιβεβαιωθεί.
  Βάσει του προγράμματος:
  - Τη Δευτέρα 26/10, ο κ. Ντομπρόβσκις θα συναντηθεί με Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη (ώρα 09.30) και αμέσως μετά με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη (ώρα 10.30, στο Υπουργείο). Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
  - Αμέσως μετά, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ θα συναντηθεί με τα Προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων (ώρα 12.00, Κτίριο Βουλής).
  -Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Ντομπρόβσκις θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα (ώρα 14.00, Μέγαρο Μαξίμου), ενώ το πρόγραμμα της Δευτέρας θα ολοκληρωθεί με συνάντηση του Αντιπροέδρου της ΕΕ με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο (ώρα 15.30, στο Υπουργείο). Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
  -Την Τρίτη 27/10, θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα (ώρα 09.30).
  -Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, έργο που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (ώρα 10.45, Τεχνόπολης, Γκάζι).
  -Το πρόγραμμα του κ. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.


  Μαστίγιο και καρότο
  Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016, και υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να συμβεί αυτό, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο κ. Ντομπρόβσκις, προσθέτει, ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
  Στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντομπρόβσκις, κάνει λόγο για μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής και χάριτος, και σημειώνει ότι, «είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στον σωστό δρόμο όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».
  Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αναφέρει ότι «απαιτείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων».


  ΠΗΓΗ

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Ντομπρόβσκις στην Αθήνα Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
  Scroll to Top