• Latest News

    Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

    «Όχι σε όλα» είπε στον Τσίπρα ο Ντομπρόβσκις

    Τη σκληρή στάση που κράτησε στις επαφές του με τους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως οι κύριοι Σταθάκης, Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος, είχε και κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, βρέθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στο προσφυγικό, επαναλαμβάνοντας ότι η Κομισιόν θα χορηγήσει επιπλέον 5,9 εκατ. Ευρώ προς την Ελλάδα για την επίλυσή του.

    Την ίδια ώρα, όμως, μίλησε για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, γίνεται εντατική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας πως εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς, αυτό θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις αγορές, τους επενδύτες και την κοινωνία.

    Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και σημείωσε πως πρέπει να γίνει αμέσως μετά την αξιολόγηση, προσδιορίζοντας περίπου ότι θα πραγματοποιηθεί κοντά στις 15 Νοεμβρίου.

    Συμπλήρωσε δε πως σε κάθε περίπτωση η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

    Νωρίτερα και υποδεχόμενος τον κ. Ντρομπρόβσκις, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μετά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας θα έχει συνολική εικόνα. «Έχετε κατανοήσει την κατάσταση στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Αφού έλαβε τη διαβεβαίωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν ότι είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «οι στιγμές είναι σημαντικές και αυτή τη φορά θα έχετε όλα τα δεδομένα».

    Ο Λετονός αξιωματούχος έφερε στην Αθήνα τις απαιτήσεις των πιστωτών, οι οποίοι ζητούν εκ βάθρων αλλαγές στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, περιορίζοντας ραγδαία τον αριθμό των δανειοληπτών που θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς.

    Κυβερνητικές πηγές, την ίδια ώρα, συνδέουν τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας για το προσφυγικό με την απροθυμία των δανειστών να ανάψουν το πράσινο φως για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας στους Θεσμούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκ νέου το ζήτημα της προστασίας της α' κατοικίας, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει «αρένα πλειστηριασμών» και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.

    Σε κάθε περίπτωση, η άρνηση του κ. Ντομπρόβσκις να συζητήσει με την Αθήνα θέματα όπως η σύνδεση του προσφυγικού με το δημοσιονομικό, η προστασία της πρώτης κατοικίας (με τους όρους που προτείνει η ελληνική πλευρά) από τους πλειστηριασμούς και το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τα οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην απογευματινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

    Πιο συγκεκριμένα, τα τρία «όχι» του κ. Ντομπρόβσκις, όπως ο ίδιος τα διατύπωσε, ήταν τα εξής:

    1. «Δεν θα ήθελα να συνδέετε άμεσα» το κόστος που επωμίζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, με την πρόοδο (και το ενδεχόμενο χαλάρωσης) του δημοσιονομικού προγράμματος και της αξιολόγησης, λέγοντας πως «η αξιολόγηση πρέπει να είναι επιτυχής».

    Συνέδεσε όμως το πρόβλημα με την υποδοχή, την μετεγκατάσταση και τον επαναπατρισμό των προσφύγων, έθεσε θέμα συνεργασίας και τρίτων κρατών ονοματίζοντας την Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να πει και ότι η Ελλάδα παίρνει ήδη κονδύλια για το ζήτημα αυτό.

    2. Στα κόκκινα δάνεια, «η διαφορά που έχουμε είναι πόσο ευρεία θα είναι η προστασία. Ο κ. Τσακαλώτος μας είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για έναν έντιμο συμβιβασμό. Έχουμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και σε άλλες χώρες και η λύση που προκρίνουμε είναι να υπάρχει στοχευμένη στήριξη, για τα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», υπονοώντας δηλαδή ότι η «ομπρέλα προστασίας» του νόμου Κατσέλη πρέπει να κλείσει.

    3. Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση είπε: «Και αυτό το συζητήσαμε με τους υπουργούς, και είχαμε πει και στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί».

    Με άλλα λόγια, απέφυγε να μιλήσει για κλιμακωτό ΦΠΑ ή άλλες αλλαγές στη δομή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και υπέδειξε είτε να διατηρηθεί στο 23% όπως ισχύει τώρα πια, είτε να μηδενιστεί, όπως ανέκαθεν ίσχυε, και να αντικατασταθεί από άλλα μέτρα που θα βρει η κυβέρνηση.

    Όσο για το ασφαλιστικό, στη συνάντηση του κ. Ντομπρόβσκις με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος.
    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: «Όχι σε όλα» είπε στον Τσίπρα ο Ντομπρόβσκις Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top