• Latest News

    Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

    Σε αποσύνθεση η ΝΔ από τον εμφύλιο για την ηγεσία

    Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στη ΝΔ και όλοι βάλλουν εναντίον όλων. Τα «φίλια» πυρά των υποψήφιων προέδρων δημιουργούν κλίμα έντασης σε όλη την κομματική πυραμίδα

    Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στη ΝΔ και όλοι βάλλουν εναντίον όλων. Οι υποψήφιοι αρχηγοί αρχίζουν να αφήνουν εκατέρωθεν αιχμές, έστω και σε πιο χαμηλούς τόνους από τους «υπασπιστές» τους, νυν και πρώην βουλευτές, που εμφανίζονται «βασιλικότεροι του βασιλέως».

    Τα «φίλια» πυρά των υποψήφιων προέδρων δημιουργούν κλίμα έντασης σε όλη την κομματική πυραμίδα, ενώ τον διχασμό της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης και την αναβίωση παλαιών παθών που παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης περιόδους φοβούνται πολλοί πρωτοκλασάτοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Πάρα πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι ως την ημερομηνία εκλογής από τη βάση θα υπάρξει εκρηκτικό κλίμα

    Πάρα πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι ως την ημερομηνία εκλογής από τη βάση θα υπάρξει εκρηκτικό κλίμα και προβλέπουν ότι θα αναβιώσουν μίση του παρελθόντος που θα ενισχύσουν τα διαλυτικά φαινόμενα. Ήδη σε πολλούς νομούς αρχίζει η ατμόσφαιρα είναι πολεμική και έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα πρώτα μαχαίρια.

    Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Μαδρίτη, όπου βρέθηκαν για το εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ οι τρεις υποψήφιοι για την αρχηγία, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, όχι μόνο δεν ένωσε, αλλά διεύρυνε το χάσμα μεταξύ τους.

    Μάλιστα, ο Απ. Τζιτζικώστας επέλεξε με συνέντευξη στον Βήμα fm να επιτεθεί στον Βαγγ. Μεϊμαράκη κατηγορώντας τον ουσιαστικά για την εικόνα διάλυσης που εμφάνισε η Ν.Δ. στη Μαδρίτη, ενώ ξάφνιασε πολλούς και προκάλεσε έκπληξη, όταν τον κατηγόρησε για συμφωνίες πίσω από «κλειστά γραφεία» με διάφορα στελέχη, στα πλαίσια αλλαγής των εσωκομματικών συσχετισμών.

    Ειδική αναφορά έκανε στην Ντόρα Μπακογιάννη, για την οποία είπε πως η επιλογή του Βαγγ. Μεϊμαράκη να την προτείνει για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, ήταν προϊόν ουσιαστικά αυτών των συμφωνιών. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς οι υποστηρικτές του Απ. Τζιτζικώστα αναφέρουν παρασκηνιακά, ότι ανάλογη συμφωνία έχει κάνει ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον οποίο πήρε μαζί του στην Ισπανία και τον προορίζει για γραμματέα της Ν.Δ. εάν εκλεγεί πρόεδρος.

    Σταδιακά παρατηρείται όξυνση και ανέβασμα των τόνων, καθώς της επίθεσης του Απ. Τζιτζικώστα, είχε προηγηθεί ο Αδ. Γεωργιάδης που επέκρινε τον Βαγγ. Μεϊμαράκη για την σημερινή εικόνα του κόμματος και για το γεγονός ότι επικρατεί διχαστικό κλίμα. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης δεν παραλείπει να στοχεύσει και κατά του 37χρονου περιφερειάρχη, στην έδρα του οποίου θα βρεθεί τη Δευτέρα για την εορτή του Αγ. Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, όπου και θα εγκαινιάσει και το εκλογικό του κέντρο.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που απέφυγε να πάει στη Μαδρίτη, με την διπλωματική δικαιολογία περί ίωσης και πυρετού, επικρίνει και αυτός με τη σειρά του τον Βαγγ. Μεϊμαράκη για μια σειρά ενεργειών του και για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί όλα τα προνόμια εν ενεργεία προέδρου με πλήρεις αρμοδιότητες, αν και η Ν.Δ. είναι σε μεταβατική φάση και αυτός είναι όπως και οι άλλοι τρεις, υποψήφιος αρχηγός.

    Στην κριτική που του ασκείται ο Βαγγ. Μεϊμαράκης τηρεί χαμηλούς τόνους και στο επιτελείο του κυριαρχεί η άποψη πως θα είναι ο νικητής των εκλογών και μάλιστα το υποστηρίζουν αυτό, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα, δηλ. ότι τον στηρίζουν πολλοί βουλευτές και στελέχη ανά την επικράτεια. Μόνο που οι αντίπαλοί του λένε, ότι και το 2009, η Ντ. Μπακογιάννη είχε τους πάντες μαζί της, αλλά και την θετική καταγραφή των δημοσκοπήσεων, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.

    «Εγώ δεν τσακώνομαι με κανέναν. Είμαι πρόεδρος αυτή τη στιγμή της Ν.Δ. και κάνω ότι πρέπει για να εκπροσωπήσω την παράταξη, όπως επιβάλλεται από τις συνθήκες. Τι πρέπει να γίνει δηλαδή; Επειδή είμαι υποψήφιος αρχηγός πρέπει να αφήσουμε ακέφαλο το κόμμα; Τι λογική είναι αυτή;» υποστηρίζει σε συνομιλητές του ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και αρνείται τις κατηγορίες των αντιπάλων του.

    Ο Β.Μεϊμαράκης εμμένει πως εγγυάται καλύτερα από όλους την ενότητα της παράταξης, κάτι που όμως αμφισβητούν οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί

    Ο ίδιος εμμένει πως εγγυάται καλύτερα από όλους την ενότητα της παράταξης, κάτι που όμως αμφισβητούν οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί, προβάλλοντας σειρά στοιχείων. «Ο Μεϊμαράκης ακόμα και με την υπόθεση της εφορευτικής, επέβαλλε διαφάνεια και νομιμότητα» λένε υποστηρικτές του και τονίζουν πως τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει και αυτός περιοδείες και θα μπει για τα καλά στο προεκλογικό παιχνίδι.

    Παρά την προσπάθεια από όλες τις πλευρές να αποφευχθεί η αντιπαράθεση, θεωρείται βέβαιο από έμπειρα «γαλάζια» κοινοβουλευτικά στελέχη πως η κατάσταση θα εκτραχυνθεί, αν και «καραμανλικά» στελέχη, όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος που προσφάτως έχει αρχίσει και εμφανίζεται σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, επιμένουν πως ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με άλλους θα παρέμβει εάν χρειαστεί να διατηρηθεί ενωμένη η Ν.Δ.

    Ενδεικτικό είναι ότι στο καφενείο και στο εντευκτήριο της Βουλής, λίγο πριν την άφιξη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και την ομιλία του στην εθνική αντιπροσωπεία, βουλευτές της Ν.Δ. εξέφραζαν την ανησυχία τους για την εσωκομματική αναμέτρηση και τα παρασκηνιακά κτυπήματα που δίνονται.

    Δεν ήταν λίγοι όσοι έλεγαν ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα ως τις εσωκομματικές εκλογές και μπορεί να αποβεί μοιραίο για την παράταξη, ενώ άλλοι εξέφραζαν φόβους και σημείωναν πως η ΝΔ πρέπει να μιλήσει πολιτικά και να ξεφύγει από την τεχνητή ένταση που επιχειρείται να δημιουργηθεί με επαναφορά διχαστικών διλημμάτων.

    «Κάνει ζημιά στην παράταξη το διχαστικό κλίμα. Πολλοί θα ζητήσουν διέξοδο από τις διχαστικές λογικές» τονίζουν, ενώ η πλειοψηφία κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η ΝΔ υπέστη στρατηγική ήττα τον περασμένο Σεπτέμβριο και χρειάζεται να συζητήσει πολιτικά.

    Σε αυτό το κλίμα, οι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες και ομιλίες τους, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει «τηλεμαχία» των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ γίνονται συζητήσεις, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία.
    ΠΗΓΗ

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Σε αποσύνθεση η ΝΔ από τον εμφύλιο για την ηγεσία Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top