• Latest News

    Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

    Κατατέθηκε το νομοσχέδιο μαμούθ για τα προαπαιτούμενα - Όλα όσα προβλέπονται σε 146 σελίδες

    Τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν για ακόμη μια φορά κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αφορμή τα δύο πολυνομοσχέδια (ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα) τα οποία κατατίθενται στη Βουλή με στόχο να ψηφιστούν το Σάββατο το πρώτο και το δεύτερο εντός της εβδομάδας.
    Τα δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν σήμερα (Πέμπτη) στη Βουλή και από αύριο θα ξεκινήσει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση. 
    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα στην επιτροπή Οικονομικών, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψήφισή του από την Ολομέλεια.
    Η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αρχίσει αύριο το πρωί, με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδααπό την Ολομέλεια.

    Κατάθεση νομοσχεδίων

    Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα κατατέθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή. Μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνει είναι το ασφαλιστικό, το θέμα με την περιοχή των Λιπασμάτων (ΟΛΠ) καθώς και ενεργειακά ζητήματα.  
    Επίσης κατατέθηκε και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

    Περιμένουν «πράσινο φως» από το EuroWorking Group

    Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσέρχεται στη συνεδρίαση του EuroWorking Group μεανοιχτά μέτωπα, αλλά και την ελπίδα πως το αποτέλεσμα θα είναι η απόφαση για να δοθεί στη χώρα η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
    Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει εκπληρώσει περί το 90% των προαπαιτούμενων, όταν η εταίροι μας αντιπαραβάλλουν ελλείψεις της τάξης των δύο τρίτων επί του συνόλου.
    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως με την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων το κλίμα θα είναι θετικό για την κυβέρνηση και τελικά θα πάρουμε τα χρήματα.
    Ωστόσο, ακόμη και αν εγκριθεί η υποδόση των 2 δισ., τα χρήματα δεν πρόκειται να εκταμιευθούν πριν από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς απαιτείται προηγουμένως εισήγηση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και σύγκλιση έκτακτου Eurogroup για να την εγκρίνει.

    Τα «αγκάθια»

    Στα δε εκκρεμή ζητήματα, όπως το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, εμφανίζονται καθυστερήσεις που «οφείλονται στην πολυπλοκότητά τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους θεσμούς», εξ ου και «για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται».
    Όποτε υπάρξει συμφωνία, οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά θα ενσωματωθούν στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να περάσουν είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με υπουργική απόφαση.

    Αισιοδοξία Δραγασάκη

    Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος τς κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχή πορεία της αξιολόγησης. 
    Ο Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και σημείωσε ότι «Γενικά πάμε καλά με την προετοιμασία» και τόνισε ότι «περιμένουμε το Σάββατο τα τελικά στοιχεία από την ΕΚΤ για τις ανάγκες των τραπεζών, μέχρι την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος και τη Δευτέρα αρχίζει μετά η διαδικασία».
    Υπογράμμισε δε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι μια επιτυχής διαδικασία, αλλά είναι βασικό να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων.
    Όπως τόνισε, και στις υποχρεώσεις μας θα ανταποκριθούμε αλλά και το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα θα υλοποιήσουμε γιατί η ανάγκη για αλλαγή είναι έντονη και αναγνωρισμένη από όλους.

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο μαμούθ για τα προαπαιτούμενα - Όλα όσα προβλέπονται σε 146 σελίδες Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top