• Latest News

    Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

    Ραγδαία αύξηση των άπορων νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη

    Καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία για να επιβιώσουν

    Δραματική είναι η αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών της συμπρωτεύουσας που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για επιβίωση στα κοινωνικά παντοπωλεία, αφού δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα.

    Το θλιβερό φαινόμενο παρατηρείται πλέον ακόμη και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που θεωρούνταν ότι πλήττονται λιγότερο από την οικονομική κρίση σε σχέση με τη δυτική πλευρά της πόλης.

    Είναι ενδεικτικό ότι κάθε εξάμηνο κατατίθενται ολοένα και περισσότερες αιτήσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

    «Κάθε εξάμηνο κατατίθενται 350 αιτήσεις και τις εξυπηρετούμε στο σύνολό τους, αφού πρώτα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις υπηρεσίες μας και τους κοινωνικούς λειτουργούς» επισημαίνει στο αθηναϊκό πρακτορείο ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Νεάπολης Συκεών, Τάσος Τσακιρίδης, επιβεβαιώνοντας την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων και των δικαιούχων, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα εθελοντισμού και κοινωνικής προστασίας του Δήμου Θέρμης, Κωνσταντίνος Τιτέλης, αναφέρει ότι φέτος εξυπηρετούνται από το κοινωνικό παντοπωλείο 550 οικογένειες, 100 περισσότερες σε σχέση με πέρσι.

    «Είμαστε περήφανοι για τη λειτουργία του πρατηρίου μας και ταυτόχρονα ιδιαίτερα θλιμμένοι και στεναχωρημένοι που η δομή πάει συνεχώς και καλύτερα. Το κακό είναι ότι αυξάνονται διαρκώς οι δικαιούχοι. Η ευχή μας είναι να το κλείσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα επειδή δεν θα υπάρξουν πια δικαιούχοι» λέει χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά το προφίλ των νοικοκυριών που εξυπηρετούνται από τις δομές αυτές, πρόκειται κυρίως για οικογένειες ανέργων, πολυτέκνων με τέσσερα έως και δεκατέσσερα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά αλλά και άτομα μεγάλης ηλικίας που ενώ λάμβαναν συντάξεις, αυτές είτε κόπηκαν εντελώς είτε μειώθηκαν δραματικά.

    Σχετικά με τις απαράδεκτες περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν βοήθεια από διαφορετικές δομές ταυτόχρονα, ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών σχολιάζει ότι «πράγματι υπάρχουν άτομα που έρχονται εκ του πονηρού», ωστόσο τονίζει ότι ο έλεγχος των υπηρεσιών είναι τόσο ενδελεχής που όταν διαπιστώνονται τέτοιες υποθέσεις οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές.

    Αχτίδα αισιοδοξίας, πάντως, αποτελεί το γεγονός οτι την ίδια στιγμή αυξάνεται και η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά τους για χορηγίες ώστε να γεμίζουν τα ράφια στα κοινωνικά παντοπωλεία.

    Οι αρμόδιες αρχές χαρακτηρίζουν συγκινητικό το ενδιαφέρον του κόσμου, το οποίο αυξάνεται με μαθηματική πρόοδο.

    Για παράδειγμα, στη λίστα των χορηγών του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Θέρμης συμπεριλαμβάνονται σταθεροί χορηγοί, συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ, ιδιώτες, επαγγελματίες, άτομα που βοηθούν περιστασιακά, ακόμη και οι ψαράδες της Μηχανιώνας που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του δήμου να βοηθήσουν. Το ίδιο ενδιαφέρον καταγράφεται και στο Δήμο Νεάπολης Συκεών, τονίζοντας όπου οι πολίτες νιώθουν την ανάγκη να βοηθήσουν και το κάνουν αυτό έμπρακτα.

    Στο μεταξύ, όμως, λήγει στο τέλος του μήνα η κρατική χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

    Μέχρι στιγμής, οι δήμαρχοι δεν έχουν κάποια ενημέρωση για το μέλλον του εν λόγω προγράμματος και ευελπιστούν στην ανακοίνωση της παράτασής του ακόμη και την τελευταία μέρα, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά.

    «Το πρόγραμμα παραμένει στον αέρα αλλά επειδή την τελευταία φορά που δόθηκε παράταση, αυτό συνέβη την τελευταία μέρα της προθεσμίας, ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα» υπογραμμίζει ο κ. Τιτέλης.

    πηγή

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ραγδαία αύξηση των άπορων νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη Rating: 5 Reviewed By: filoilaikisenotitas
    Scroll to Top